Tacosy – bezglutenowe danie meksykańskie

Tacosy to świetny pomysł na bezglutenowe danie meksykańskie.

Tacosy to świetny pomysł na bezglutenowe danie meksykańskie. Jako nadzienie wykorzystujemy w zasadzie to co mamy pod ręką. Z reguły dużo warzyw, mięsko (w tym przypadku kurczak, ale częściej mięso mielone) i do tego sosy. Danie wygląda kolorowo i świetnie nadaje się na również na przekąskę.

 
Składniki:
tacosy kukurydziane
sałata zielona
fasola czerwona z puszki
filet z kurczaka
kiełki rzodkiewki
papryka czerwona
pomidorki koktajlowe
cebula czerwona
oliwa z oliwek
 
Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka pokroić na małe kawałki, podsmażyć na oliwie do zarumienienia. Paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka, pomidorki koktajlowe w połówki lub ćwiartki.
Tacos podgrzewamy w piekarniku, a następnie gdy są już ciepłe wykładamy sałatą, dodajemy dodatki (warzywa + kurczak + fasolę czerwoną). Polewamy sosem czosnkowym, dekorujemy kiełkami. Gotowe!
 
Sos czosnkowy:
 
Składniki:
Jogurt naturalny (250 ml)
serek mascarpone (ok 2 łyżek)
czosnek (wg uznania ok 3 ząbków)
sól, pieprz, koperek, czosnek granulowany, bazylia
 
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Przyprawiamy wg uznania.
 
Justyna Bajgrowicz-Biegun
Tacosy - bezglutenowy przepis na danie meksykańskie