Porzeczka czerwona owoc 250g

Porzeczki czerwone zawierają znaczne ilości kwasów i cukrów organicznych, są także bogate w witaminy A, C, E, PP, a także w: żelazo, potas, kwas bursztynowy i kwas jabłkowy, pektyny, selen oraz garbniki. Porzeczka czerwona (owoce) według literatury była wykorzystywana, gdyż: poprawia apetyt, przeciwdziała nudnościom, zwiększa przyswajalność składników odżywczych, zmniejsza krzepliwość krwi i pomaga zapobiegać atakom serca i udarowi mózgu, jest bogata w pektyny wspomagające pracę jelit i dbające o rozwój zdrowej mikroflory jelitowej, poprawia perystaltykę jelit, pomaga zapobiegać nadciśnieniu tętniczemu, niewydolności wątrobowej i zgadze, jest pomocna w łagodzeniu reumatyzmu, pomaga usuwać piegi czy oczyścić cerę.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Cena brutto 14,00 zł

Wybierz wariant

  • Dostępność:
  • dużo

Wysyłka od: 5.00 zł

Porzeczka czerwona owoc 250g

Porzeczki czerwone pochodzą z Europy i są cenione ze względu na swoje wartości zdrowotne już od XVI wieku – do dziś można jeszcze spotkać dziko rosnące okazy, które potrafią przetrwać nawet 20 lat. Krzewy osiągają wysokość 2 metrów. Są samopylne. Czerwone owoce mają kulisty kształt i wielkość około 1 cm. Porzeczki zawierają znaczne ilości kwasów i cukrów organicznych, są także bogate w witaminy A, C, E, PP, a także w: żelazo, potas, kwas bursztynowy i kwas jabłkowy, pektyny, selen oraz garbniki. Przeciwutleniacze, które znajdują się w owocach, są w stanie hamować rozwój komórek nowotworowych.

Porzeczka czerwona (owoce) według literatury była wykorzystywana, gdyż:

  • poprawia apetyt,
  • przeciwdziała nudnościom,
  • zwiększa przyswajalność składników odżywczych,
  • powoduje wzrost ruchliwości jelit,
  • zmniejsza krzepliwość krwi i pomaga zapobiegać atakom serca i udarowi mózgu (dzięki zawartym kumarynom),
  • pektyny zawarte w porzeczkach usuwając cholesterol, zapobiegają miażdżycy,
  • garbniki, które są zawarte w skórce czerwonych porzeczek, mają właściwości ściągające,
  • skórki porzeczek zawierają także antocyjanozydy hamujące rozwój bakterii (w tym E. coli),
  • jest bogata w pektyny (rozpuszczalny błonnik) wspomagające pracę jelit i dbające o rozwój zdrowej mikroflory jelitowej,
  • poprawia perystaltykę jelit – reguluje proces wypróżniania się; oczyszcza jelita z toksycznych substancji,
  • dzięki dużej ilości potasu pomaga zapobiegać nadciśnieniu tętniczemu,
  • zawiera kwasy (jabłkowy i bursztynowy), dlatego spożywanie owoców zaleca się seniorom i osobom czującym ciągłe zmęczenie,
  • działa pozytywnie przy niestrawności spowodowanej niedoborem soków trawiennych, niewydolności wątrobowej lub przy przewlekłych schorzeniach wątroby i zgadze,
  • jest pomocna w łagodzeniu reumatyzmu,
  • pomaga usuwać piegi czy oczyścić cerę tłustą i trądzikową.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Dowiedz się więcej...

Kuchnia latem

2021-06-22

Kuchnia latem

KUCHNIA LATEM Latem organizm wymaga dostarczania wraz z pożywieniem większej ilości pokarmów o energii jin, czyli odświeżających i ochładzających. Upał i silne pocenie szkodzą sercu, wyczerpują [...]

Czytaj więcej

Porzeczka czerwona

2021-06-15

Porzeczka czerwona

Porzeczka czerwona Spożywanie owoców porzeczki czerwonej to krok ku zdrowiu. Są one nie tylko smaczne, ale mają również wiele składników odżywczych, dzięki którym organizm lepiej funkcjonuje. Wp [...]

Czytaj więcej

Dieta DASH – antidotum na choroby cywilizacyjne

2021-03-17

Dieta DASH – antidotum na choroby cywilizacyjne

Wiele źródeł podaje, że dieta DASH jest najzdrowszą dietą na świecie, a więc warto pochylić się nad jej założeniami. Czym więc jest dieta DASH i jakie jest jej znaczenie dla naszego zdrowia? Otóż [...]

Czytaj więcej

Pijmy soki, czyli sokoterapia na co dzień

2021-03-08

Pijmy soki, czyli sokoterapia na co dzień

Pijmy soki, czyli sokoterapia na co dzień Jak wiemy, większość chorób rozwija się przez słabą odporność (chwilową lub stałą) naszego organizmu, który nie radzi sobie z atakiem intruzów na ko [...]

Czytaj więcej

Zdrowa zupa – smaczny i pożywny posiłek

2021-03-05

Zdrowa zupa – smaczny i pożywny posiłek

Przed nami wiosna, a więc okres, w którym powinniśmy zadbać o regenerację organizmu po zimowym jego zazwyczaj zanieczyszczeniu.

Czytaj więcej

Amla Berries (Phyllanthus emblica)

2020-07-09

Amla Berries (Phyllanthus emblica)

Amla zawiera pięć z sześciu smaków rozpoznawanych przez medycynę ajurwedyjską. Jest ceniona za wpływ na potencję (viraya) oraz pomoc w problemach z niestrawnościami (vipaka).

Czytaj więcej

Witamina B6

2020-03-31

Witamina B6

Jest składnikiem wielu enzymów biorących udział w metabolizmie aminokwasów i tłuszczów. Jej niedobory prowadzą do wielu dolegliwości. Także tych, które dotyczą układu nerwowego.

Czytaj więcej

Potas

2020-03-30

Potas

Współczesna kuchnia charakteryzuje się zawyżoną ilością sodu w potrawach. A człowiek ze względów zdrowotnych powinien dążyć do ograniczenia spożycia tego pierwiastka.

Czytaj więcej

Miedź

2020-03-30

Miedź

Miedź to pierwiastek chemiczny niezbędny do prawidłowego funkcjonowania hemoglobiny czerwonych ciałek krwi. Zwiększa odporność oraz wpływa na dobrą pracę mózgu.

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Oceniasz jako:

Powiązane artykuły na blogu