Pomarańcza gorzka niedojrzała 250g

Suszone owoce pomarańczy zawierają do 2,5% olejów eterycznych (w tym nerol i cytral). Oprócz tego mają w sobie substancje goryczkowe (0,5%), flawonoidy (m.in. hesperydynę i naryngeninę) oraz karotenoidy i pektyny. Pomarańcza niedojrzała według literatury była stosowana: przy braku łaknienia (pobudza apetyt), przy skąpym wydzielaniu soków trawiennych, przy przejściowych zaburzeniach trawiennych (nieregularne wypróżnienia, odbijanie), przy stanach skurczowych jelit (ból brzucha i wzdęcia), dla wzmocnienia ścianek naczyń krwionośnych i zapobieganiu krwawieniom wewnętrznym, w celu przywrócenia energii, w celu zwiększenia wydolności psychicznej i fizycznej, by zmniejszyć apetyt, w celu pobudzenia przemiany materii.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Cena brutto 26,00 zł

Wybierz wariant

  • Dostępność:
  • dużo

Wysyłka od: 5.00 zł

Pomarańcza gorzka niedojrzała 250g

Drzewo pomarańczowe, które rozprzestrzeniło się z obszarów tropikalnej Azji, rodzi owoce mające formę sporej kulistej jagody koloru pomarańczowego. Pomarańcza jest znana nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale także ze względu na swoje właściwości wpływające pozytywnie na organizm – do czasów średniowiecznych była bardzo doceniana przez arabskich lekarzy. Chińczycy w dalszym ciągu pozostają największymi entuzjastami tych właściwości pomarańczy, jak również słodszych mandarynek. Suszone owoce pomarańczy zawierają do 2,5% olejów eterycznych (w tym nerol i cytral). Oprócz tego mają w sobie substancje goryczkowe (0,5%), flawonoidy (m.in. hesperydynę i naryngeninę) oraz karotenoidy i pektyny.

Pomarańcza niedojrzała według literatury była stosowana:

  • przy braku łaknienia (pobudza apetyt),
  • przy skąpym wydzielaniu soków trawiennych,
  • przy przejściowych zaburzeniach trawiennych (zmniejszona tolerancja na tłuszcze, nieregularne wypróżnienia, odbijanie),
  • przy stanach skurczowych jelit (ból brzucha i wzdęcia),
  • dla wzmocnienia ścianek naczyń krwionośnych i zapobieganiu krwawieniom wewnętrznym,
  • w celu przywrócenia energii,
  • w celu zwiększenia wydolności psychicznej i fizycznej,
  • by zmniejszyć apetyt,
  • w celu pobudzenia przemiany materii.

Dobrze jest wiedzieć o tym, że picie herbaty z dodatkiem owoców gorzkiej pomarańczy przez 4 miesiące obniża poziom cukru we krwi.

Przygotowanie: 

Suszone owoce gorzkiej pomarańczy mogą posłużyć do przygotowania naparu, jako dodatek do herbaty, aromat do wina, nalewki lub likieru. Są także wykorzystywane jako gorzko-kwaśna przyprawa do potraw rybnych, mięsnych, orientalnych czy meksykańskich.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Dowiedz się więcej...

Dieta DASH – antidotum na choroby cywilizacyjne

2021-03-17

Dieta DASH – antidotum na choroby cywilizacyjne

Wiele źródeł podaje, że dieta DASH jest najzdrowszą dietą na świecie, a więc warto pochylić się nad jej założeniami. Czym więc jest dieta DASH i jakie jest jej znaczenie dla naszego zdrowia? Otóż [...]

Czytaj więcej

Pijmy soki, czyli sokoterapia na co dzień

2021-03-08

Pijmy soki, czyli sokoterapia na co dzień

Pijmy soki, czyli sokoterapia na co dzień Jak wiemy, większość chorób rozwija się przez słabą odporność (chwilową lub stałą) naszego organizmu, który nie radzi sobie z atakiem intruzów na ko [...]

Czytaj więcej

Zdrowa zupa – smaczny i pożywny posiłek

2021-03-05

Zdrowa zupa – smaczny i pożywny posiłek

Przed nami wiosna, a więc okres, w którym powinniśmy zadbać o regenerację organizmu po zimowym jego zazwyczaj zanieczyszczeniu.

Czytaj więcej

Amla Berries (Phyllanthus emblica)

2020-07-09

Amla Berries (Phyllanthus emblica)

Amla zawiera pięć z sześciu smaków rozpoznawanych przez medycynę ajurwedyjską. Jest ceniona za wpływ na potencję (viraya) oraz pomoc w problemach z niestrawnościami (vipaka).

Czytaj więcej

Witamina B6

2020-03-31

Witamina B6

Jest składnikiem wielu enzymów biorących udział w metabolizmie aminokwasów i tłuszczów. Jej niedobory prowadzą do wielu dolegliwości. Także tych, które dotyczą układu nerwowego.

Czytaj więcej

Potas

2020-03-30

Potas

Współczesna kuchnia charakteryzuje się zawyżoną ilością sodu w potrawach. A człowiek ze względów zdrowotnych powinien dążyć do ograniczenia spożycia tego pierwiastka.

Czytaj więcej

Miedź

2020-03-30

Miedź

Miedź to pierwiastek chemiczny niezbędny do prawidłowego funkcjonowania hemoglobiny czerwonych ciałek krwi. Zwiększa odporność oraz wpływa na dobrą pracę mózgu.

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Oceniasz jako: