Inne z tej serii
- Data ważności: 03.2024
Cena podstawowa
28,85 zł
Cena
11,54 zł
150g
Morele suszone - 150 g - Sekrety Zdrowia
Dowiedz się więcej...
2024-01-23
Przechowywanie warzyw i owoców. Sprawdź czy robisz to dobrze
W tym artykule podpowiadamy jak należy przechowywać warzywa i owoce. Czy lodówka to faktycznie dobre rozwiązanie? Zobacz jakie warzywa lubią chłód a jakie nie przepadają za zimnem.
2023-05-09
Rokitnik – złoto Syberii – skarb w zasięgu ręki
„Pieniądze leżą na ulicy, wystarczy tylko się po nie schylić” – podobnie jest z wieloma leczniczymi roślinami. Trzeba tylko nauczyć się je rozpoznawać, a się okaże, że zdrowie „rośnie” w zasięgu [...]
2023-03-17
Dwie łyżki octu jabłkowego dziennie skutecznie obniżą glukozę
Osoby dotknięte cukrzycą typu 2 starają się wprowadzić rozmaite strategie ułatwiające normalizację poziomu glukozy we krwi. Niekiedy wystarczy zastosować bardzo proste rozwiązania, które zaskakuj [...]
2023-03-14
Owoc i liść jabłoni w fitoterapii jako źródło flawonoidów i polifenoli
Cudze chwalicie, swego nie znacie. Przysłowie to niezwykle trafnie charakteryzuje poszukiwanie przez wiele osób cudownych, zamorskich preparatów na odchudzanie, regulację wypróżnień, oczysz [...]
2023-01-20
Ocet jabłkowy dla zdrowia i urody
Ocet jabłkowy w dzisiejszych czasach przeżywa renesans. Jest stosowany w przyrządzaniu wielu potraw i oczywiście jako produkt Natury, który może być używany przy wielu dolegliwościach.
W histori [...]
2023-01-12
Żurawina wielkoowocowa – na ratunek układowi moczowemu
Żurawina wielkoowocowa (inna nazwa to „borówka wielkożurawinowa”, łac. Vaccinium macrocarpon) to lecznicza, wieloletnia, zimozielona krzewinka z rodziny wrzosowatych, do której należy aż 4000 gat [...]
2023-01-10
Pestki dyni – surowiec nie do przecenienia. Zdrowie układu moczowego i nie tylko
Dynia zwyczajna (Cucurbita pepo) to gatunek rośliny jednorocznej z rodziny dyniowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej, ale uprawiana jest na całym świecie. Ważnym surowcem leczniczym są pestki ( [...]
2023-01-04
Zdrowie płynące z jabłek. Wartości odżywcze i fitoskładniki
Jabłka niezależnie od odmiany – a jest ich bardzo dużo – zawierają wiele składników mineralnych, witamin, a także błonnik pokarmowy oraz liczne polifenole, w tym flawonoidy, które decydują o właś [...]
2022-12-13
Grudniowe sałatki
Przed nami zimowe miesiące, a wraz z nimi wielka potrzeba dogrzania się na różne sposoby. W naszym menu będą dominowały raczej potrawy ciepłe, gotowane czy duszone, ale czasem może nas najść ocho [...]
2022-10-10
Jabłkowe ciekawostki
Jabłko to bez wątpienia najpopularniejszy owoc w naszym kraju. O niesamowitych właściwościach prozdrowotnych jabłek napisano i powiedziano już niemal wszystko, ale chciałbym przypomnieć o tych cu [...]
2022-09-29
E produkty – nieszkodliwe dodatki do żywności
Produkty, w których występują dodatki do żywności z literą E, budzą wiele kontrowersji. Wiele z nich jest szkodliwych dla zdrowia, mimo dopuszczenia ich do pożycia. Przyjmowane w nadmiarze mogą p [...]
2022-07-08
E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – konserwanty i inne (cz. II)
Dodatki do żywności mogą być szkodliwe, nie tylko gdy spożywa się je w nadmiarze. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zwrócił uwagę, że niektóre z nich są czynnikiem powodującym nowotwor [...]
2022-06-20
Tabata na spalenie tkanki tłuszczowej
Zrzucanie wagi często nastręcza wielu trudności. Oprócz odpowiednio zbilansowanej diety trzeba jeszcze dodać aktywność ruchową. Powinna być ona systematycznie uprawiana – wtedy przyniesie wymiern [...]
2022-05-18
Jak dbać o nerki?
Nerki to bardzo ważne organy układu moczowego, dzięki którym organizm może prawidłowo funkcjonować. Wraz z moczem usuwają z ciała substancje szkodliwe, co ma istotny wpływ na jakość i poziom zdr [...]
2022-03-28
Suplementuję B12, a mam poważny jej niedobór. Jak to możliwe?
Witamina B12 (kobalamina) to organiczny związek chemiczny zawierający kobalt jako atom centralny. Obecny w kobalaminie kobalt w czystej postaci nie występuje w przyrodzie, natomiast B12 jest je [...]
2022-03-22
Jagoda kamczacka – owoc wiecznej młodości
Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea L. var. kamtschatica Sevast.) to odmiana wiciokrzewu sinego należącego do rodziny przewiertniowatych. Krzew pochodzi z Azji, gdzie jego owoce od wieków st [...]
2022-03-01
Rokitnik pospolity – syberyjskie złoto
Rokitnik pospolity (Hippophaë rhamnoides) nie bez powodu nazywany jest „złotem Syberii“. W stanie naturalnym spotkać go można m.in. na Syberii, w regionie Kaukazu, a także w południowej i środkow [...]
2022-02-08
Nerki – budowa i funkcje
Wbrew powszechnej opinii nerki odpowiadają nie tylko za wydalanie moczu. Jest to narząd układu moczowo-płciowego pełniący wiele ważnych funkcji, z których najważniejsze to: funkcja wydalnicza, re [...]
2021-11-19
Sok z brzozy – eliksir życia
Niezmiernie cieszy fakt, że masowo wzrasta świadomość ludzi dotycząca prozdrowotnego stylu życia. Jesteśmy codziennie atakowani reklamami Big Pharmy, zaleca się nam syntetyczne leki, suplementy i [...]
2021-11-08
Czym jest ból
Nasze organizmy odbierają informacje o środowisku zewnętrznym i wewnętrznym za pośrednictwem receptorów, a najbardziej podstawowym doznaniem zmysłowym jest czucie. Receptorami bezpośrednio pobudz [...]
2021-10-15
Jabłka – czy wiesz o nich wszystko?
Jabłko to owoc chętnie spożywany jako przekąska, a także dodatek do wielu różnych potraw oraz ciast. Wyrabia się z niego: kompoty, soki, ocet, a także przetwory na zimę. Jest popularny nie tylko [...]
2021-10-13
Refluks – profilaktyka i leczenie
Refluks żołądkowo-przełykowy polega na cofaniu się zawartości żołądka do przełyku, w wyniku czego występuje tzw. zgaga. Często zresztą nazwy te są używane zamiennie, jednakże refluks to przypadło [...]
2021-10-12
Zaparcia – wstydliwy, ale też groźny problem
Zaparcia to nic innego jak zaburzenia wypróżniania się. Zdrowy człowiek powinien czynić to codziennie, nie częściej jednak niż 3 razy w ciągu dnia. Jeśli natomiast oddawanie stolca ma miejsce rza [...]
2021-10-01
Co wywołuje kamicę nerkową
Kamica to ogólna nazwa dla grupy chorób, w których zachodzi zjawisko tworzenia się kamieni, czyli patologicznych tworów w przewodach i narządach jamy ciała.
Jak dochodzi do powstania kamicy [...]
2021-09-30
Banany – przekąska i nie tylko
Banany są nie tylko doskonałą i smaczną przekąską. Mają również mnóstwo cennych składników odżywczych, które wpływają na właściwe funkcjonowanie organizmu. Dodają energii, zaspokajają głód, a tak [...]
2021-09-14
Gruszka – wszystkie (prawie) jej tajemnice
Grusza była ceniona od wieków. Wzmianki w wielu pismach mówią o tym, że nawet dyktator Rzymu Gajusz Juliusz Cezar poświęcał swój czas na jej uprawę, doceniając walory tej rośliny. Owoce gruszy ma [...]
2021-06-22
Kuchnia latem
Latem organizm wymaga dostarczania wraz z pożywieniem większej ilości pokarmów o energii jin, czyli odświeżających i ochładzających. Upał i silne pocenie szkodzą sercu, wyczerpując jego soki.
D [...]
2021-03-17
Dieta DASH – antidotum na choroby cywilizacyjne
Wiele źródeł podaje, że dieta DASH jest najzdrowszą dietą na świecie, a więc warto pochylić się nad jej założeniami. Czym więc jest dieta DASH i jakie jest jej znaczenie dla naszego zdrowia? Otóż [...]
2021-03-08
Pijmy soki, czyli sokoterapia na co dzień
Jak wiemy, większość chorób rozwija się przez słabą odporność (chwilową lub stałą) naszego organizmu, który nie radzi sobie z atakiem intruzów na komórki. Aby jednak układ immunologiczny mógł pok [...]
2021-03-05
Zdrowa zupa – smaczny i pożywny posiłek
Przed nami wiosna, a więc okres, w którym powinniśmy zadbać o regenerację organizmu po zimowym jego zazwyczaj zanieczyszczeniu.
2020-07-09
Amla Berries (Phyllanthus emblica)
Amla zawiera pięć z sześciu smaków rozpoznawanych przez medycynę ajurwedyjską. Jest ceniona za wpływ na potencję (viraya) oraz pomoc w problemach z niestrawnościami (vipaka).
2020-03-31
Witamina B6
Jest składnikiem wielu enzymów biorących udział w metabolizmie aminokwasów i tłuszczów. Jej niedobory prowadzą do wielu dolegliwości. Także tych, które dotyczą układu nerwowego.
2020-03-30
Potas
Współczesna kuchnia charakteryzuje się zawyżoną ilością sodu w potrawach. A człowiek ze względów zdrowotnych powinien dążyć do ograniczenia spożycia tego pierwiastka.
2020-03-30
Miedź
Miedź to pierwiastek chemiczny niezbędny do prawidłowego funkcjonowania hemoglobiny czerwonych ciałek krwi. Zwiększa odporność oraz wpływa na dobrą pracę mózgu.
Opinie (0)
Dodaj opinię
Inne produkty, które mogą Cię zainteresować
Cena podstawowa
13,00 zł
Cena
9,10 zł
100g
100% naturalne, roślinne mydło ze złotem monojonowym - 100 g
Powiązane artykuły na blogu
Inni Klienci kupowali również