Migdały kalifornijskie całe 250g SR C

Migdały kalifornijskie

Migdały to owoce pestkowe wydawane przez długowieczne drzewo o nazwie migdałowiec pospolity. W Polsce nie jest on uprawiany, gdyż do wzrostu potrzebuje odpowiednich warunków klimatycznych, na przykład wysokich temperatur. Takie możliwości rozwoju ma na terenach ciepłych krajów. Znane są dwie odmiany migdałowca pospolitego, z których jedna obradza migdałami słodkimi, a druga – gorzkimi. Migdały są bardzo odżywcze. Zawierają naturalny błonnik, który między innymi usprawnia pracę jelit. Migdały są bogate w: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, lekkostrawne białko, flawonoidy, witaminę B2, E, magnez, wapń, potas, miedź, mangan.

Cena brutto 18,00 zł

Wybierz wariant

48 godziny
14 dni

Migdały kalifornijskie

Migdały to owoce pestkowe wydawane przez długowieczne drzewo o nazwie migdałowiec pospolity. W Polsce nie jest on uprawiany, gdyż do wzrostu potrzebuje odpowiednich warunków klimatycznych, na przykład wysokich temperatur. Takie możliwości rozwoju ma na terenach ciepłych krajów. Znane są dwie odmiany migdałowca pospolitego, z których jedna obradza migdałami słodkimi, a druga – gorzkimi. Migdały są bardzo odżywcze. Zawierają naturalny błonnik, który między innymi usprawnia pracę jelit. Migdały są bogate w: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, lekkostrawne białko, flawonoidy, witaminę B2, E, magnez, wapń, potas, miedź, mangan.

Migdały kalifornijskie – jak stosować?

Słodkie migdały używane są w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Można z nich uzyskać aromat migdałowy chętnie dodawany do wypieków. Z nich wytwarza się także roślinne mleko oraz wytłacza olej, który jest znanym i cenionym produktem kosmetycznym. Z migdałów robi się także aromatyczny likier amaretto oraz wykwintne słodycze – marcepany.

Aby migdały mogły być zdatne do spożycia, należy je pozbawić przylegającej skórki. W tym celu najlepiej namoczyć je w zimnej wodzie i pozostawić na noc, a następnego dnia – obrać. Dzięki temu zabiegowi migdały zostaną pozbawione fitynianów obniżających przyswajanie pierwiastków mineralnych, których migdały sporo zawierają. 

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu