Właściwości i zastosowanie olejku z opuncji

Olejek z opuncji figowej nie cieszy się wprawdzie zbyt dużą popularnością w naszym kraju, jednak z uwagi na jego właściwości pielęgnacyjne, które zostały odkryte wiele wieków temu warto mieć go w swojej kosmetyczce. Z uwagi na dosyć trudny i długotrwały proces uzyskiwania oleju nie należy on niestety do najtańszych, jednak nie trzeba go używać w bardzo dużych ilościach, aby osiągnąć zamierzony efekt. Jakie jednak właściwości wykazuje olejek z opuncji figowej i jakie jest jego zastosowanie?

Jak powstaje olejek z opuncji?

Cenny dla urody olejek pozyskiwany jest z pestek opuncji figowej, czyli rośliny, która rośnie głównie w Maroku oraz niektórych krajach Ameryki Łacińskiej. W celu uzyskania jednego litra olejku z opuncji figowej konieczne jest zebranie około 1 miliona pestek z owoców ważących w sumie nawet 500 kilogramów, co pochłania bardzo duże ilości czasu i energii, przez co cena finalnego produktu jest dosyć wysoka.

Właściwości olejku z opuncji figowej

Olejek z opuncji figowej zawiera w sobie wiele substancji odżywczych, które wpływają niezwykle korzystnie na wygląd skóry a z uwagi na fakt, iż jest to całkowicie naturalny produkt, może być bez obaw stosowany przez każdą osobę, ponieważ z reguły nie powoduje żadnych reakcji alergicznych. Wchodzący w skład olejku nienasycony kwas tłuszczowy z grupy omega-6 sprawia, że skóra staje się odpowiednio nawilżona oraz elastyczna. Niezwykle ważne jest również to, iż kwas linolowy pomaga wzmocnić warstwę lipidową skóry, dzięki czemu dużo szybciej i łatwiej ulega ona regeneracji. W olejku z opuncji można również znaleźć fitosterole, które podobnie jak kwasy tłuszczowe omega-6 wspomagają proces regeneracji oraz gojenia się skóry. Oprócz tego pomagają one zwiększyć gęstość i elastyczność skóry, a także powstrzymują proces utraty wody z naskórka. Z tego też względu olejek z opuncji polecany jest do stosowania wszystkim tym paniom, które obawiają się pojawienia pierwszych zmarszczek, ponieważ wykazuje on właściwości przeciwzmarszczkowe. Produkt ten sprawdza się również bardzo dobrze w przypadku skóry tłustej i mieszanej, ponieważ pomaga znormalizować pracę gruczołów łojowych. Ostatnim cennym składnikiem znajdującym się w olejku z opuncji jest witamina E, która nie bez powodu zyskała miano „witaminy młodości”, ponieważ walcząc z wolnymi rodnikami, pomaga ona opóźnić proces starzenia się skóry.

Zastosowanie olejku z opuncji figowej

Olejek z opuncji figowej może być stosowany przez posiadaczki każdego rodzaju skóry a najlepiej sięgać po niego wieczorem, wklepując kilka kropli produktu w lekko wilgotną skórę (warto go jednak wcześniej rozgrzać pomiędzy palcami, dzięki czemu lepiej wniknie w skórę). Kilka kropli olejku z opuncji można również dodać do stosowanego na co dzień kremu, dzięki czemu zostanie wzmocnione jego działanie a aplikacja nie powinna sprawić żadnych trudności. Innym pomysłem na wykorzystanie olejku z opuncji może być dodanie kilku jego kropli do żelu hialuronowego, uzyskując tym samym dwufazowy płyn do demakijażu skóry. Preparat pomoże nie tylko zmyć dokładnie pozostałości kosmetyków kolorowych oraz łoju, ale dodatkowo nawilży i dogłębnie odżywi skórę. Olejki sprawdzają się idealnie podczas demakijażu, ponieważ ich tłusta konsystencja (formuła) bardzo dobrze łączy się z tłuszczem, łojem oraz pozostałościami kosmetyków (zarówno tych kolorowych, jak i pielęgnacyjnych), dzięki czemu skóra staje się czysta i gotowa na przyjęcie substancji aktywnych znajdujących się w serum lub w kremie do twarzy.

Katarzyna Pacwa