Sproszkowana lucerna DE LUX 100% - 400 g

Lucerna jest nazywana naturalną multiwitaminą ze względu na to, że zawiera bardzo dużo cennych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników odżywczych. Lucerna wykorzystywana jest w medycynie chińskiej i indyjskiej, bo znana jest z właściwości: odtruwających, wspomagających trawienie, a także niwelujących problemy związane z brakiem apetytu i wzdęciami (dzięki zawartości chlorofilu), podnoszących poziom hemoglobiny we krwi, pomagających przy wrzodach żołądka, wzmacniających odporność, wspierających pracę układu krążenia, działających przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Cena brutto 36,00 zł

Wybierz wariant

  • Dostępność:
  • dużo

Wysyłka od: 5.00 zł

Sproszkowana lucerna DE LUX 100% – 400 g

Lucerna siewna należy do roślin pastewnych i pochodzi z Bliskiego Wschodu. Swoją „karierę” w Europie rozpoczynała jako pasza dla koni, bo w tym celu przywiózł ją Aleksander Wielki. Kwiaty lucerny są motylkowate i mają fioletową koronę. Łodyga jest prawie naga. Lucerna jest nazywana naturalną multiwitaminą ze względu na to, że zawiera bardzo dużo cennych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników odżywczych. Jej liście można włączyć do codziennego jadłospisu jako bardzo zdrowy dodatek. W skład ziela wchodzą witaminy: A, B, C, D, E, P i K oraz: potas, fosfor, żelazo, cynk i wapń. Lucerna wykorzystywana jest w medycynie chińskiej i indyjskiej.

Lucerna siewna (ziele) według literatury była stosowana, bo znana jest z właściwości:

  • odtruwających, wspomagających trawienie, a także niwelujących problemy związane z brakiem apetytu i wzdęciami (dzięki zawartości chlorofilu),
  • podnoszących poziom hemoglobiny we krwi,
  • pomagających przy wrzodach żołądka,
  • wzmacniających odporność,
  • dodających siły i ułatwiających sen,
  • działających moczopędnie,
  • wspierających pracę układu krążenia,
  • działających przeciwartretycznie,
  • działających przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo,
  • wspomagających wchłanianie i przyswajanie: węglowodanów, białka, wapnia, żelaza i innych pierwiastków śladowych,
  • działających korzystnie na osoby w starszym wieku (wzmacnianie systemu immunologicznego, spowalnianie procesu starzenia się).

Przygotowanie:

Zioła sproszkowane można wykorzystać, wsypując do shake’a, smoothie, ziołomiodu, kapsułek. Sproszkowane zioła zawierają związki termolabilne i więcej witamin niż gotowe tabletki. Są też tańsze. Słodko-gorzki, ziemisty, nieco orzeźwiający smak lucerny sprawia, że można stosować ją nie tylko w formie naparów, ale także jako składnik sałatek, zup czy zapiekanek.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Skład:

Sproszkowana lucerna z polskich upraw.

Dowiedz się więcej...

Własny chleb na zakwasie - jakie składniki i skąd je wziąć?

2020-04-29

Własny chleb na zakwasie - jakie składniki i skąd je wziąć?

Roman Bartkowiak - ekologiczny rolnik opowiada o tym jak przygotować samodzielnie chleb, który nie dość że będzie pyszny i zdrowy, to jeszcze zachowa świeżość przez dwa tygodnie.

Czytaj więcej

Witamina B6

2020-03-31

Witamina B6

Jest składnikiem wielu enzymów biorących udział w metabolizmie aminokwasów i tłuszczów. Jej niedobory prowadzą do wielu dolegliwości. Także tych, które dotyczą układu nerwowego.

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Oceniasz jako: