Żeń – szeń i jego zdrowotne właściwości

Korzeń życia i wiecznej młodości, czyli żeń-szeń to zioło, którego niezwykłe właściwości lecznicze wykorzystywane były we wschodniej medycynie naturalnej już 4000 lat temu, jednak po dziś dzień po korzeń tej rośliny sięgają zwolennicy tradycyjnych metod leczenia. Śmiało można stwierdzić, iż żeń-szeń to panaceum na wiele dolegliwości, jednak nie każda osoba może zdecydować się na kurację tym ziołem, gdyż istnieje dosyć długa lista przeciwwskazań do stosowania korzenia życia.

Na świecie można znaleźć kilka odmian żeń-szenia, jednak do tych najpopularniejszych należy zaliczyć żeń-szeń chiński (rośnie w górskich lasach Azji wschodniej), amerykański, syberyjski, a także japoński, który rośnie nie tylko w Japonii, ale również na terenach Indii i Chin. Najcenniejszą odmianą jest jednak żeń-szeń biały zawierający niemal 200 aktywnych substancji, jednak warto wiedzieć o tym, iż podobnie jak wino im korzeń jest starszy, tym wykazuje więcej leczniczych właściwości. W korzeniu żeń-szenia można znaleźć wiele witamin oraz składników mineralnych, jednak najważniejszą substancją wpływającą niezwykle korzystnie na stan zdrowia są ginsenozydy, które nie tylko ochraniają organizm przed infekcjami, wzmacniając odporność, ale również zwiększają zdolność hemoglobiny do przenoszenia większej ilości tlenu, dzięki czemu narządy wewnętrzne są lepiej dotlenione. W jaki jeszcze sposób żeń-szeń oddziałuje na organizm?

W walce z cukrzycą i dla mocnego serca
Na potencję
Na wzmocnienie organizmu i zmęczenie
Lepsza pamięć

Katarzyna Pacwa