Jeżówka Echinacea korzeń 250g
Jeżówka purpurowa (Echinacea) pochodzi z rodziny astrowatych. Jeżówka według literatury była stosowana przy wielu dolegliwościach takich jak: przeziębienie (dawka 2–3 razy dziennie w początkowym stadium zazwyczaj zwalcza przeziębienie), wzmacnianie naturalnej odporności organizmu, pobudzanie układu immunologicznego, przyspieszając leczenie, działanie przeciwzapalne, działanie przeciwbakteryjne, działanie antywirusowe, choroby skóry, infekcje grzybicze, drożdżyce, czyraki, pryszcze (zastosowanie zewnętrzne), wolno gojące się rany, infekcje górnych dróg oddechowych, infekcje w obrębie wszystkich układów w organizmie, opryszczka, oparzenia, łuszczyca i zainfekowane urazy.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
Cena brutto Cena podstawowa 40,00 32,00 zł
Jeżówka Echinacea korzeń 250g
Jeżówka purpurowa (Echinacea) pochodzi z rodziny astrowatych. To rodzina roślin, w której jest bardzo dużo gatunków leczniczych, m.in.: arnika, krwawnik, ostropest i nagietek. Ojczyzną rośliny jest Ameryka Północna, gdzie jej lecznicze właściwości odkryli Indianie. W Polsce to zioło uprawiane nie tylko ze względu na prozdrowotne działanie. Duże wrażenie robią także piękne i ozdobne kwiaty. W ziołolecznictwie wykorzystuje się też ziele jeżówki purpurowej (Echinaceae purpureae herba), które zbiera się pierwszy raz w czasie kwitnienia (lipiec), a drugi – jesienią. Korzeń jeżówki zawiera: glikozyd fenolowy, kwas chlorogenowy, kwas izo-chlorogenowy, inulinę (4–6%), cynarynę, glikoproteiny, olejek eteryczny (do 0,2%), seskwiterpeny i poliacetyleny, alkaloidy pirolizydynowe oraz związki aminowe.
Jeżówka według literatury była stosowana przy wielu dolegliwościach takich jak:
- przeziębienie (dawka 2–3 razy dziennie w początkowym stadium zazwyczaj zwalcza przeziębienie),
- wzmacnianie naturalnej odporności organizmu,
- pobudzanie układu immunologicznego, przyspieszając leczenie,
- działanie przeciwzapalne,
- działanie przeciwbakteryjne,
- działanie antywirusowe,
- choroby skóry,
- infekcje grzybicze,
- drożdżyce,
- czyraki, pryszcze (zastosowanie zewnętrzne),
- wolno gojące się rany,
- infekcje górnych dróg oddechowych,
- infekcje w obrębie wszystkich układów w organizmie,
- opryszczka, oparzenia, łuszczyca i zainfekowane urazy.
Przygotowanie:
Napar – susz zalewamy 200 ml wrzącej wody i odstawiamy na 20 minut. Następnie całość przecedzamy. Stosujemy 2–3 razy dziennie po 100–200 ml. Napar działa korzystnie na układ krążenia. Pobudza pocenie się, co pomaga w obniżeniu gorączki. Jednocześnie wzmacnia naszą obronę przed infekcją, która spowodowała pojawienie się gorączki.
Nalewka – 100 g suchego korzenia rozdrobnić i zalać 0,5 l wódki. Słoik szczelnie zamknąć i odstawić na 7 dni. Po tym czasie nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek. Butelki zakorkować, odstawić w chłodne i ciemne miejsce.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
Inne z tej serii
Dowiedz się więcej...
2024-04-03
Aromaty z Alembika
2024-01-18
Kompleks ziołowy Carska w profilaktyce zdrowia
2024-01-15
Śnieżna terapia, czyli dobroczynny wpływ chodzenia boso po śniegu
2023-12-28
Sięgnij po kiszonki
- Choroby
- Encyklopedia
- Oczyszczanie organizmu
- Poradnik
- Poradnik
- Suplementy
- Uroda
- Zdrowy styl życia
- Zioła
- Ziołolecznictwo
2023-10-24
Zbigniew T. Nowak: Aloes – gdy słabnie odporność organizmu
2023-05-09
Naturalne metody wsparcia odporności za pomocą diety
2023-04-18
Antyoksydanty w kroplach
2023-04-11
Odporność wrodzona i nabyta
2023-03-28
Agawa (Agave) w praktycznej fitoterapii
2023-03-20
Toksoplazmoza a ciąża – co każda przyszła mama powinna wiedzieć
2023-03-07
O pasożytach raz jeszcze
2023-02-14
Echinacea – zduś infekcję w zarodku
2023-01-24
Chrzan pospolity – Armoracia lapathifolia Gilibert
2023-01-23
Pstrolistka sercowata – Houttuynia cordata Thunb. w praktycznej fitoterapii
2023-01-17
Pozbyć się pasożytów
2022-12-29
Jak zadbać o serce
2022-10-21
Oczyszczanie krwi i organów wewnętrznych za pomocą ziołowych mieszanek
2022-08-29
Oczyszczanie organizmu z metali ciężkich
2022-08-17
Oczyszczanie organizmu z toksyn
2022-08-12
Ziołowy detoks organizmu według Jana Kubiaka – najstarszego polskiego zielarza
2022-08-12
Pan Jan od ziół
2022-07-07
Jan Kubiak - najstarszy polski zielarz, który wciąż przyjmuje potrzebujących
2022-04-11
Rośliny pasożytnicze w ziołolecznictwie – łuskiewnik
2022-03-15
Zioła prowansalskie
2022-03-08
Zioła szwedzkie Marii Treben
2022-02-18
Gwiazdnica pospolita – jadalny i bardzo zdrowy chwast
2021-11-17
prof. Paul Clayton przypisy , „ZbL“ grudzień, 12/2021
2021-11-15
Zadbaj o zdrowie i biegaj nawet zimą
2021-11-08
Jeżówka purpurowa
2021-04-08
Suszenie ziół podstawową metodą przetwarzania i konserwacji
2021-03-25
Gemmoterapia – wczesnowiosenne przetwarzanie ziół leczniczych
2021-02-25
Metoda Wima Hofa
2021-02-22
Fitoterapia a zielarstwo na przykładzie gatunków przetacznika (Veronica sp.)
2021-02-02
Metoda dr. Kneippa
2021-02-02
Ziele babći – indyjskie remedium na bielactwo nabyte
2020-11-23
O konserwacji, przetwórstwie i przechowalnictwie ziół
2020-11-03
Składniki mineralne
2020-11-03
Siarka
2020-11-02
Makroelementy
2020-11-02
Fosfor
2020-10-31
Powietrze i tlen
2020-10-22
Morfologia krwi – o czym nam powie?
2020-10-22
Badanie ogólne moczu - o czym nam powie ?
2020-09-28
Witamina B2 (ryboflawina)
2020-07-17
BRAHMI (Bacopa monnieri)
2020-07-17
Tatarak (Acorus calamus)
2020-07-17
VASAKA (Justicia adhatoda)
2020-07-17
SHATAVARI (Asparagus racemosus)
2020-07-13
SARIVA (Hemidesmus indicus)
2020-07-10
NEEM (Azadirachta indica)
2020-07-10
HARITAKI (Terminalia chebula)
2020-07-10
TULSI (Ocimum sanctum)
2020-07-10
GOTU KOLA (Centella asiatica)
2020-07-09
Dzika róża – właściwości i zastosowanie
2020-06-08
Tężec – objawy, leczenie, powikłania
2020-06-08
Zakażenia HIV i AIDS
2020-06-05
Malwa (ślaz, ślaz dziki) kwiat
2020-06-05
Korzeń prawoślazu
2020-06-05
Moringa
2020-06-04
Trawa cytrynowa
2020-06-04
Mniszek lekarski – właściwości i zastosowanie
2020-05-20
Morwa biała – właściwości i zastosowanie
2020-05-20
Dziurawiec zwyczajny – właściwości i zastosowanie
2020-05-19
Czarnuszka
2020-05-07
Kapusta kiszona w polskiej kuchni
2020-05-04
Półpasiec
2020-05-04
Borelioza z Lyme (cz. II)
2020-05-04
Borelioza z Lyme (cz. I)
2020-05-04
Lukrecja gładka, przeciwwirusowa słodkość
2020-05-04
Tarczyca bajkalska – właściwości i zastosowanie
2020-05-04
Bluszczyk kurdybanek – właściwości i zastosowanie
2020-04-27
Krwawnik pospolity – właściwości, zastosowanie
2020-04-08
Różyczka
2020-04-08
Ospa wietrzna
2020-04-08
Świnka (nagminne zapalenie ślinianek przyusznych)
2020-04-06
Koronowany wirus
2020-04-06
Koper włoski – zastosowanie, właściwości i działanie
2020-04-06
Uzdrowieńcze zioła św. Hildegardy
2020-04-06
Ochrona zdrowia, ludzi, zwierząt i środowiska
2020-04-06
Mięśniaki
2020-04-02
Uniwersalne zioła i mikstury św. Hildegardy
2020-04-02
Uzdrowieńcza medycyna św. Hildegardy
2020-04-02
Jak zażywać koper włoski
2020-04-02
Gotu kola
2020-04-02
Odra
2020-04-02
Mononukleoza zakaźna
2020-04-02
Które z zachowań mogą osłabić odporność?
2020-04-02
CoVid-19 SARS-CoV-2 raz jeszcze
2020-04-02
Galgant – kłącze skuteczne na 100%
2020-04-02
Czarnuszka – złoty środek na wiele chorób
2020-04-02
Błonica
2020-03-31
Czosnek
2020-03-28
Koronawirus SARS-Cov-2 (COVID-19) – fakty
2020-03-28
Jak zażywać galgant
2020-03-28
Jak zażywać dyptam
2020-03-28
Dyptam – na wszelkie skamieniałości
2020-03-28
Bertram – roślina lecznicza dla wszystkich
2020-03-28
Bakteryjne zapalenia płuc – przegląd
2020-03-28
Grypa (wirus grypy, influenza)
2020-03-28
Przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP)
2020-03-26
Gwiazdnica pospolita
2020-03-26
Nieżyt nosa (katar) i nieżyt zatok przynosowych
2020-03-26
Przeziębienie (choroba przeziębieniowa)
2020-03-26
Angina – ostre zapalenie gardła i migdałków
2020-03-25
Idiopatyczne śródmiąższowe zapalenie płuc
2020-03-25
Wirusowe zapalenia płuc – przegląd
2020-03-25
Alergiczne zapalenie pęcherzyków płucnych
2020-03-25
Sarkoidoza płucna
Opinie (0)
Dodaj opinię
Inne produkty, które mogą Cię zainteresować
Inni Klienci kupowali również