Szałwia 250g SR D1

Szałwia to roślina bardzo popularna, przeważnie uprawiana w ogródkach. Ma charakterystyczny zapach, który przypomina aromat kamfory. Kwiaty szałwii są koloru jasnofioletowego, liście zaś – bardzo charakterystyczne – szarozielone, jajowate i kosmate, zbiera się je w kwietniu albo w październiku. To właśnie liście szałwii są surowcem zielarskim – w nich znajdziemy olejki lotne (cyneol, pimen, tujon i kamforę), garbniki (pikrosalwinę, trójterpeny), a także witaminę B1 i kwas nikotynowy.

Cena brutto 7,50 zł

Wybierz wariant

  • Dostępność:
  • dużo

Wysyłka od: 5.00 zł

Szałwia

Szałwia to roślina bardzo popularna, przeważnie uprawiana w ogródkach. Ma charakterystyczny zapach, który przypomina aromat kamfory. Kwiaty szałwii są koloru jasnofioletowego, liście zaś – bardzo charakterystyczne – szarozielone, jajowate i kosmate, zbiera się je w kwietniu albo w październiku. To właśnie liście szałwii są surowcem zielarskim – w nich znajdziemy olejki lotne (cyneol, pimen, tujon i kamforę), garbniki (pikrosalwinę, trójterpeny), a także witaminę B1 i kwas nikotynowy.

Szałwia według literatury ma właściwości, które były wykorzystywane ze względu na to, że zioło:

    • działa przeciwzapalnie i antyseptycznie,

    • ma działanie osłaniające i przeciwcukrzycowe,

    • obniża poziom cukru we krwi,

    • pobudza wydzielanie soku żołądkowego,

    • łagodzi bóle brzucha i wzdęcia,

    • wzmaga perystaltykę jelit,

    • łagodzi zaburzenia pracy wątrobowy,

    • redukuje pocenie się,

    • może wzmagać krwawienia miesiączkowe.

Szałwia – jak stosować?

Przygotowanie: 

Napar (postać napoju) – 1–2 g szałwii zalać szklanką wrzącej wody. Zaparzać pod przykryciem przez około 15 minut, odcedzić. Pić po szklance naparu 1–3 razy dziennie. Napar do płukania jamy ustnej lub stosowania miejscowego – 2–3 g szałwii zalać ½ szklanki wrzącej wody. Zaparzać pod przykryciem przez około 15 minut. Płukać gardło lub jamę ustną kilka razy dziennie. 

Okłady – nasączyć naparem jałowy gazik i przykładać w miejscach otarcia skóry.

Herbata – zaparzać 2 łyżeczki suszonych lub świeżych liści w 1 i ¼ szklanki wrzącej wody przez około 35 minut. Przecedzić i dodać (opcjonalnie) trochę miodu. Herbatkę pić po pół szklanki co kilka godzin.

Dowiedz się więcej...

Częstoskurcz – przyczyny i leczenie

2021-10-13

Częstoskurcz – przyczyny i leczenie

Częstoskurcz (zwany też tachykardią) to zaburzenie rytmu pracy serca. Ta choroba kardiologiczna charakteryzuje się przyspieszonym biciem serca, co może być niebezpieczne dla życia, albowiem częst [...]

Czytaj więcej

Letnie (i nie tylko) zagrożenia podczas podróży

2021-08-10

Letnie (i nie tylko) zagrożenia podczas podróży

Za nami już fale upałów, jednak nigdy nie wiadomo, czy nie powrócą – poza tym można ich doświadczyć również poza granicami naszego kraju. Wakacje, które już niestety przemijają, to okres radosny [...]

Czytaj więcej

Które zioła na wiosnę?

2021-05-12

Które zioła na wiosnę?

Które zioła na wiosnę? Wiosna jest bodaj najbardziej oczekiwaną porą roku, ponieważ po długich, ciemnych godzinach zimy jesteśmy spragnieni słońca i świeżego powietrza, a tym bardziej w obecnych [...]

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Oceniasz jako:

Powiązane artykuły na blogu