Zioła na wzdęcia i gazy

Uczucie ciężkości po zjedzonym posiłku, wzdęcia, gazy…brzmi znajomo? Z pewnością niejednej z nas problemy te są doskonale znane, jednak można je w prosty sposób załagodzić stosując specyfiki znane od tysięcy lat, czyli zioła. Ziołowe napary to prawdziwa ulga dla każdego brzucha, jednak aby stać się swoim własnym domowym lekarzem, potrzebna jest, chociaż podstawowa wiedza na temat tych niezwykłych roślin. Aby dane zioło okazało się skuteczne, nie wywołując przy tym żadnych skutków ubocznych, musi być odpowiednio dobrane, gdyż niż nie każda lecznicza roślina poradzi sobie z wszystkimi dolegliwościami. Po które zatem zioła warto sięgnąć, aby zredukować ilość powstających w jelitach gazów i pozbyć się tym samym uczucia wzdętego brzucha?

Mięta pieprzowa

Olejki eteryczne znajdujące się w mięcie a w szczególności mentol wykazują silne działanie rozkurczowe. Mięta sprawdza się zatem idealnie nie tylko na wzdęcia oraz gazy, ale również na inne dolegliwości związane z układem pokarmowym. Napar z mięty warto wypijać po każdym posiłku, zalewając 1 łyżeczkę ziół szklanką wody i zaparzając pod przykryciem około 5 minut.

Koper włoski

Wbrew obiegowej opinii koper włoski to nie tylko sprawdzony sposób na pobudzenie laktacji czy też łagodzenie kolek u niemowląt, ale również jedno z lepszych ziół na problemy trawienne. Koper ma działanie wiatropędne, a także pobudza perystaltykę jelit, przynosząc tym samym ulgę przy wzdęciach i gazach. Aby zobaczyć efekty działania tego zioła, wywar na jego bazie należy wypijać kilka razy dziennie, zalewając 1 łyżkę kopru dwoma szklankami wrzącej wody.

Anyż

Charakterystyczny smak i zapach anyżu nie każdej osobie może się podobać, jednak w walce ze wzdęciami oraz uporczywymi gazami okazuje się nieoceniony. Picie wywaru z anyżu co najmniej dwa razy dziennie neutralizuje działanie kwasów, które odpowiedzialne są za zgagę oraz problemy żołądkowe. W jaki jednak sposób przygotować anyżowy wywar? Wystarczy w tym celu do litra gotującej się wody wsypać około 6-7 łyżek anyżu gotując go przez co najwyżej 12-15 minut.

Kminek

Podobnie jak mięta kminek działa rozkurczowo, dzięki czemu w skuteczny sposób łagodzi wzdęcia oraz gazy pojawiające się po obfitym lub tłustym posiłku. Kminek należy zaparzać podobnie jak miętę, jednak o około 10 minut dłużej wypijając przygotowany napar najlepiej 3 razy dziennie. Podobne działanie można uzyskać, mieszając kminek z majerankiem i popijając go wodą, jednak nie wszystkie osoby preferują takie właśnie spożycie tego produktu.

Szałwia

Ostatnią polecaną rośliną na walkę ze wzdęciami jest szałwia, która zapobiega nadmiernej fermentacji w jelitach odpowiedzialnej za pojawianie się nieprzyjemnych gazów. Aby przygotować szałwiową herbatkę, należy 1 łyżkę suszonych liści zalać szklanką gorącej wody, zaparzając pod przykryciem przez około 10 minut.

Katarzyna Pacwa