Pokazano 1-3 z 3 pozycji

Kolostrum

Siara, kolostrum to słowo pochodzenia łacińskiego: colostrum. Jest to gęsty, żółtawy płyn wydzielany przez gruczoły mleczne ssaków w okresie między 2 do 5 dni po urodzeniu młodych. Zaczyna pojawiać się w gruczołach mlekowych matki jeszcze w czasie ciąży, u kobiet już od około 20. tygodnia rozwoju płodu. Colostrum zawiera niezwykle bogatą paletę składników odżywczych dla nowo narodzonych ssaków.

Kolostrum nazywane jest także siarą, „pierwszym mlekiem” lub młodziwem. Przykładami kolostrum mogą być młodziwa krowie, owcze, kozie czy ludzkie, w zależności, od którego pochodzą ssaka.  

Siara kozia jest tak samo bogata w czynniki odpornościowe co siara krowia,    jednak koziej jest bliżej do składu mleka kobiecego niż bydlęcej (krowiej). Ponadto kozie colostrum    jest łatwiej strawne dla organizmu, ponieważ zawiera znacznie mniej tłuszczu. Oprócz tego jest bardziej odpowiednie dla osób z nietolerancją laktozy, gdyż zawiera mniej kazeiny.

Wydawałoby się, że ludzie zabierają kozom colostrum, w rezultacie czego koźlęta pozbawiane są ważnego składnika pokarmowego. Jednak kozie matki produkują więcej siary niż ich dzieci byłyby w stanie wypić, więc z nadwyżki wykonywane są suplementy z colostrum. 

Kolostrum kozie i krowie

Chociaż kozie i krowie colostrum mają podobny skład, istnieją między nimi różnice, które z góry predysponują siarę kozią do specjalnych celów. Różnice wynikają głównie z odmiennej struktury białek i tłuszczów. Kozie kolostrum zawiera również bogate substancje, które przedostają się do mleka i siary dzięki zróżnicowanej diecie kóz. Sposób odżywiania tych zwierząt jest  o wiele bardziej zróżnicowana niż krów; kozy zjadają wiele rodzajów ziół, chwastów, kory czy gałęzi oraz często wypasają się na czystych terenach. 

Kozie colostrum jest lepiej trawione, a w większości przypadków może być suplementowane również przez osoby uczulone na krowie młodziwo. Kozie colostrum jest bardziej podobne do tego, które wytwarza kobieta, co lepiej wpływa na pracę organizmu człowieka. Kozie kolostrum zawiera niewielkie ilości laktozy, dlatego większość osób z nietolerancją tego mlecznego cukru nie powinno mieć problemów z przyjmowaniem koziej siary.

Kozie kolostrum składa się z ponad 250 biologicznie aktywnych składników, dzięki któremu organizm łatwiej się regeneruje i skuteczniej walczy z patogenami chorobotwórczymi. Stymuluje także prawidłowe funkcjonowanie innych ważnych procesów organizmu. Działa przeciwstarzeniowo i odżywczo, wzbogaca tkanki mózgu w niezbędne dla niego składniki, wspierając tym samym funkcje umysłowe.

Probiotyczne i wspierające rozwój dobroczynnych bakterii korzyści ze stosowania colostrum zostały potwierdzone w kilku badaniach klinicznych. A ponieważ, jak wiemy, ogólny stan zdrowia rozpoczyna się w jelitach, ponownie „pierwsze mleko” jest suplementem doskonałym. Ze względu na łatwość spożycia, kolostrum kozie szczególnie zalecane jest dla dzieci (od 3 r.ż.), ponieważ wspomaga koncentrację, poprawia pamięć i ogólnie warto je stosować w profilaktyce zdrowotnej.

Kolostrum Capramilk

Kolostrum Capramilk to suplement diety zawierający wysokiej jakości siarę kozią, przetwarzaną poprzez mrożenie tzw. przez liofilizację (usuwanie wody). Jest to delikatny proces, dzięki któremu kolostrum Capramilk zachowuje najważniejsze walory świeżej siary. Wysoką jakość gwarantuje ciągła kontrola i przestrzeganie najbardziej restrykcyjnych warunków produkcji preparatu. Na rynku większość tego typu produktów wykazuje  znikomą wartość prozdrowotną. Tylko w kolostrum Capramilk można znaleźć spore ilości laktoferyny – glikoproteiny odpowiedzialnej za prozdrowotne właściwości siary ssaków. Kozie Colostrum Capramilk pochodzi z ekologicznych gospodarstw słowackich.

Rolą Kolostrum jest:

  • zabezpieczenie nowo narodzonych ssaków przed infekcjami, dostarczając im gotowych przeciwciał, 
  • wzmacnianie układu odpornościowego, 
  • dostarczanie noworodkom istotnych składników odżywczych, wspierających zdrowy rozwój, 
  • pomoc w regeneracji mięśni, 
  • regulacja trawienia. 

Stosowane regularnie wspomaga także odporność dorosłego, ludzkiego organizmu.