Porady Naturoterapeutki Barbary Kazany

Doświadczona i posiadająca ogromną wiedzę naturoterapeutka Barbara Kazana wyznaje pogląd, że do ludzkiego zdrowia należy podchodzić holistycznie (całościowo), a w dbaniu o nie korzystać z darów natury. W końcu rośliny czy minerały są z człowiekiem od zawsze i od zawsze niosły mu pomoc.

Kup w zestawie
3xbarbara-kazana.jpg

Jest 26 produktów.

Pokazano 1-26 z 26 pozycji
Pokazano 1-26 z 26 pozycji

Oleje naturalne

Tłuszcze to jeden z podstawowych makroskładników, którego nie powinno zabraknąć w diecie każdego z nas. Są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie komórek, odporność organizmu. Dostarczają także witamin z grupy A, D, E, K i przeciwdziałają chorobom serca. Okazuje się jednak, że nie wszystkie tłuszcze są równie wartościowe. Aby mieć pewność, że spożywasz wyłącznie ich zdrowe odmiany, wybieraj oleje naturalne roślinnego pochodzenia.

Sprawdź naszą ofertę i postaw na oleje BIO najwyższej jakości. To najlepsza droga do Twojego zdrowia.

Dlaczego oleje BIO są zdrowe?

Oleje naturalne składają się głównie ze średnio- i długołańcuchowych kwasów tłuszczowych nienasyconych. Ich podaż w diecie jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania gospodarki organizmu, ponieważ nie jesteśmy w stanie wytworzyć ich sami.

Roślinne oleje pochodzenia naturalnego to najzdrowsze źródła tłuszczy w diecie człowieka. Niżej od nich stoją tłuszcze nasycone (zawarte głównie w produktach odzwierzęcych, choć nie tylko). W hierarchii makroskładników można wyróżnić także tłuszcze utwardzone, tzw. nasycone trans. Te ostatnie są powszechnie uznane za niezdrowe i zostało to poparte wieloma badaniami. Znajdziesz je przede wszystkim w słodyczach.

Oleje BIO wywierają także szereg dobroczynnych skutków, których nie da się osiągnąć w innych sposób. Które z nich są szczególnie istotne?

  • korzystny wpływ na układ krążenia,
  • obniżenie ciśnienia krwi,
  • likwidacja złogów tłuszczowych i udrożnienie naczyń krwionośnych,
  • poprawa kondycji włosów, skóry i paznokci,
  • regulacja metabolizmu komórkowego.

Przy spożywaniu tłuszczy nienasyconych bardzo ważna jest regularność. Oleje BIO przynoszą najwięcej korzyści, kiedy są spożywane codziennie (nawet kilka razy dziennie), ale w niewielkich dawkach.

Jak wybierać oleje naturalne?

W sklepach ze zdrową żywnością znajdziesz różnego rodzaju oleje naturalne. Które z nich ą najbardziej popularne?

  • olej lniany

Jednym z najlepszych wyborów jest olej lniany, który zawiera bardzo korzystną proporcję kwasów tłuszczowych Omega-3 do Omega-6. Dzięki zawartości dużej ilości antyoksydantów wspiera walkę z nowotworami. Wykazuje także inne właściwości, typowe dla zdrowych olejów roślinnych. Olej lniany powstaje z tłoczonych na zimno nasion lnu zwyczajnego.

  • olej z ostropestu

Olej z ostropestu jest wykorzystywany do wzmocnienia wątroby. Dzięki wysokiej zawartości sylimaryny wspiera odnowę uszkodzonych lub osłabionych hepatocytów. Ułatwia także oczyszczanie organizmu ze szkodliwych toksyn.

W literaturze wskazuje się także, że olej z ostropestu wykazuje działanie odkażające i przeciwzapalne. Nadaje się do leczenia cukrzycy, a dzięki wysokiej zawartości fitosteroli i garbników działa też mobilizująco na układ odpornościowy.

Jeżeli samodzielnie projektujesz kosmetyki, olej z ostropestu będzie doskonałym rozwiązaniem dla cery wrażliwej, ponieważ ukoi ją i sprawi, że stanie się bardziej elastyczna.

  • olej z czarnuszki

Oleje naturalne z czarnuszki od lat były wykorzystywane do wspomagania leczenia osób chorych na astmę lub uciążliwe alergie. Działa silnie stymulująco na układ odpornościowy i wykazuje działanie przeciwzapalne. Okazuje się także pomocny do zwalczania pasożytów jak tasiemiec, czy motylica wątrobowa.

Lekarze zalecają także olej z czarnuszki, jako skuteczny środek na obniżenie ciśnienia krwi i zwalczanie nadmiaru wolnych rodników.

Oczywiście nie są to wszystkie oleje BIO, jakie znajdziesz w naszej ofercie. Wśród innych dostępnych produktów warto wymienić m.in.:

  • olej z pestek dyni,
  • olej z wiesiołka,
  • zimnotłoczony olej rzepakowy,
  • olej z ogórecznika,
  • olej rokitnikowy,
  • olej rycynowy,
  • olej dziurawcowy.

Oferujemy także jedyną w swoim rodzaju oliwę z oliwek Arbequina. Wyróżnia się ona najniższą kwasowatością wśród wszystkich odmian oliwek.

Dobrym pomysłem jest łączenie w diecie kilku rodzajów olejów pochodzenia naturalnego. Dzięki temu zwiększasz prawdopodobieństwo, że dostarczysz do organizmu wszystkie niezbędne składniki. Jeżeli planujesz stosować wybrany olej do celów prozdrowotnych (np. olej z ostropestu przy chorobach wątroby) rozważ skorzystanie z porady lekarskiej. Specjalista pomoże ci wybrać optymalną dawkę zdrowego tłuszczu i doradzi najlepsze pory jego spożywania.

Oleje naturalne – co powinieneś o nich wiedzieć?

Nie da się zaprzeczyć, że oleje BIO są znacznie droższe niż typowe tłuszcze, jakie kupisz w sklepach. Na szczęście jednak nie trzeba spożywać ich dużo, aby osiągnąć zamierzony efekt i móc się cieszyć z ich prozdrowotnych właściwości.

Najczęściej zaleca się spożywanie zdrowego olej dwa lub trzy razy dziennie po jednej łyżeczce. Możesz to robić razem z posiłkami, wtedy wydzielające się soki żołądkowe łatwo poradzą sobie z rozbiciem struktury tłuszczu, a Twój organizm chętnie zaabsorbuje z niego wartościowe składniki.

Jeżeli myślisz o uzupełnieniu swojej diety o oleje naturalne, ale nie chcesz ich jeść w formie płynnej lub nie odpowiada Ci ich smak, możesz dodawać je do past, sałatek, dipów lub surówek. To wygodny sposób na uzupełnienie posiłków o wartościowe tłuszcze.

Pamiętaj, aby olejów pochodzenia naturalnego nie podgrzewać zbyt mocno, ponieważ bardzo szybko tracą swoje cenne właściwości. Najlepiej przyjmować je na zimno i zdecydowanie unikać smażenia lub pieczenia z ich użyciem. Pamiętaj też, aby nie trzymać butelek z olejem w miejscu nasłonecznionym. Intensywne światło rozkłada znajdujące się w nim związki chemiczne.

Czy oleje BIO można zastąpić tradycyjnym jedzeniem?

Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy oleje pochodzenia naturalnego można zastąpić zwykłym jedzeniem. To prawda, że w orzechach lub nasionach również znajduje się bardzo wiele dobrych tłuszczy, ale wiele olejów BIO pochodzi z nasion roślin, których nie da się kupić w sklepach. Poza tym zjadając np. nasiona słonecznika lub nasiona chia dostarczamy do organizmu również wiele innych mikroskładników, które nie zawsze planujemy włączać do swojej diety.

Dobrym przykładem są np. orzechy laskowe. Zawarty w nich tłuszcz jest bardzo zdrowy, ale same orzechy u wielu osób wywołują reakcje alergiczne o natężeniu zbliżonym nawet do objawów astmy. W ich przypadku oleje naturalne mogą okazać się bezpieczną alternatywą.

Jeżeli szukasz zdrowych tłuszczy, którymi będziesz mógł uzupełnić swoją codzienną dietę, sprawdź ofertę naszego sklepu. Znajdziesz u nas wyłącznie najwyższej jakości, doskonale oczyszczone oleje BIO, które sprawdzą się w każdej kuchni.