Jest 15 produktów.

Pokazano 1-15 z 15 pozycji
Pokazano 1-15 z 15 pozycji

Octy

Ocet to znana i wykorzystywana od kilku tysięcy lat kwaśna płynna przyprawa. Jak to zwykle bywa, także i ocet został odkryty zupełnie przypadkowo. Pewnego dnia Babilończykom zepsuło się wino daktylowe, któremu nadali nowe przeznaczenie jako konserwant do upolowanej dziczyzny. Ku ich zdziwieniu, mięso macerowane w occie daktylowym, przez dłuższy czas się nie psuło. W starożytności w sąsiednich krajach w podobny sposób odkrywano inne octy – na przykład jabłkowy. Ocet to nic innego jak zepsute wino, od tysięcy lat służące jako napój i lekarstwo.

Ocet – czym jest?

Ocet to wodny roztwór kwasu octowego, płyn wyróżniający się ostrym zapachem i kwaśnym smakiem. W sklepach najczęściej kupić go można w postaci 6- lub 10-procentowego roztworu. Ocet powstaje w wyniku dwuetapowej fermentacji – pierwszym etapem jest fermentacja alkoholowa (beztlenowy rozkład cukrów prowadzony głównie przez drożdże z gatunku Saccharomyces cerevisiae), a następnie w procesie fermentacji octowej bakterie kwasu octowego zamieniają alkohol w kwas octowy. Fermentacja octowa jest enzymatycznym procesem utleniania alkoholu etylowego do kwasu octowego, katalizowana przez enzymy wytwarzane głównie przez bakterie octowe należące do rodzaju Acetobacter. Zachodzi także jako proces uboczny podczas innych przemian fermentacyjnych. Fermentacja octowa stanowi fundamentalny proces w przemysłowym otrzymywaniu octu (roztworu kwasu octowego). Najbardziej znany i powszechnie używany jest ocet spirytusowy służący jako konserwant, przyprawa w kuchni lub jako naturalny detergent. Zwykle występuje w roztworze 10-procentowym. Powstaje w wyniku fermentacji spirytusu rozcieńczonego do określonego stężenia. Niewielkie ilości octu spirytusowego pobudzają apetyt i poprawiają trawienie, lecz większe dawki mogą podrażnić śluzówki przełyku i żołądka. Może to doprowadzić do wrzodów żołądka. Picie octu spirytusowego w sporych ilościach może powodować poważne choroby krwi lub do uszkodzenia narządów.

Właściwości terapeutyczne octu

  • ma właściwości dezynfekujące i bakteriobójcze;
  • skutecznie gasi pragnienie;
  • hamuje procesy starzenia się organizmu;
  • stosowany jako tonik do przemywania twarzy;
  • dla urody i zachowania szczupłej sylwetki;
  • wspomaga układ oddechowy;
  • skuteczny konserwant;
  • wzmacnia system odpornościowy;
  • przyspiesza przemianę materii, ułatwia trawienie ciężkich, tłustych potraw, przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej;
  • daje efekt chłodzenia – stosowany przy oparzeniach lub poparzeniach słonecznych;
  • stosowany jako okład na miejsca ugryzień przez owady.

Do najbardziej znanych i popularnych octów zaliczamy:

  • ocet winny,
  • ocet ryżowy,
  • ocet jabłkowy,
  • ocet balsamiczny.

Każdy z tych octów ma inne przeznaczenie.

Ocet ryżowy

Stosuje się go do przyprawiania dań z kuchni azjatyckiej. Otrzymywany jest poprzez fermentację sake. Świetny dodatek do dań słodko-kwaśnych.

Ocet jabłkowy

W Polsce robi zawrotną karierę. Jak powiedziała św. Hildegarda z Bingen: Ocet jabłkowy zabiera wszelkie zepsucie z człowieka, zmniejsza u niego humory i sprawia, że pokarm przebywa w nim prostą drogę.

Ocet balsamiczny

Powstaje z moszczu winogronowego leżakującego w drewnianych beczkach przez wiele lat. Octy z wyższej półki miewają domieszkę tradycyjnego octu balsamicznego i dojrzewają przez około rok. Najtańsze barwione są karmelem. Tradycyjny ocet balsamiczny zawiera: kwas winowy, octowy, jabłkowy i glicerol. W kuchni włoskiej używa się go do sałatek, sosów, deserów oraz świeżych owoców.

Ocet winny

Ceniony jest w kuchni śródziemnomorskiej. Powstaje na skutek fermentacji wina. I tak jak wino może być białe lub czerwone, tak kolor octu winnego będzie uzależniony od tego, z jakiego wina będzie pozyskiwany. Najlepszy ocet winny to taki, którego fermentacja przebiegała powoli w dębowych beczkach. Biały ocet winny stanowi doskonałą bazę do sporządzania octów smakowych. Macerując w nim zioła czy owoce otrzymamy: ocet bazyliowy, rozmarynowy, tymiankowy, czosnkowy, orzechowy czy cytrynowy. Z czasem ocet winny zaczęto aromatyzować ziołami, aż w końcu odkryto terapeutyczne działanie tego produktu. Wodą z octem ziołowym popijano lekarstwa, a także robiono na jej bazie lecznicze mikstury. Do aromatyzowania octu używano innych ziół, na przykład: kopru włoskiego, tymianku, anyżu, kminu rzymskiego, hyzopu i wielu innych. Oprócz tego leczono octem choroby skóry, ponieważ odkryto jego działanie odkażające. Octem przemywano chore miejsca, a następnie zakładano na nie opatrunek. Nawilżano nim także bandaże i nakładano na rany pooperacyjne. Używano go także przy hamowaniu krwotoków – nasączano nim gąbkę i przykładano do krwawiącego nosa.

Octy winne Białego Sai Baby

Octy winne Białego Sai Baby, możliwe do zakupu w naszym sklepie, dojrzewały w dębowych beczkach. Wytworzone zostały starą metodą orleańską bez dodatku wody, z czystych, owocowych soków. Proces ich tworzenia został objęty tajemnicą handlową. Octy Białego Sai Baby są produktami naturalnej fermentacji octowej przygotowane tradycyjnymi metodami. Bez octu spirytusowego, konserwantów ani wzmacniaczy smaku.