Pokazano 1-37 z 37 pozycji

Produkty pszczele

Produkty pszczele i ich rosnąca popularność to najlepszy dowód na wielki powrót do natury i czerpania z niej tego, co najlepsze. Dlatego warto się przyjrzeć, co do zaoferowania mają nasze dobrze znane pszczoły.

Pszczoły są gatunkiem strategicznym dla człowieka oraz całej przyrody. Dostarczają surowce pszczele, które wykorzystywane są w wielu gałęziach gospodarki, na przykład takich jak przemysł spożywczy lub farmaceutyczny. Produkty pszczele: miód, propolis, pyłek kwiatowy, pierzga, jad czy wosk pszczeli są wykorzystywane jako środki wspomagające leczenie rozmaitych chorób. Pszczele produkty wyróżniają się unikatowym i bogatym składem chemicznym. Są doskonałym źródłem antyoksydantów oraz innych składników odżywczych, dzięki którym stanowią grupę naturalnych środków o wysokim potencjale leczniczym. Dlaczego warto stosować pszczele produkty? O tym w dalszej części artykułu.

Produkty pszczele – rodzaje

Miód

Wg definicji zawartej w dyrektywie Rady Unii Europejskiej: miód to naturalna, słodka substancja wytworzona przez pszczoły (Apis mellifera) z nektaru kwiatów lub soku, który pszczoły pozyskują przy współudziale innych owadów wysysających soki z żywych części roślin. Pszczoły je zbierają, przebierają przez łączenie ze specyficznymi substancjami własnymi, składają, odwadniają, gromadzą i pozostawiają do dojrzewania w plastrach.

Pszczoły znoszą do ula nektar kwiatowy lub spadź, z których wytwarzany jest miód. Może on być: nektarowy (kwiatowy), spadziowy lub mieszany (spadziowo-nektarowy lub nektarowo-spadziowy). Ten pszczeli produkt może być płynny, lepki lub skrystalizowany, a pod względem skali kolorów występuje od barwy niemal białej (miód rzepakowy), poprzez jasnożółtą (np. lipowy), aż do brunatnej (gryczany). Wartości odżywcze miodu zależą od surowca, z jakiego został wytworzony oraz od procesów technologicznych, jakim został on podany przed spożyciem.

Każdy rodzaj miodu jest cennym produktem odżywczym znanym przede wszystkim ze swoich właściwości antybakteryjnych. Miód unieszkodliwia grzyby takie jak Candida albicans, zwalcza bakterię Helicobacter pylori, a także sprawnie likwiduje bakterię Escherichia coli powodującą najcięższe zatrucia kończące się nawet śmiercią. Miód hamuje rozwój bakterii atakujących jelita i będących przyczyną zatruć pokarmowych, takich jak: Shigella boydii, Salmonella lub Vibrio cholerae (bakteria wywołująca cholerę). Kuracje miodem niszczą bakterie Gram-dodatnie takie jak np. gronkowiec złocisty będący przyczyną ropni, posocznicy czy zakażeń ran pooperacyjnych oraz bakterie Gram-ujemne szczególnie te odpowiedzialne za zapalenie płuc, zatok, ucha środkowego. Miód leczy nawet trudne infekcje dróg oddechowych, oskrzeli czy płuc.

Ważna uwaga: nie wolno miodu podgrzewać powyżej temperatury 48°C, gdyż prowadzi to do utraty jego wszelkich właściwości biologicznych.

Pyłek kwiatowy

Produkty pszczele to także pyłek – ważny składnik pożywienia pszczół. Stanowi on źródło substancji odżywczych i mineralnych niezbędnych pszczołom do produkcji mleczka pszczelego. Z kolei mleczko pszczele jest pokarmem dla pszczelich larw. Mleczko pszczele to galaretowata, perłowobiała substancja o konsystencji gęstej śmietany produkowana przez młode pszczoły-robotnice. Pyłek kwiatowy powstaje w następujący sposób: pszczoły zbierają z kwiatów pyłek, mieszają go z odrobiną miodu, nektaru lub śliny i w postaci uformowanych kulek przenoszą do ula w specjalnych koszyczkach znajdujących się na tylnych nogach. 

Pyłek kwiatowy jako pokarm stanowiący wyżywienie pszczół jest bogatym źródłem aminokwasów, białka, cukrów, tłuszczów, flawonoidów, karotenoidów, witamin i soli mineralnych. Jest to bardzo cenny pszczeli produkt , który powinien stanowić element profilaktyki zdrowotnej. Pyłek jest pomocny w leczeniu alergii, przerostu prostaty, choroby wrzodowej dwunastnicy. Pomaga rozładować stres i uspokaja. 

Pierzga pszczela

Pierzga pszczela to mieszanka miodu, pyłku oraz mleczka pszczelego. Pszczoły z miodu, pyłku oraz mleczka ubijają swoistą masę i składają ją w komórkach pszczelich, zabezpieczając je miodem.

Pierzga to pszczeli produkt, który warto włączyć do kuracji wzmacniających odporność. Ułatwia regenerację po operacjach i wzmacnia układ nerwowy. Podobnie jak pozostałe produkty pszczele ma właściwości uspokajające i jest pomocna w leczeniu depresji. Łagodzi także choroby układu pokarmowego, takie jak: wrzody żołądka, biegunki czy zaparcia. Poprawia apetyt oraz reguluje przemianę materii.

Kit pszczeli (propolis)

Propolis to balsamiczno-żywiczna substancja, której pszczoły używają do uszczelniania gniazda. Pszczoły znoszą do ula wydzieliny pączków topoli, brzozy, wierzby, sosny, świerku, jodły, olchy, dębu, jesionu i wielu innych drzew. Następnie wzbogacają je wydzieliną gruczołów gardzielowych i żuwaczkowych. To wszystko zmieszane z niewielką ilością wosku i pyłku daje tzw. kit pszczeli. Ten pszczeli produkt stosuje się przy chorobach układu krążenia, układu oddechowego i układu pokarmowego. Kit pszczeli pomocny jest też przy nadciśnieniu tętniczym, wrzodach żołądka i dwunastnicy, a także w leczeniu przerostu hemoroidów, grzybicach i łuszczycy.

Jad pszczeli

Jad pszczeli to wydzielina gruczołu jadowego pszczoły robotnicy i matki. Powstaje w gruczołach jadowych mieszczących się w tylnej części odwłoka i gromadzony jest w zbiorniku jadowym. Jad służy do obrony pszczół, natomiast w medycynie stosowany jest przede wszystkim w chorobach reumatycznych.

Wosk pszczeli

Wosk pszczeli jest wydzieliną gruczołów woskowych znajdujących się na brzusznej stronie odwłoka pszczoły robotnicy. Wosk to substancja impregnująca, której używa się do wyrobu świec, impregnacji drewna, płótna, papieru lub spoiwa do farb malarskich. W przemyśle farmaceutycznym ten pszczeli produkt wykorzystywany jest jako dodatek do maści i plastrów, w kosmetyce natomiast dodaje się go do kremów, pomadek do ust, szamponów, mydeł czy balsamów.