Jest 17 produktów.

Pokazano 1-17 z 17 pozycji
Pokazano 1-17 z 17 pozycji

Naczynia gliniane – jedne z najstarszych naczyń świata

Naczynia gliniane są wytworzone z prastarego, ilastego materiału osadowego. Glina to poza tym skała zbudowana z minerałów i substancji koloidalnych. Pojawiła się na Ziemi ponad 2,5 mln lat temu, a powstała w wyniku nagromadzenia osadów morenowych. Zastosowanie gliny jest wszechstronne – od materiału, z którego budowano niegdyś całe miasta, po naczynia, a na kosmetykach kończąc. Glina to szereg właściwości prozdrowotnych, a leczenie nią ma długą tradycję.

Glina – gdy leków brak

Glina – już w czasach starożytnych ludzie podglądali zachowania chorych zwierząt, które tarzały się w glinie lub zwyczajnie ją zjadały. Na przykład konie zanurzały w niej pęknięte i przegnite kopyta, a zranione jelenie tarzały się w gliniastej ziemi. Zwierzęta zjadały też glinę, gdy dokuczały im problemy trawienne. Niektórzy ludzie, zanim zaczerpną wody do picia ze źródła, najpierw mącą ją, by nasycić ją glinkami. Dawniej, gdy na wojennych frontach brakowało lekarstw, ranni żołnierze przykładali glinę do ran, co zabezpieczało ich przed zakażeniami bakteryjnymi. Jedna z gałęzi naturalnej medycyny to argilloterapia (z łac. argi – ziemia, rola) wykorzystująca do leczenia i pielęgnacji glinki organiczne. Glinki występujące naturalnie w przyrodzie to surowce lecznicze zaliczane do peloidów (z gr. pelos – błoto). Są to twory geologiczne, które rozdrobnione i wymieszane z wodą używane są w lecznictwie i kosmetologii.

Naczynia gliniane – wykorzystanie

Naczynia gliniane w wielu zakątkach świata są używane do przechowywania wody, wina, olejów czy żywności. A to dlatego, że glina zabezpiecza produkty spożywcze przed zepsuciem. Można wykorzystać lecznicze właściwości gliny w prosty sposób – przechowując wodę w glinianych naczyniach. Taka woda nie tylko zostanie właściwie uzdatniona, ale również glina obniży jej potencjał ORP (REDOX), dzięki czemu płyn nabierze silnych właściwości antyoksydacyjnych i będzie jak najlepsza woda uzdrowiskowa. Woda przechowywana w glinianych naczyniach nabiera głębszego smaku, jest przyjemnie schłodzona i o wiele skuteczniej zaspokaja pragnienie niż napoje przechowywane w naczyniu z jakiegokolwiek innego materiału.

Naczynia gliniane – czym się kierować przy wyborze?

Nielakierowane naczynia gliniane mają strukturę porowatą, dzięki czemu znakomicie pochłaniają wszelkie toksyny i drobnoustroje. Pełnią one funkcję filtru, oczyszczając znajdujące się w nich płyny. Decydując się na zakup naczyń glinianych, powinniśmy zwrócić uwagę na to, czy glina wykorzystana do produkcji naczyń do wody została przebadana pod kątem obecności chorobotwórczych drobnoustrojów oraz szkodliwych metali ciężkich. Naczynia gliniane powinny być „surowe”, czyli nie mogą być niczym impregnowane ani szkliwione. Tylko takie spełnią swe przeznaczenie, jakim jest filtrowanie wody z zanieczyszczeń. W naczyniu glinianym powinny zajść naturalne procesy filtracyjne świadczące o tym, że woda została poddana uzdatnieniu. Taką oznaką jest „pocenie się” naczynia, zmiana barwy lub powstawanie osadów. W naczyniach glinianych pokrytych szkliwem lub impregnatem procesy takie nie zachodzą.

Jak myć i konserwować naczynia gliniane

Gliniane naczynia powinno się przed pierwszym użyciem wypłukać ciepłą wodą z dodatkiem łyżki soli. Procedurę tę należy powtarzać co kilka dni. Warto też, o ile to możliwe, suszyć naczynia, eksponując je na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Naczynie po umyciu można wysuszyć w piekarniku, używając funkcji termoobiegu (150°C). Nie wolno do mycia naczyń glinianych stosować żadnych detergentów. Warto też zbierać deszczówkę do naczynia z gliny. Najlepiej spożywać wodę (lub inne płyny) po minimum 8 godzinach od momentu wlania ich do naczynia. Decydując się na zakup naczyń z gliny, powinniśmy także uwzględnić to, czy glina została wypalona. Zaleca się, by naczynia gliniane jednak nie były wypalane – co prawda trwałość takich naczyń jest krótsza, jednak naczynia zachowają znacznie więcej leczniczych właściwości.