Jest 25 produktów.

Pokazano 1-25 z 25 pozycji
Pokazano 1-25 z 25 pozycji

Miedziane naczynia zdrowotne do uzdatniania wody

Zapewne pijąc codziennie wodę nie zdajemy sobie sprawy z tego jak ważna jest dla ludzkiego organizmu. Nie tylko gasi pragnienie, ale również potrzebna jest do prawidłowego funkcjonowania narządów, jakości skóry oraz sprawności fizycznej. Jej niedobór, a także niska jakość może przyczyniać się do różnych dolegliwości, odczuwania bólu, osłabienia i ogólnego dyskomfortu. Odgrywa również ważną rolę dla równowagi psychicznej i wpływa na samopoczucie.

Płyn niezbędny do życia

Niejednokrotnie można usłyszeć, że człowiek składa się w większości z wody. U niemowląt jest to aż, 78%, a u starszych dzieci 65%. Organizm dorosłej kobiety zawiera ok.55% wody, a mężczyzn 60%. Jak więc widać jest ona ważna dla każdego człowieka. Odżywia komórki, bierze udział w procesie trawienia, regulacji gospodarki wodno-elektrolitowej, a także wpływa na utrzymanie właściwej temperatury ludzkiego ciała. Specjaliści zalecają, żeby kobiety wypijały codziennie ponad 2 litry wody, natomiast mężczyźni ok. 3 litrów.

Istotne jest jednak to, żeby była zdrowa, czysta, nie zawierała toksyn, które mogą doprowadzić do uszkodzenia organów wewnętrznych organizmu ludzkiego, ich dysfunkcji oraz wielu schorzeń i chorób. Gdzie więc ja przechowywać, oczyszczać ze szkodliwych substancji i dbać o jej jakość?

Naczynia miedziane w starożytnej medycynie

Już w starożytności do przechowywania wody stosowano miedziane naczynia. Określana ona była ,,metalem cypryjskim" od miejsca wydobywania. Nie tylko sprawdzała się jako materiał, z którego wykonywano różne przedmioty użytkowe, ale również przydawała się w medycynie.

Ówcześni specjaliści wykorzystywali ją jako środek w leczeniu ran i oparzeń skórnych, wrzodów, a także na powracające bóle głowy. Również w kulturze starożytnych Indii przypisywano miedzi korzystne właściwości dla ludzkiego organizmu. Jej walory rozpowszechniała tradycyjna medycyna zwana Ajurwedą, która zajmowała się nie tylko płaszczyzną fizyczną zdrowia człowieka, ale również psychiczną oraz duchową. Jest to właściwie nauka o życiu. Wg jej przekazów woda przechowywana przez kilka godzin, czy też całą noc w miedzianych naczyniach, dzbanach, kubkach, czy też czajnikach nabiera cudownych właściwości. Najważniejsze jest to, że korzystnie wpływa na ludzkie ciało. Można ją pić, a także używać do mycia i kąpieli. Ajurweda określa nawet specjalną terapię z wykorzystaniem wody przechowywanej w miedzianych naczyniach jako Tamra Jal Ushapan. Wg jej założeń taka ciecz wypijana każdego dnia zachowuje człowieka w dobrym zdrowiu, a jego ciału nadaje piękny wygląd.

Zdarzało się, zwłaszcza wśród ludzi ubogich, że nie posiadali oni naczynia, które byłoby wykonane z miedzi. Znajdowano jednak inny sposób, żeby sobie poradzić. Do zwykłego naczynia z wodą wrzucono miedziane monety, które były tam przetrzymywane przez kilka do kilkunastu godzin. Efekty zdrowotne i lecznicze były podobne.

Jak miedziane naczynia wpływają na wodę?

Woda znajdująca się w miedzianym naczyniu, które pełni tu rolę filtra, zaczyna wchodzić w reakcję z miedzią. Następuje swoista jonizacja pH wody. Wszystkie drobnoustroje, bakterie i wirusy szkodliwe dla organizmu człowieka zostają zlikwidowane. Wg Ajurwedy naczynia miedziane wytwarzają energię określaną jako prana shakti. Następuje zrównoważenie trzech tzw. dosz. Są to Pitta (ogień i woda), Vata (przestrzeń i powietrze) oraz Kapha (ziemia i woda). Każda z nich odpowiada za inne narządy wewnętrzne i zewnętrzne, układy, procesy, umiejętności, poziom inteligencji, różne właściwości, emocje, uczucia, funkcje życiowe, ruch itp.
Najlepsze efekty przynosi codzienne picie wody, która w miedzianym naczyniu jest przechowywana powyżej 16 godzin. Po przebudzeniu dobrze jest spożyć ją w ilości od 200 ml do 600 ml.

Jakie właściwości posiada woda przechowywana w miedzianym naczyniu?

Przede wszystkim naczynia miedziane posiadają właściwości bakteriobójcze. Miedź potrafi zabić nawet tak groźne dla człowieka mikroorganizmy jak bakterie E.coli. Dzięki niszczeniu drobnoustrojów poprawia się odporność organizmu, a nasz układ immunologiczny jest potężnie wzmacniany. W postaci przefiltrowanej przez miedź wody, zyskuje silnego sprzymierzeńca w walce ze szkodliwymi substancjami. Woda przechowywana w naczyniu miedzianym skutecznie hamuje stany zapalne, dzięki czemu infekcje nie są w stanie się rozwinąć. Usuwanie toksyn z organizmu powoduje lepsze funkcjonowanie przewodu pokarmowego oraz ma wpływ na sprawniejsze działanie jelit i regulowanie ich perystaltyki. Istotną kwestią jest to, że woda pod wpływem miedzi wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Właściwe nawodnienie ciała przyczynia się też do braku osłabienia i większej energii. Przybywa sił na wykonanie różnych zadań i codziennych obowiązków. Jest to bardzo ważne dla osób, które ciężko pracują fizycznie i umysłowo, są aktywne ruchowo oraz uprawiają jakąś dyscyplinę sportową. Poprawia się także witalność oraz chęć sprostania różnym wyzwaniom. Poza tym miedź ma wpływ na produkcję hemoglobiny i lepsze przyswajanie żelaza przez organizm. Dzięki temu zwiększa się wytrzymałość i wydolność. To kolejne walory, które przemawiają za tym, by miedziane naczynia trafiły do Twojej kuchni.

Kubek miedziany pełen wody, która stała odpowiednio wspiera również układ odpornościowy w zwalczaniu wolnych rodników. Woda taka jest swoistym przeciwutleniaczem zabezpieczającym przed rozwojem komórek rakowych. Może też być stosowana jako środek wspomagający leczenie przy chorobie nowotworowej.

Pić ,,żywą wodę", czyli tę którą wzbogaciły naczynia miedziane, powinny osoby, które się odchudzają. Wspomaga ona bowiem proces spalania tkanki tłuszczowej, przyspiesza metabolizm, efektywniej usuwa odpadki po przemianie materii oraz co bardzo ważne pozwala na lepsze wchłanianie substancji odżywczych dostarczanych do organizmu wraz z żywnością.   
Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym skutecznie opóźnia procesy starzenia się komórek, zachowując ciało w dobrej kondycji ogólnej. Jest to swoiste przedłużanie młodości. Naczynia miedziane nadają również wodzie właściwości przeciwbólowe.  

Dlaczego miedziane naczynia są lepsze

Naczynia miedziane pomagają filtrować wodę oczyszczając ją z bakterii. Proces, któremu jest poddawana powoduje też jej jonizację oraz poddanie działaniu energii wydzielanej przez miedź. Ciecz zmienia się nabierając wiele prozdrowotnych właściwości i po wypiciu bardzo korzystnie działa na ludzki organizm.

Spożywanie wody kupowanej w plastykowej butelce niesie ze sobą wiele skutków ubocznych. Kiedy butelka wystawiona jest na działanie promieni słonecznych, w ogrzewanej sali, samochodzie, czy też kuchni, pod wpływem gorąca zaczyna się uszkadzać. Plastik może wydzielać wtedy związki chemiczne: Bisfenol A (BPA) lub BPA – Bisfenol S (BPS) zanieczyszczające wodę. W organizmie człowieka substancje te mogą spowodować zmiany hormonalne, a także rozwój chorób nowotworowych, są przyczyną zawału serca, utrudniają zajście w ciążę. Poza tym plastykowe butelki są szkodliwe dla środowiska naturalnego. W skali kilku lat ich zakup generuje większe koszty, niż w przypadku jednorazowego nabycia naczynia wykonanego z miedzi.
Wiele osób kupuje specjalne filtry, które mają za zadanie oczyścić wodę ze szkodliwych substancji. Wykazują się dużą skutecznością, jednak przy okazji pozbywają się również związków, które organizm potrzebuje do właściwego funkcjonowania i odpowiedniej pracy wszystkich układów. Tak samo jak w przypadku wody kupowanej w plastykowych butelkach koszt zakupu wymiennych filtrów w skali kilku lat jest kilkukrotnie wyższy niż ten, który trzeba ponieść na naczynia miedziane.

Woda życia

Starożytni cenili sobie dobre zdrowie, dlatego wykorzystywali wiedzę nabywaną przez lata doświadczeń. Swoją mądrość wykorzystywali w praktyce. Dbali o ciało, umysł i sferę duchową. Zauważyli jak korzystnie na te elementy i ogólną kondycję organizmu wpływa codzienne wypijanie wody przechowywanej w miedzianych naczyniach. Jest to prawdziwa woda życia pozbawiona toksyn, bakterii i drobnoustrojów. Za to w swoim składzie posiada substancje odżywcze, które wpływają na lepsze zdrowie zarówno fizyczne, jak również psychiczne. Warto korzystać z doświadczenia i mądrości starożytnych, by pełniej cieszyć się życiem.  

Dzbanek miedziany

Dzbanek miedziany gwarantuje trwałość i wytrzymałość na uderzenia. Nawet po spadku z wysokości nie powstają na nim wgniecenia. Bez problemu można go wyczyścić ze śladów po napojach oraz z różnych zabrudzeń używając płynu do mycia naczyń oraz roztworu soku z cytryny z dodatkiem soli. Odpowiednio pielęgnowany dzbanek miedziany może służyć przez wiele lat.

Dzbanek miedziany to nie tylko naczynie, które warto mieć ze względu na jego trwałość. Dzięki niemu można także zapewnić sobie lepsze zdrowie. Przechowywana w nim woda wspomoże leczenie w przypadku chorób, czy różnych schorzeń. Wpłynie też na poprawę cery, wygląd włosów, paznokci oraz efektywniejsze funkcjonowanie organizmu. Zapewni także lepsze samopoczucie, nastrój oraz usprawni działanie mózgu. To wszystko dzięki właściwościom miedzi, która wchodzi w reakcję z wodą.

Zamiast kupować wodę w plastykowych butelkach, warto nabyć dzbanek miedziany, co przyczyni się do dbania o środowisko.

Kubek miedziany

Kubek miedziany jest produktem dla osób ceniących sobie pięknie wykonane przedmioty, które będą im trwale służyć przez wiele lat. Ich design i zdobnictwo nadaje też swoistego stylu oraz elegancji. Kubek miedziany jest nie tylko praktyczny, ale posiada także właściwości wpływające korzystnie na zdrowie i samopoczucie jego właściciela.

Woda przechowywana w miedzianym kubku nabiera energii, która równoważy 3 tzw. dosze. Określają one siły natury takie jak woda, ziemia, ogień, przestrzeń i powietrze. Mają też wpływ na ludzkie ciało odpowiadając za jego budowę, procesy życiowe, układy, a także sferę psychiczną. Picie wody z takiego naczynia pozwala być w dobrym zdrowiu oraz panować nad emocjami. Poza tym miedź wykazuje się właściwościami antybakteryjnymi oraz usuwa wirusy.

Kubek miedziany idealnie nadaje się jako prezent. Wraz z dzbankiem wykonanym z miedzi będzie stanowił komplet, w którym oczyszczona z drobnoustrojów woda nabierze prozdrowotnych właściwości.