Miedziana butelka młotkowana antybakteryjna 650ml

Cena brutto 169,00 zł

Wybierz wariant

48 godziny
14 dni
Ostatnie 5 produktów w magazynie

Miedziana butelka młotkowana antybakteryjna 650ml

Technika obróbki powierzchni, jaką jest młotkowanie, sprawia, że woda umieszczona w naczyniu ma kontakt z miedzią na większej powierzchni, niż byłoby to w przypadku naczynia o gładkiej powierzchni.

Skład:

• miedź 99,6%,

• cynk 0,4%.

Wszystkie naczynia PURAM produkowane są w Indiach z miedzi jednego dostawcy i mają dokładnie ten sam skład potwierdzony certyfikatem i hologramem.

Miedziane naczynia pochodzą z Indii, gdzie od tysiącleci są stosowane do przechowywania wody. Miedź posiada bowiem właściwości biobójcze i bakteriostatyczne. Według tradycyjnej medycyny ajurwedyjskiej naczynie miedziane wpływa na redukcję wirusów, bakterii i grzybów zawartych w wodzie. Dodatkowo jonizują ją. Obecnie antybakteryjne zalety miedzi zaczęły być już nawet wykorzystywane w szpitalach – wprowadza się m.in. samodezynfekujące się łóżka miedziane, klamki itp.(1)

Skąd popularność naczyń miedzianych? 

Miedź zostaje obecnie odkryta w Europie chociaż w medycynie ajurwedyjskiej jest stosowana od bardzo dawna właśnie ze względu na swoje działanie biobójcze. Aktualne badania potwierdzają, że po 7-8 godzinach inkubacji drobnoustrojów na powierzchni miedzianej nie znajduje się już na niej żadnych żywych mikroorganizmów (2). Dzieje się tak już przy stopach metalów, w których miedź występuje przynajmniej w 58 proc.(3)

Kontakt z miedzianymi powierzchniami skutecznie zabija nawet tak oporne bakterie jak: Shigella flexneri (odpowiedzialna za niezwykle groźną czerwonkę), enterotoksyczne szczepy Escherichia coli czy Salmonella Paratyphi(4). Dlatego też miedziane naczynia do wody od zawsze przyczyniały się m.in. w Indiach do poprawy zdrowia oraz jakości życia ludzi je stosujących.

Miedź jako mikroelement jest ważnym składnikiem wielu enzymów w naszym ciele odpowiedzialnych za metabolizm tłuszczów i węglowodanów. Bierze też udział w powstawaniu krwinek czerwonych oraz w procesie syntezy kolagenu i elastyny potrzebnych do prawidłowej regeneracji kości, ścięgien czy skóry (tkanek łącznych). Jej odpowiedni poziom zapewnia płodność mężczyzn, a także prawidłową pracę układu nerwowego.

Naturalnym źródłem miedzi są suche nasiona roślin strączkowych, nasiona słonecznika, pestki dyni, migdały, orzechy, kakao, płatki owsiane, pełnoziarniste pieczywo, owoce morza oraz wątroba. 

Jak czyścić miedziane naczynia?

W tym celu wystarczy płyn do mycia naczyń i woda. Przebarwienia usuwamy sokiem z cytryny wymieszanym z dobrze rozpuszczoną solą i bardzo dobrze płuczemy. 

UWAGA!

Nie należy wlewać do miedzianych butelek wrzątku oraz alkoholu.

W miedzianych naczyniach nie wolno przechowywać kwaśnych produktów, ponieważ w takim przypadku zachodzi reakcja chemiczna, w wyniku której uwalniają się szkodliwe siarczany.

Naczynia i akcesoria miedziane PURAM to produkty wytwarzane ręcznie. Dlatego też możliwe i dopuszczalne są małe niedoskonałości, które nie wpływają na estetykę naczyń i ich funkcjonalność. Należą do nich: drobne zarysowania, małe wgniecenia czy też lekkie przebarwienia.

Produkty PURAM rekomendowane są przez Towarzystwo Lekarzy Medycyny Zintegrowanej, miesięcznik „Zdrowie bez Leków” oraz Białego Sai Babę.

Źródła naukowe:

(1) Michael G. Schmidt, Hubert H Attaway, Sarah E Fairey, Jayna Howard, Denise Mohr, Stephanie Craig - Samodezynfekujące się łóżka miedziane. Trwałe czyszczenie i dezynfekcja terminali w całej opiece nad pacjentem - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31704675/

(2) Gregor Grass, Krzysztofa Rensinga, Marc Solioz - Miedź metaliczna jako powierzchnia antybakteryjna – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21193661/;

(3) TJ Karpanen, AL-Casey, PA Lambert, BD Cookson, P Słowik, L Miruszenko, TSJ Elliott - Skuteczność przeciwdrobnoustrojowa mebli ze stopów miedzi w środowisku klinicznym: badanie krzyżowe - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22173515/

(4) V B Preethi Sudha, Sheeba Ganesan, G P Pazhani, T Ramamurthy, G B Nair, Padma Venkatasubramanian - Przechowywanie wody pitnej w miedzianych garnkach zabija skażające bakterie wywołujące biegunkę - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22524115/

Promocja -20% w Zdrowie bez leków

Dowiedz się więcej...

Dieta według ajurwedy (cz. 2)

2022-11-28

Dieta według ajurwedy (cz. 2)

W pierwszej części artykułu wspomniałem, czym są Wedy, co mówią te święte księgi na temat odżywiania, spożywanie jakich produktów nie jest wskazane, co to jest prasada i jak współczesna nauka odn [...]

Czytaj więcej

Otocz się pięknem miedzianych przedmiotów – dla zdrowia i elegancji

2021-09-14

Otocz się pięknem miedzianych przedmiotów – dla zdrowia i elegancji

Miedź jest jednym z pierwiastków śladowych niezbędnych dla naszego zdrowia i życia. Można ją w łatwy sposób pozyskiwać nie tylko z pożywienia, ale także wykorzystując miedziane przedmioty. W jaki [...]

Czytaj więcej

Kwas masłowy

2021-08-19

Kwas masłowy

Kwas masłowy (inaczej: maślan) to krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy produkowany przez bakterie w jelicie grubym, gdzie pełni on funkcje ochronne przewodu pokarmowego. Przede wszystkim wykazuje się [...]

Czytaj więcej

Zastosowanie złota w medycynie

2021-08-19

Zastosowanie złota w medycynie

Złoto, podobnie jak miedź i srebro, w przyrodzie występuje najczęściej w postaci rodzimej, co oznacza, że nie jest związane z innymi pierwiastkami. Jest zaliczane do metali szlachetnych i od star [...]

Czytaj więcej

Bez miedzi rośliny umierają

2021-06-21

Bez miedzi rośliny umierają

Miedź jest niezbędnym składnikiem pokarmowym wpływającym na zdrowie nie tylko nasze – ludzi – ale także na zdrowie roślin i zwierząt. Podobnie jak w przypadku ludzi ten mikroelement jest ważnym b [...]

Czytaj więcej

W jaki sposób sprawdzić stężenie miedzi w organizmie

2021-06-16

W jaki sposób sprawdzić stężenie miedzi w organizmie

Z roku na rok wzrasta sprzedaż suplementów diety, obserwuje się także rosnący trend zmierzający w stronę zdrowego stylu życia. Dbałość o wygląd zewnętrzny coraz częściej powiązywana jest z koniec [...]

Czytaj więcej

25 ciekawostek na temat miedzi

2021-06-15

25 ciekawostek na temat miedzi

Miedź znajduje się na 26. miejscu listy najliczniej występujących w skorupie ziemskiej pierwiastków, jest trzecim najbardziej rozpowszechnionym pierwiastkiem śladowym w organizmie, zaraz po żelaz [...]

Czytaj więcej

Choroba Menkesa – choroba z niedoboru miedzi

2021-06-01

Choroba Menkesa – choroba z niedoboru miedzi

Jak ważna jest miedź dla naszego zdrowia? Jest wybitnie ważna. Choć jej niedobór zdarza się wyjątkowo rzadko, to jednak ciężki niedobór zaobserwować można w genetycznej chorobie polegającej na wr [...]

Czytaj więcej

Miedź – z czym to się je

2021-05-17

Miedź – z czym to się je

Miedź jest interesującym pierwiastkiem śladowym, jednak trochę niedocenianym. Gdy mówimy o konieczności suplementowania mikroelementami, na myśl przychodzą nam: magnez, żelazo, wapń, jod czy sele [...]

Czytaj więcej

Jak błękitna krew zrobiła furorę w medycynie i co wspólnego ma z tym miedź

2021-05-14

Jak błękitna krew zrobiła furorę w medycynie i co wspólnego ma z tym miedź

Sformułowanie „błękitna krew” to metaforyczne określenie krwi płynącej w żyłach klas ludzi szlachetnie urodzonych. Powszechnie wiadomo, że w żyłach wszystkich ludzi płynie „normalna” krew koloru [...]

Czytaj więcej

Miedź a stres oksydacyjny

2021-03-31

Miedź a stres oksydacyjny

Cykl naszego życia ściśle powiązany jest z chemicznymi i fizycznymi mechanizmami, które decydują o równowadze lub jej braku w naszych ustrojach. Tematem wciąż słabo przyswojonym są wolne rodniki [...]

Czytaj więcej

Miedź – niezwykły, bardzo stary pierwiastek

2021-03-17

Miedź – niezwykły, bardzo stary pierwiastek

Miedź to jeden z pierwiastków tablicy Mendelejewa, któremu przyporządkowana jest liczba atomowa równa 29, a jego masa atomowa wynosi 635 463. Znajduje się na 26. miejscu listy najbardziej rozpo [...]

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię