QUINOA biała ( komosa ryżowa ) 400 G

Masa netto: 400g

Quinoa jest świetnym wariantem dla osób na diecie bezglutenowej, a ze względu na niski indeks glikemiczny poleca się ją diabetykom. Ma działanie przeciwnowotworowe oraz przeciwmiażdżycowe.

Cena brutto 17,00 zł

Wybierz wariant

3-4 dni robocze
14 dni
od 249 zł

Komosa biała

Produkt Tradycyjnego rolnictwa bez GMO, glifosatu i nawozów sztucznych

Komosa ryżowa (quinoa) należy do tzw. pseudozbóż, co znaczy, że zbożem nie jest, a tylko je przypomina. Ma na przykład podobną zawartość skrobi. Quinoę ze względu na to, że jest źródłem pełnowartościowego białka, poleca się weganom i wegetarianom oraz wszystkim dbającym o zdrową dietę. Komosa zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, wiele witamin i soli mineralnych. Znane są różne odmiany komosy, na przykład biała lub czarna. Różnią się one od siebie nieco smakiem lub (po ugotowaniu) – strukturą. 

Quinoa jest świetnym wariantem dla osób na diecie bezglutenowej, a ze względu na niski indeks glikemiczny poleca się ją diabetykom. Ma działanie przeciwnowotworowe oraz przeciwmiażdżycowe.

Jak wykorzystać quinoę?

Komosy można używać jako farszu do warzyw (np. faszerując nią papryki), a można też zrobić z niej panierkę. Wystarczy materiał, który będziemy panierować, zanurzyć w białku jajka, a następnie obtoczyć w ugotowanej komosie. Quinoą można zastępować kasze ryże lub płatki owsiane.

Dowiedz się więcej...

Metformina czy berberyna w cukrzycy?

2023-03-22

Metformina czy berberyna w cukrzycy?

Wciąż istnieje ryzyko Cukrzyca typu 2 szybko staje się prawdziwą epidemią w cywilizowanych krajach. Statystyki pokazują stale rosnący trend otyłości, cukrzycy i związanych z nią powikłań, takich [...]

Czytaj więcej

Bniec biały

2023-02-20

Bniec biały

Bniec biały należy do rodziny goździkowatych – Caryophyllaceae. Jest rośliną dwuletnią, choć czasem przeżywa 3 lata. Dorasta do 100 cm wysokości, ale najczęściej mierzy 30–90 cm. Łodyga często ro [...]

Czytaj więcej

Sylimaryna, sylimarol i ostropest

2023-02-03

Sylimaryna, sylimarol i ostropest

Wszyscy znamy sylimarol, przede wszystkim ze względu na jego korzystny wpływ na wątrobę i drogi żółciowe. Na rynku jest sporo preparatów zawierających sylimarynę, czyli kompleks flawonoliganów wy [...]

Czytaj więcej

Ziołoterapia w cukrzycy

2023-01-13

Ziołoterapia w cukrzycy

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) cukrzyca typu 2 jest jedną z najgroźniejszych chorób cywilizacyjnych. Około 422 milionów ludzi na całym świecie choruje na cukrzycę, a aż 1,6 miliona zg [...]

Czytaj więcej

Berberyna i morwa biała w profilaktyce prozdrowotnej i w redukcji wagi

2023-01-04

Berberyna i morwa biała w profilaktyce prozdrowotnej i w redukcji wagi

Świat ziół oferuje wiele związków występujących naturalnie w różnych częściach roślin leczniczych. Niektóre substancje mogą więcej zdziałać w połączeniu z innymi substratami, będąc w symbiozie z [...]

Czytaj więcej

Masło – zrób je sam

2022-12-06

Masło – zrób je sam

Sytuacja gospodarcza i polityczna w kraju oraz na świecie wymuszają w nas odkrywanie pokładów coraz większej kreatywności w drodze do samowystarczalności, co wiąże się z samodzielnym wytwarzan [...]

Czytaj więcej

E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – barwniki (cz. III)

2022-09-26

E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – barwniki (cz. III)

Coraz więcej się mówi o tym, że dodatki do żywności mogą powodować wiele szkód w organizmie człowieka. Wpływają też negatywnie na rozwój dzieci zarówno pod względem fizycznym, jak i psychicznym. [...]

Czytaj więcej

Gorczyca czarna

2022-07-08

Gorczyca czarna

Gorczyca czarna, tak jak i inne jej odmiany to roślina, która znajduje zastosowanie jako dodatek do musztard oraz produktów marynowanych i kiszonych. Jest powszechnie uprawiana nie tylko ze wz [...]

Czytaj więcej

Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO)

2022-05-19

Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO)

Przerost flory bakteryjnej jelita cienkiego (small intestinal bacterial overgrowth syndrom – SIBO) to stan, w którym w jelicie cienkim występuje zbyt duża liczba bakterii bądź jelito cienkie zasi [...]

Czytaj więcej

Morwa biała – moc zdrowia

2021-10-15

Morwa biała – moc zdrowia

Morwa biała od wielu wieków była uprawiana w Chinach, gdyż jej liście stanowiły pożywienie dla jedwabnika morwowego. Wysoko ceniono tę roślinę ze względu na właściwości lecznicze i prozdrowotne. [...]

Czytaj więcej

Zbilansowana dieta – o co w tym chodzi?

2021-02-02

Zbilansowana dieta – o co w tym chodzi?

Do prawidłowego funkcjonowania organizm ludzki potrzebuje odpowiednich składników odżywczych. Liczy się ich ilość, jakość, skład oraz dobór menu do poziomu aktywności fizycznej prowadzonej przez [...]

Czytaj więcej

Morwa biała – właściwości i zastosowanie

2020-05-20

Morwa biała – właściwości i zastosowanie

Roślina ta przede wszystkim słynie ze swoich możliwości wspomagania trawienia cukrów złożonych, dlatego znalazła zastosowanie w profilaktyce przeciwcukrzycowej. Wyciągi z morwy obniżają ciśnienie.

Czytaj więcej

Selen

2020-03-31

Selen

Selen zapobiega: zapaleniu stawów, chorobie wieńcowej, marskości wątroby oraz nowotworom. Zawartość tego pierwiastka w pokarmie zależy od jego zawartości w glebie.

Czytaj więcej

Mangan

2020-03-31

Mangan

Zapobiega osteoporozie i chroni przed zapaleniem kości oraz stawów. Jest szczególnie istotny dla prawidłowego rozwoju dziecka. Zawartość tego pierwiastka w naszej diecie zależy od zawartości w glebie.

Czytaj więcej

Cynk

2020-03-31

Cynk

Cynk jest niezbędny dla funkcjonowania około 200 enzymów – w tym enzymów biorących udział w przenoszeniu informacji genetycznej. Jego najlepszymi źródłami są owoce morza.

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu