CHIA (Szałwia Hiszpańska)

Szałwię hiszpańską powinni włączyć do swojej diety diabetycy, ponieważ spowalnia ona wchłanianie cukrów, regulując poziom glukozy we krwi. Błonnik wywiera korzystny wpływ na układ trawienny, zapewniając uczucie sytości na dłużej.

Cena brutto 14,50 zł

Wybierz wariant

  • Dostępność:
  • dużo

Wysyłka od: 5.00 zł

Nasiona chia są jadalną częścią szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica). Należą do grupy najzdrowszej żywności na świecie.

Nasiona są neutralne w smaku, nawet można powiedzieć, że praktycznie nie mają żadnego smaku. Dzięki temu da się je dowolnie łączyć i dodawać do rozmaitych produktów spożywczych, takich jak: sok, jogurt czy zupa. Nasiona chia potrafią zaabsorbować ponad 12 razy więcej wody niż same ważą. Nasionka pod wpływem płynu przybierają śluzowatą postać, która (podobnie jak galareta z siemienia lnianego) wspomaga  procesy trawienne.

Nasiona chia są bogatym źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych (kwasu alfa–linolenowego), białka i błonnika. Zawierają także przeciwutleniacze oraz mikroelementy: wapń, miedź, fosfor, potas, cynk i witaminy. Szałwię hiszpańską powinni włączyć do swojej diety diabetycy, ponieważ spowalnia ona wchłanianie cukrów, regulując poziom glukozy we krwi. Błonnik wywiera korzystny wpływ na układ trawienny, zapewniając uczucie sytości na dłużej. Z tego względu nasiona chia wskazane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością. Przeciwutleniacze zawarte w chia chronią przed rozwojem wolnych rodników, odpowiedzialnych za występowanie nowotworów.

Opakowanie 350 g

Dowiedz się więcej...

Cukrzyca i rośliny adaptogenne. Czy pomagają?

2021-02-18

Cukrzyca i rośliny adaptogenne. Czy pomagają?

W ostatnim dziesięcioleciu znaczenie roślin leczniczych w diecie i w suplementacji znacznie wzrosło. Zaczęliśmy dostrzegać moc ich działania.

Czytaj więcej

Jak wygrałem z cukrzycą typu II bez leków

2020-06-06

Jak wygrałem z cukrzycą typu II bez leków

Materiał promuje książkę autora artykułów w miesięczniku ZDROWIE bez leków o tym jak poradził sobie samodzielnie z cukrzycą typu II. Rozczarowany postawą lekarzy, którzy ograniczyli się tylko do [...]

Czytaj więcej

Potas

2020-03-30

Potas

Współczesna kuchnia charakteryzuje się zawyżoną ilością sodu w potrawach. A człowiek ze względów zdrowotnych powinien dążyć do ograniczenia spożycia tego pierwiastka.

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Oceniasz jako:

Powiązane artykuły na blogu