Świeży Naturalny Olej z Ostropestu 500ml

Objętość netto: 500ml

Naturalny Olej z Ostropestu z pierwszego tłoczenia na zimno, w temp. nieprzekraczającej 35ºC, z nasion najwyższej czystości. Olej nieczyszczony, niefiltrowany, nierafinowany. Bez jakichkolwiek dodatków, nierozcieńczany innymi olejami. Przechowywany tylko w szklanych opakowaniach.

Cena brutto 52,50 zł

Wybierz wariant

3-4 dni robocze
14 dni
od 249 zł

Naturalny olej z ostropestu

Pierwsze tłoczenie odbywa się na zimno, w temp. nieprzekraczającej 35ºC, z nasion najwyższej czystości. Nieczyszczony, niefiltrowany, nierafinowany –  bez jakichkolwiek dodatków, nierozcieńczany innymi olejami. Przechowywany tylko w szklanych opakowaniach.

Termin przydatności do spożycia:

6 miesięcy od daty wytłoczenia, niezależnie od daty otwarcia. Data minimalnej trwałości znajduje się na etykiecie z tyłu butelki.

Przechowywanie:

Olej należy przechowywać w lodówce (w temp. około 4–10ºC), zarówno przed, jak i po otwarciu. Przeznaczony do spożywania wyłącznie na zimno.

O oleju z ostropestu

  • Ostropest chroni przed uszkodzeniem komórki wątroby – nie dopuszcza do łączenia się z nimi toksyn. Likwiduje stres oksydacyjny, neutralizując nadmiar wolnych rodników. Wykazuje działanie antykancerogenne.
  • Ostropest plamisty zawiera duże ilości sylimaryny. Substancja ta stabilizuje błony komórkowe hepatocytów wątrobowych, przez co chroni wątrobę przed działaniem związków toksycznych i pobudza jej zdolności regeneracyjne.
  • Właściwości nasion ostropestu plamistego według medycyny ludowej:
  • regenerują wątrobę po uszkodzeniach toksyczno-metabolicznych,
  • chronią miąższ wątroby i nerek przed truciznami i toksynami,
  • zmniejszają stężenie we krwi bilirubiny,
  • chronią wątrobę przed destrukcyjnym działaniem leków,
  • podnoszą poziom glutationu w wątrobie (silny antyoksydant),
  • hamują rozmnażanie się komórek nowotworowych w wątrobie,
  • działają przeciwzapalnie,
  • obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Sposób użycia:

Olej z ostropestu plamistego spożywamy wyłącznie na zimno – nie smażymy na nim ani nie pieczemy.

Przeciwwskazania:

Nie jest polecany dla kobiet w ciąży i karmiących piersią oraz dzieci poniżej 12 roku życia.

Produkt naturalny, niepasteryzowany, bez konserwantów i jakichkolwiek sztucznych dodatków.

Dowiedz się więcej...

Aromaty z Alembika

2024-04-03

Aromaty z Alembika

Przy pomocy pięknego, połyskującego miedzią alembika można wydobyć aromaty z roślin. Podczas destylacji parą wodną z umieszczonych w nim ziół otrzymujemy bardzo cenne olejki eteryczne oraz hydrolaty.

Czytaj więcej

Moringa – dla diabetyków i nie tylko

2024-03-22

Moringa – dla diabetyków i nie tylko

Właściwości i popularność moringi na terenie subkontynentu indyjskiego spowodowały, że znalazła szerokie zastosowanie w naturalnej medycynie ajurwedyjskiej. Posiada niezwykłe walory leczniczo-odżywcze

Czytaj więcej

Rokitnik – złoto Syberii – skarb w zasięgu ręki

2023-05-09

Rokitnik – złoto Syberii – skarb w zasięgu ręki

„Pieniądze leżą na ulicy, wystarczy tylko się po nie schylić” – podobnie jest z wieloma leczniczymi roślinami. Trzeba tylko nauczyć się je rozpoznawać, a się okaże, że zdrowie „rośnie” w zasięgu [...]

Czytaj więcej

Olej z wiesiołka – dla kogo i w jakim celu?

2023-02-28

Olej z wiesiołka – dla kogo i w jakim celu?

W ostatnich latach na sklepowych półkach coraz częściej można spotkać olej z wiesiołka. Co prawda nie jest on tak popularny jak olej lniany, olej z czarnuszki lub oliwa z oliwek, ale nie oznacza [...]

Czytaj więcej

Sylimaryna, sylimarol i ostropest

2023-02-03

Sylimaryna, sylimarol i ostropest

Wszyscy znamy sylimarol, przede wszystkim ze względu na jego korzystny wpływ na wątrobę i drogi żółciowe. Na rynku jest sporo preparatów zawierających sylimarynę, czyli kompleks flawonoliganów wy [...]

Czytaj więcej

Pestki dyni – surowiec nie do przecenienia. Zdrowie układu moczowego i nie tylko

2023-01-10

Pestki dyni – surowiec nie do przecenienia. Zdrowie układu moczowego i nie tylko

Dynia zwyczajna (Cucurbita pepo) to gatunek rośliny jednorocznej z rodziny dyniowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej, ale uprawiana jest na całym świecie. Ważnym surowcem leczniczym są pestki ( [...]

Czytaj więcej

Pokaż więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu