Fikocyjanina przeciwutleniacz z alg

Fikocyjanina przeciwutleniacz z alg

W poprzednim artykule omówiłem dość obszernie właściwości fikocyjaniny. Część Czytelników zadawała pytania odnośnie wpływu fikocyjaniny na przebieg infekcji wirusowych, w tym SARS. 

Fikocyjanina nie jest ani lekiem, ani panaceum na wszelkie choroby.

Fikocyjanina to suplement diety wykazujący szereg dobroczynnych działań zdrowotnych i w tym kontekście należy ją stosować – jako substancję wspomagającą naturalne siły obronne organizmu.

Infekcje wirusowe, w tym ostatnia SARS, są potencjalnie śmiertelnymi chorobami, których nie wolno lekceważyć, ani leczyć na własną rękę. Przedstawiony tutaj materiał nie jest poradą medyczną, dlatego w przypadku infekcji należy natychmiast udać się do lekarza.

Na całym świecie trwają badania nad potencjalnymi lekami przeciw SARS-CoV-2. To badania nad syntetycznymi substancjami oraz tymi pochodzącymi ze świata przyrody, również ze środowiska alg. SARS replikuje się w komórkach gospodarza z pomocą mechanizmu molekularnego kompleksu utworzonego przez trzy białka niestrukturalne (NSP), a mianowicie: NSP12, NSP8 i NSP7. Niedawne badania ujawniają, że spośród trzech NSP, NSP12 ma zasadnicze znaczenie dla replikacji wirusa i jest celem dla leków. Ostatnie badania wykazały, że między innymi fikocyjanina blokuje białko NSP12, hamując tym samy wirusową polimerazę RNA. Zainteresowanych Czytelników odsyłam do literatury: Fikocyjanina ze spiruliny hamuje NSP12 wymagane do replikacji SARS-CoV-2 https://ijpsr.com/bft-article/c-phycocyanin-of-spirulina-plantesis-inhibits-nsp12-required-for-replication-of-sars-cov-2-a-novel-finding-in-silico/?view=fulltext.

Dla przypomnienia: czym jest fikocyjanina? 

Fikocyjanina to niebieski pigment o strukturze białkowej otrzymywany z alg Spirulina platensis  rozpuszczalny w wodzie, piękny, przezroczysty, nietoksyczny. Jest silnym przeciwutleniaczem, który wykazuje szereg działań fizjologicznych i farmakologicznych (np. przeciwnowotworowe, przeciwutleniające, przeciwzapalne, immunoregulacyjne, wymiata rodniki hydroksylowe, chroni komórki przed uszkodzeniem DNA). 

Fikocyjanina to nie tylko pigment, ale białko odżywcze z wysoką zawartością aminokwasów egzogennych. Dlatego eksperci w dziedzinie żywności nazywają fikocyjaninę „diamentem żywności”

Fikocyjaninę można z powodzeniem dodawać do lodów, koktajli owocowych, smoothie itp. Niebieskie lody czy smoothie poza oryginalnym wyglądem ucieszą zapewne nie tylko najmłodszych. 

Czy fikocyjanina może poprawić układ odpornościowy i stan zapalny, aby zapobiec wirusowi?

Fikocyjanina to bardzo silny wzmacniacz układu odpornościowego, który jest dobrze znany ze swoich niezwykłych właściwości przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Według badań fikocyjanina działa jako bardzo silny naturalny inhibitor COX-2. COX-2 (który jest kluczowym enzymem odpowiedzialnym za stan zapalny i ból w organizmie) i w przeciwieństwie do środków przeciwbólowych oraz przeciwzapalnych, które sztucznie blokują ten enzym w celu leczenia stanu zapalnego i niosą ze sobą wiele potencjalnych zagrożeń dla zdrowia, fikocyjanina całkowicie zmniejsza stan zapalny w naturalny i bezpieczny sposób. Stwierdzono ponadto, że fikocyjanina ma działanie immunomodulujące na makrofagi oraz limfocyty T.

Fikocyjanina dla energii i sportowców

Korzyści płynące z fikocyjaniny dla sportowców i dla zwiększenia ogólnej energii u zwykłych ludzi są niesamowicie fascynujące ze względu na pewne podobieństwo działania do naturalnego hormonu  erytropoetyny (EPO). EPO to hormon wydzielany przez nerki, a także wytwarzany w wątrobie w odpowiedzi na niedotlenienie komórkowe. Innymi słowy, gdy komórki mają niską zawartość tlenu, organizm otrzymuje sygnał do produkcji większej ilości EPO, co z kolei stymuluje wytwarzanie większej liczby czerwonych krwinek przez komórki macierzyste szpiku kostnego. W ten sposób w organizmie przenoszone jest więcej tlenu i wzrasta wytrzymałość fizyczna oraz psychiczna.

Fikocyjanina naśladuje EPO , bezpośrednio stymulując tworzenie się białek, które następnie stymulują w szpiku kostnym tworzenie czerwonych krwinek. Inaczej mówiąc: fikocyjanina nie wpływa na same poziomy EPO, ale wywołuje podobne działanie, które daje taki sam efekt jak EPO, czyli większą produkcję czerwonych krwinek. Jedną z substancji używanych przez sportowców jako doping jest hormon erytropoetyny (EPO) podawany w postaci prostego wstrzyknięcia. Jest to oczywiście nielegalne. Fikocyjanina jako suplement diety jest bezpieczną i legalną alternatywą naśladującą działania EPO.

Korzyści zdrowotne:

Wzmacnia układ odpornościowy.

Bardzo dobrze chroni przed chorobami wirusowymi.

Wysoko przyswajalne białko.

Pomaga schudnąć przy zastosowaniu zbilansowanej diety.

Wspomaga zdrowie jelit, chroniąc zdrowe bakterie.

Obniża poziom cukru we krwi i zapewnia kontrolę cukrzycy.

Reguluje poziom cholesterolu. 

Obniża ciśnienie krwi u pacjentów z nadwagą i nadciśnieniem.

Pomaga zapobiegać chorobom serca.

Przyspiesza metabolizm.

Zmniejsza objawy alergii.

Dzięki właściwościom antytoksycznym jest skuteczna w leczeniu zatruć chemicznych.

Może wspierać zdrowie psychiczne.

Na rynku jest wiele firm oferujących fikocyjaninę, najczęściej pod nazwą blue spirulina. Należy pamiętać, że w większości przypadków oferowana fikocyjanina to tani, komercyjny produkt będący mieszaniną fikocyjaniny, cukru trehaloza oraz kwasu cytrynowego.

Zawartość procentowa fikocyjaniny w takich produktach na ogół nie przekracza 10 proc.

Polecana przez „Zdrowie bez Leków” fikocyjanina to produkt o najwyższej czystości zakupiony bezpośrednio od producenta z siedzibą w Mongolii Wewnętrznej w północnych Chinach, gdzie panuje wyjątkowy klimat i czyste środowisko. Cały proces technologiczny związany z ekstrakcją fikocyjaniny przeprowadzany jest w sterylnych warunkach, a sama ekstrakcja odbywa się za pomocą bardzo czystej wody (wydobywanej z głębokości 300 m pod ziemią), bez rozpuszczalników organicznych i pestycydów. Dzięki geograficznemu położeniu fabryki i doskonałym warunkom klimatycznym oferowana przez nas fikocyjanina to produkt o bardzo wysokiej czystości.

Fabryka jest zarejestrowana przez FDA, FSSC22000, a produkty przeszły certyfikację HALAL , KOSHER, ORGANIC .

Opracował Michał Uroczyński