Herbata Rooibos - Afrykański Busz 50g

50g

Rooibos działa przeciwdepresyjnie, wspomaga wydzielanie serotoniny, a podczas upałów skutecznie nawadnia organizm. Roślina zawiera witaminę C, rutynę oraz łatwo przyswajalne elektrolity.

Cena brutto 14,15 zł

Wybierz wariant

48 godziny
14 dni

Rooibos afrykański busz (połączony z cytrusami i malinami)

Nazwa rooibos pochodzi z języka afrykanerskiego i w wolnym tłumaczeniu oznacza „czerwony krzak”. Inna nazwa to red bush. Herbata pochodzi z rośliny o nazwie czerwonokrzew afrykański, który nie jest spokrewniony z krzewem herbacianym ani z innymi tradycyjnymi herbatami. Czerwonokrzew rośnie dziko w RPA, osiągając wysokość do 2 m, jego liście przypominają igły sosnowe. Jest również w tych rejonach uprawiany. Zbiory rooibosa przypadają na środek lata (czyli… stycznia). Liście tnie się na malutkie fragmenty (od 1 do 3 mm). Czerwony rooibos po ususzeniu zostaje poddany zmiażdżeniu walcami, a następnie usypywany jest w kopczyki, gdzie zachodzi fermentacja podobna do fermentacji herbaty.

Rooibos dla wszystkich!

Rooibos jest bardzo zdrową rośliną – przede wszystkim nie zawiera kofeiny, teiny ani garbników, więc napar z czerwonego rooibosa może być podawany kobietom w ciąży, a nawet niemowlętom. Napar ten jest chętnie pity przez przyszłe mamy, ponieważ łagodzi mdłości często występujące przy ciąży. Z kolei u małych dzieci usprawnia pracę jelit, chroniąc je przed kolką. 

Rooibos działa przeciwdepresyjnie, wspomaga wydzielanie serotoniny, a podczas upałów skutecznie nawadnia organizm. Roślina zawiera witaminę C, rutynę oraz łatwo przyswajalne elektrolity. Słowem – bomba zdrowia!

W naszym sklepie dostępny jest czerwony rooibos z dodatkiem malin i cytrusów, dzięki takiemu połączeniu napój jest jeszcze smaczniejszy i zdrowszy.

Jak zaparzać rooibos

Rooibos, podobnie jak wiele innych herbat, zalewa się wrzątkiem – warto do parzenia użyć sitka lub filtru do kawy. Po 5 minutach przecedzamy napar. Można dodać również nieco soku malinowego.

Opinie (0)

Dodaj opinię