Prawdziwe nieodtłuszczone KAKAO

250g

Organiczne, nieodtłuszczone kakao z Panamy klasy premium.

Panama jest jednym z bardziej liczących się producentów ziaren kakaowca - znajduje się w czołówce 40 krajów wytwarzających kakao na świecie, rocznie wzbogacając glob o 662 tony tego surowca. Może nie jest to imponujący wynik, co więcej, panamskie kakao nie dobija nawet do 1% tego, co może zapewnić np. Afryka Zachodnia. Jednak kakao z Panamy przewyższa wielu swoich konkurentów pod względem wyjątkowej jakości.

Cena brutto 23,00 zł

Wybierz wariant

48 godziny
14 dni

Organiczne, nieodtłuszczone kakao z Panamy klasy premium.

Panama jest jednym z bardziej liczących się producentów ziaren kakaowca - znajduje się w czołówce 40 krajów wytwarzających kakao na świecie, rocznie wzbogacając glob o 662 tony tego surowca. Może nie jest to imponujący wynik, co więcej, panamskie kakao nie dobija nawet do 1% tego, co może zapewnić np. Afryka Zachodnia. Jednak kakao z Panamy przewyższa wielu swoich konkurentów pod względem wyjątkowej jakości. Spora część panamskiego kakao pochodzi z małych gospodarstw rolnych. Uprawą dobrej jakości kakaowca zajmuje się rdzenna społeczność zachodniej Panamy, obejmująca obszary Bocas Del Toro, Veraguas i Chiriqui. Podczas pierwszych podbojów hiszpańskich konkwistadorów na początku XV w. większość rdzennych tubylców zachodniej Panamy (lud Ngäbe) schronił się przed najeźdźcami w górach, gdzie z czasem dostrzeżono, że warunki do uprawy ich cennego kakaowca są tam odpowiednie. Czas potwierdził, że była to dobra decyzja. Kakao panamskie to sam środek produktu wysokiej jakości. Ta wykwintna odmiana rośliny wzrasta w doskonałych, czystych i ekologicznych warunkach. Co istotne – kakao uprawiane jest w sposób naturalny, bez użycia pestycydów czy innych środków ochrony roślin. Jeśli szukasz wyszukanej substancji do sporządzania smacznych wypieków lub napojów - to nieodtłuszczone, organiczne kakao z Panamy będzie doskonałym wyborem.

Profil smakowy kakao - Mocno czekoladowe,  silny aromat i szlachetny gorzki smak.

Niska kwasowość.

Aromaty: nuty czekolady, orzechów i kwiatów.

Zawartość tłuszczu: 20% - 21%

Region : Bocas Del Toro.

Dowiedz się więcej...

Kakao cejlońskie – pokarm bogów i ludzi

2022-05-13

Kakao cejlońskie – pokarm bogów i ludzi

Przez wieki ludzkość w każdym zakątku naszego globu miała swoje najbardziej uwielbiane grupy żywności, spośród których dodatkowo wyodrębniano tzw. wisienki na torcie wśród dostępnego jedzenia. Do [...]

Czytaj więcej

Ciasto buraczkowo-bananowe

2022-03-03

Ciasto buraczkowo-bananowe

Przepis na 6 porcji Składniki (na 6 porcji): Burak – 400 g (4 × sztuka)Wskazówka: Buraki zawierają ogrom charakterystycznych barwników – betacyjanin. Związki te cechują się między innymi s [...]

Czytaj więcej

Migrena – bez leków

2022-02-11

Migrena – bez leków

Jedną z najbardziej uciążliwych chorób nękających ludzkość, a przy tym jedną ze starszych, ale mało poznanych w kwestii przyczyn jej powstawania jest migrena. Pomimo tego, iż nie niesie zagrożeni [...]

Czytaj więcej

PQQ – witamina długowieczności

2022-01-14

PQQ – witamina długowieczności

Pirolochinolinochinon (PQQ) jest organicznym związkiem chemicznym należącym do grupy chinonów. Słynie ze swej ochronnej roli wspierającej prawidłowe funkcjonowanie mitochondriów już tych istnieją [...]

Czytaj więcej

Kakao – niezwykle smaczne lekarstwo

2021-11-10

Kakao – niezwykle smaczne lekarstwo

Kakao, a wraz z nim pyszna czekolada, niezmiennie uwodzi świat już tyle tysięcy lat. Klasyczny, słodki smak i aksamitna konsystencja wręcz zniewalają nawet najbardziej wybredne podniebienia. Łaci [...]

Czytaj więcej

Kakao

2021-09-06

Kakao

Kakao to sproszkowane nasiona owoców kakaowca. Stosowane jest do wyrobu czekolady i napojów, ale stanowi również naturalny środek leczniczy. Kakao jest bowiem źródłem: zdrowego tłuszczu, wielu wi [...]

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu