Oliwa z oliwek - Arbequina * Premium Quality *

250 ml

Oliwa ARBEQUINA to odmiana pochodząca z Katalonii  charakteryzująca się najniższą  kwasowością spośród innych gatunków oliwek (im niższa kwasowość, tym oliwa wyższej jakości). 

Cena brutto  Cena podstawowa 49,00 39,00 zł

najniższa cena z ostatnich 30 dni: 49,00 zł

Wybierz wariant

1-2 dni robocze
14 dni
od 249 zł

Oliwa ARBEQUINA to odmiana pochodząca z Katalonii  charakteryzująca się najniższą  kwasowością spośród innych gatunków oliwek (im niższa kwasowość, tym oliwa wyższej jakości). 

Arbequina charakteryzuje się niezwykłym aromatem owocowym i łagodnym smakiem. Jest to oliwa surowa, niepoddawana procesowi filtracji, przez co  posiada naturalne zmętnienie. Dlaczego większość oliw na półkach sklepowych jest krystalicznie przeźroczysta? Wśród konsumentów panuje przekonanie, że oliwa posiadająca zmętnienia jest gorszej jakości, dlatego producenci poddają surową oliwę  procesowi filtrowania.  

Czy faktycznie mętna oliwa z oliwek jest gorszej jakości? Nic bardziej mylnego, jest dokładnie na odwrót. Podobnie jak w przypadku soków owocowych,  zdrowsze – bo bogatsze w składniki odżywcze – są soki mętne. W przypadku oliwy z oliwek za zmętnienie odpowiadają  organiczne drobiny bogate w polifenole,  takie jak np.  oleokantal.  Oleokantal jest związkiem fenolowym nadającym oliwie z oliwek charakterystyczny, cierpki smak.  Kiedy owoce dojrzeją, cierpki smak znika, a wraz z nim ten cenny polifenol. Badania naukowe dowiodły, że oleokantal wykazuje silne właściwości przeciwzapalne podobne do ibuprofenu. 

Regularne spożywanie oliwy z oliwek zawierającej dużą dawkę oleokantalu pozytywnie wpływa na zdrowie. Wyniki badań sugerują, że oleokantal zmniejsza ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, w tym: choroby Alzheimera, choroby Parkinsona oraz stwardnienia rozsianego.  Dodatkowo wywiera korzystny wpływ na układ krążenia, łagodzi objawy RZS  i obniża ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. 

Silne właściwości przeciwzapalne ma także  oleaceina, która pomaga chronić przed chorobami serca i układu krążenia. 

Dowiedz się więcej...

Dieta śródziemnomorska – coś więcej niż model odżywiania

2023-05-15

Dieta śródziemnomorska – coś więcej niż model odżywiania

Śródziemnomorski sposób odżywiania to bardzo popularny i lubiany na całym świecie styl żywienia słynący z wielu niezaprzeczalnych korzyści zdrowotnych. Jak sama nazwa wskazuje, dieta została odkr [...]

Czytaj więcej

Z czym warto łączyć oliwę, aby wzmocnić zdrowie?

2023-04-03

Z czym warto łączyć oliwę, aby wzmocnić zdrowie?

Oliwa, czyli olej z oliwek, to jeden z najbardziej popularnych produktów prozdrowotnych. Podstawa diety śródziemnomorskiej, która przez wiele towarzystw naukowych czy autorytetów z dziedziny medy [...]

Czytaj więcej

Dieta w niedoczynności tarczycy – jak powinna wyglądać?

2023-03-21

Dieta w niedoczynności tarczycy – jak powinna wyglądać?

Tarczyca to niewielki gruczoł dokrewny umiejscowiony w przedniej, dolnej części szyi produkujący hormony: tyroksynę (T4), kalcytoninę i trójjodotyroninę (T3). Hormony te w dużej mierze odpowiad [...]

Czytaj więcej

Dlaczego często bolą nas kolana?

2023-03-08

Dlaczego często bolą nas kolana?

Miłośnicy filmu fabularnego Irishmen z 2019 roku wciąż się zastanawiają, gdzie może być szef związku, Jimmy Hoffa [amerykański działacz związkowy, przewodniczący związku Teamsters, który był znan [...]

Czytaj więcej

Twoje oszukane serce

2023-01-27

Twoje oszukane serce

Migotanie przedsionków jest coraz powszechniejszym problemem. Standardy żywieniowe spadły tak nisko, że w ciągu jednego pokolenia częstość występowania tej przypadłości (z uwzględnieniem wieku) z [...]

Czytaj więcej

Grudniowe sałatki

2022-12-13

Grudniowe sałatki

Przed nami zimowe miesiące, a wraz z nimi wielka potrzeba dogrzania się na różne sposoby. W naszym menu będą dominowały raczej potrawy ciepłe, gotowane czy duszone, ale czasem może nas najść ocho [...]

Czytaj więcej

Ziemniak – warzywo… królewskie

2022-11-16

Ziemniak – warzywo… królewskie

Król Francji Ludwik XVI codziennie jadał ziemniaki, a Maria Antonina nosiła ich kwiaty przy sukni. W Offenburgu jest pomnik Francisa Drake’a, który trzyma w ręku to warzywo. Napis na nim głosi: „ [...]

Czytaj więcej

Kapary – symbol ludzkiej kondycji

2022-11-02

Kapary – symbol ludzkiej kondycji

Kapary (Capparis L.) to gatunek roślin należący do rodziny kaparowatych. Występują przede wszystkim w: rejonie śródziemnomorskim, Azji, Australii oraz na niektórych wyspach Oceanu Spokojnego, czy [...]

Czytaj więcej

Pomysły na zdrowe przekąski

2022-10-19

Pomysły na zdrowe przekąski

Po przekąski sięgamy, gdy głód daje o sobie znać, a do kolejnego posiłku jest jeszcze sporo czasu. Warto jednak uważać, co spożywamy, zwłaszcza jeśli zrzucamy wagę i zależy nam na redukcji masy c [...]

Czytaj więcej

 Dieta przeciwzapalna – z czego się powinna składać?

2022-07-26

Dieta przeciwzapalna – z czego się powinna składać?

Na świecie istnieje wiele różnych czynników wywołujących choroby. Zwykle mówi się o: zanieczyszczonym środowisku, nadużywaniu alkoholu, paleniu papierosów, stosowaniu używek, nieodpowiednim odżyw [...]

Czytaj więcej

Oliwa z oliwek – źródło zdrowych tłuszczów i nie tylko

2022-01-24

Oliwa z oliwek – źródło zdrowych tłuszczów i nie tylko

Drzewo oliwne (Olea europaea) to roślina pochodząca z regionu Morza Śródziemnego, której owoce służyły w przeszłości jako podstawa wyżywienia rdzennych populacji zamieszkujących te obszary. Olej [...]

Czytaj więcej

Czym jest żywność funkcjonalna

2021-11-30

Czym jest żywność funkcjonalna

Żywność funkcjonalna po raz pierwszy została zdefiniowana przez Japończyków: „żywność, która w oparciu o udokumentowaną wiedzę dotyczącą istnienia dowodów zależności pomiędzy żywnością lub jej [...]

Czytaj więcej

Domowe maseczki na poprawę urody

2021-09-06

Domowe maseczki na poprawę urody

Od zawsze ludzkość stosuje różne metody, które mają poprawić urodę i pomóc w zachowaniu młodości. W sklepach można znaleźć wiele kosmetyków, które właśnie temu służą. Jednak wcale nie trzeba kupo [...]

Czytaj więcej

Koenzym Q10

2020-03-31

Koenzym Q10

Koenzym Q10 znany jest głównie jako substancja wspierająca funkcjonowania serca, poprawiająca odporność i antyoksydant. Dzięki tym właściwościom został nazwany eliksirem młodości.

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu