Oliwa z oliwek - Arbequina * Premium Quality *

Objętość netto: 250 ml

Oliwa ARBEQUINA to odmiana pochodząca z Katalonii  charakteryzująca się najniższą  kwasowością spośród innych gatunków oliwek (im niższa kwasowość, tym oliwa wyższej jakości). 

Cena brutto 49,00 zł

Wybierz wariant

3-4 dni robocze
14 dni
od 249 zł

Oliwa ARBEQUINA to odmiana pochodząca z Katalonii  charakteryzująca się najniższą  kwasowością spośród innych gatunków oliwek (im niższa kwasowość, tym oliwa wyższej jakości). 

Arbequina charakteryzuje się niezwykłym aromatem owocowym i łagodnym smakiem. Jest to oliwa surowa, niepoddawana procesowi filtracji, przez co  posiada naturalne zmętnienie. Dlaczego większość oliw na półkach sklepowych jest krystalicznie przeźroczysta? Wśród konsumentów panuje przekonanie, że oliwa posiadająca zmętnienia jest gorszej jakości, dlatego producenci poddają surową oliwę  procesowi filtrowania.  

Czy faktycznie mętna oliwa z oliwek jest gorszej jakości? Nic bardziej mylnego, jest dokładnie na odwrót. Podobnie jak w przypadku soków owocowych,  zdrowsze – bo bogatsze w składniki odżywcze – są soki mętne. W przypadku oliwy z oliwek za zmętnienie odpowiadają  organiczne drobiny bogate w polifenole,  takie jak np.  oleokantal.  Oleokantal jest związkiem fenolowym nadającym oliwie z oliwek charakterystyczny, cierpki smak.  Kiedy owoce dojrzeją, cierpki smak znika, a wraz z nim ten cenny polifenol. Badania naukowe dowiodły, że oleokantal wykazuje silne właściwości przeciwzapalne podobne do ibuprofenu. 

Regularne spożywanie oliwy z oliwek zawierającej dużą dawkę oleokantalu pozytywnie wpływa na zdrowie. Wyniki badań sugerują, że oleokantal zmniejsza ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, w tym: choroby Alzheimera, choroby Parkinsona oraz stwardnienia rozsianego.  Dodatkowo wywiera korzystny wpływ na układ krążenia, łagodzi objawy RZS  i obniża ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. 

Silne właściwości przeciwzapalne ma także  oleaceina, która pomaga chronić przed chorobami serca i układu krążenia. 

Dowiedz się więcej...

Dieta śródziemnomorska – coś więcej niż model odżywiania

2023-05-15

Dieta śródziemnomorska – coś więcej niż model odżywiania

Śródziemnomorski sposób odżywiania to bardzo popularny i lubiany na całym świecie styl żywienia słynący z wielu niezaprzeczalnych korzyści zdrowotnych. Jak sama nazwa wskazuje, dieta została odkr [...]

Czytaj więcej

Z czym warto łączyć oliwę, aby wzmocnić zdrowie?

2023-04-03

Z czym warto łączyć oliwę, aby wzmocnić zdrowie?

Oliwa, czyli olej z oliwek, to jeden z najbardziej popularnych produktów prozdrowotnych. Podstawa diety śródziemnomorskiej, która przez wiele towarzystw naukowych czy autorytetów z dziedziny medy [...]

Czytaj więcej

Dieta w niedoczynności tarczycy – jak powinna wyglądać?

2023-03-21

Dieta w niedoczynności tarczycy – jak powinna wyglądać?

Tarczyca to niewielki gruczoł dokrewny umiejscowiony w przedniej, dolnej części szyi produkujący hormony: tyroksynę (T4), kalcytoninę i trójjodotyroninę (T3). Hormony te w dużej mierze odpowiad [...]

Czytaj więcej

Dlaczego często bolą nas kolana?

2023-03-08

Dlaczego często bolą nas kolana?

Miłośnicy filmu fabularnego Irishmen z 2019 roku wciąż się zastanawiają, gdzie może być szef związku, Jimmy Hoffa [amerykański działacz związkowy, przewodniczący związku Teamsters, który był znan [...]

Czytaj więcej

Twoje oszukane serce

2023-01-27

Twoje oszukane serce

Migotanie przedsionków jest coraz powszechniejszym problemem. Standardy żywieniowe spadły tak nisko, że w ciągu jednego pokolenia częstość występowania tej przypadłości (z uwzględnieniem wieku) z [...]

Czytaj więcej

Grudniowe sałatki

2022-12-13

Grudniowe sałatki

Przed nami zimowe miesiące, a wraz z nimi wielka potrzeba dogrzania się na różne sposoby. W naszym menu będą dominowały raczej potrawy ciepłe, gotowane czy duszone, ale czasem może nas najść ocho [...]

Czytaj więcej

Pokaż więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu