Miód kremowy z imbirem i cytryną 250g
Inne z tej serii
Dowiedz się więcej...
2023-03-13
Energoinformacyjna struktura człowieka w pigułce
Kiedy rozmawiam z ludźmi o różnych zjawiskach, które „nauka oficjalna” uznaje za niewytłumaczalne, często spotykam się z pytaniami:
– Jest pan doktorem nauk energoinformacyjnych. Czy te nauki mo [...]
2023-01-18
Miód – nektar dla ciała i duszy
Historia pochodzenia miodu odnotowana w źródłach pisanych zaczyna się już 5 tysięcy lat temu. Właśnie wtedy w starożytnych egipskich papirusach opisano sposób produkcji miodu przez lokalnych mies [...]
2023-01-04
„Zdrowie to nie wszystko, ale wszystko bez zdrowia jest niczym”
O chorobach ludzi napisano całe tomy encyklopedii medycznych. Lekarze i uczeni na całym świecie próbują odkryć ich „tajemnice”, ale niestety w wielu przypadkach leczone są tylko objawy, a prawdzi [...]
2022-12-21
Goździki – od święta i… na co dzień
Goździki kojarzą się nam z piernikami oraz świątecznymi kompotami. A teraz akurat jest odpowiednia pora na takie skojarzenia. Takie odświętne stosowanie goździków to na pewno duża przyjemność, al [...]
2022-12-15
To co, idziemy w góry?
„W alpinizmie zwyciężyć, to przede wszystkim znaczy przeżyć, a dopiero w dalszej kolejności może być istotne: jaką górę, którą drogą, w jakim czasie i w jakim stylu” – Alek Lwow, polski alpinista [...]
2022-12-08
Domowe soki, syropy i kompoty
Choć wielkimi krokami zbliża się do nas zima i czas zbiorów różnych smacznych i zdrowych surowców musimy przełożyć na cieplejsze miesiące, to z drugiej strony cykl, w którym wszystko zastyga, war [...]
2022-12-07
Karob – mączka chleba świętojańskiego
Czekolada – trudno jej nie lubić. Ba, sporo dietetyków uważa nawet, że gorzka, w umiarkowanych ilościach, jest korzystna dla naszego zdrowia. A to dlatego, że kakao dostarcza organizmowi wiele ce [...]
2022-11-29
Pierzga – jeszcze więcej dobra od pszczół
Produktów pszczelich nie trzeba specjalnie reklamować. Warto jednak się dowiedzieć, co kryją w sobie te trochę mniej powszechne niż miód. Pierzga pszczela jest jednym z nich. Bardzo chciałbym zac [...]
2022-11-08
Imbir – nie tylko na przeziębienie. Praktyczne przepisy z imbirem
Imbir (jego kłącze) jest w medycynie i kuchni stosowany od czasu sięgającego 3000 lat przed naszą erą. W starożytnej medycynie indyjskiej, tybetańskiej i chińskiej był używany przy dolegliwoś [...]
2022-10-31
Przewodnik po herbatach
„Herbata czarna myśli rozjaśnia, a list twój sam się czyta”.
A. ZiemianinGdy czekałam na naprawę mojego samochodu, obsługa zaproponowała mi napicie się herbaty. Jakie to było miłe, gdy pani poda [...]
2022-09-26
E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – barwniki (cz. III)
Coraz więcej się mówi o tym, że dodatki do żywności mogą powodować wiele szkód w organizmie człowieka. Wpływają też negatywnie na rozwój dzieci zarówno pod względem fizycznym, jak i psychicznym. [...]
2022-08-19
Sposoby na ból głowy
Bóle głowy nie pozwalają na normalne funkcjonowanie. Dyskomfort z nimi związany utrudnia skupienie myśli, naukę, pracę i wykonywanie codziennych obowiązków domowych. Każdy hałas, szum, a nawet to [...]
2022-07-26
Dieta przeciwzapalna – z czego się powinna składać?
Na świecie istnieje wiele różnych czynników wywołujących choroby. Zwykle mówi się o: zanieczyszczonym środowisku, nadużywaniu alkoholu, paleniu papierosów, stosowaniu używek, nieodpowiednim odżyw [...]
2022-06-20
Top 3 preparatów naturalnego pochodzenia w Twojej wakacyjnej apteczce
Przed nami wakacje. Wielu z nas ma jakieś plany wyjazdowe i nadzieje na miło spędzony czas. Niezależnie, gdzie tym razem wyruszymy, wypadałoby odpowiednio wyposażyć swoją apteczkę. A ponieważ odw [...]
2022-03-03
Miód w terapii ran i blizn
Zalety miodu i produktów pszczelich znane są od tysiącleci. Wykorzystywane były one nie tylko do celów kulinarnych, wzbogacając smakowo żywność czy trunki. Arystoteles (ok. 350 r. p.n.e.) zalecał [...]
2022-02-01
Jak leczyć chorobę refluksową przełyku właściwym stylem życia
To, w jaki sposób się odżywiamy, w dużym stopniu wpływa na nasze zdrowie. Chorobę refluksową przełyku (podobnie jak wiele innych chorób) można opanować, wprowadzając odpowiednie nawyki, jak równi [...]
2022-01-26
Choroba refluksowa przełyku
Według definicji choroba refluksowa przełyku (gastroesophageal reflux disease – GERD – inna, potoczna nazwa to refluks żołądkowo-przełykowy) to zespół dolegliwości wywołanych zarzucaniem (refluk [...]
2021-11-15
Oxymel – pogromca przeziębienia
Oxymel to nic innego jak mieszanka octu z miodem (z łaciny „kwas i miód“ i ze starożytnej greki – również) stosowana jako lek. Obecnie oxymel wytwarzany jest również z dodatkiem soków owocowych o [...]
2021-11-09
Czym jest wirus
Słowo „wirus” ma dwa znaczenia. Po pierwsze, jest to drobnoustrój o konkretnych cechach, a po drugie – czynnik chorobotwórczy. Za sprawą tego niewielkich wymiarów tworu świat dotykały wielkie pan [...]
2021-09-06
Domowe maseczki na poprawę urody
Od zawsze ludzkość stosuje różne metody, które mają poprawić urodę i pomóc w zachowaniu młodości. W sklepach można znaleźć wiele kosmetyków, które właśnie temu służą. Jednak wcale nie trzeba kupo [...]
2021-08-31
Naturalne rozrzedzacze krwi w cukrzycy
Diabetycy dużo bardziej narażeni są na udar mózgu lub zawał serca aniżeli osoby niechorujące na tę groźną chorobę. Krew cukrzyka jest gęstsza i lepka, co powoduje, że przypływa ona wolniej, a nac [...]
2021-08-27
ŁUSZCZYCA – krępujący problem
Jedną z najczęstszych chorób skóry jest łuszczyca. Szacuje się, że w Polsce cierpi na tę przypadłość około 700 tys. osób. Zmiany występujące na skórze są dla chorego krępujące, stąd zazwyczaj zak [...]
2021-08-12
Trening w upale
Kiedy robi się coraz cieplej, musimy włożyć więcej wysiłku, żeby podołać reżimowi treningowemu. Kosztuje nas to sporo sił. Bieganie przy wysokiej temperaturze nie należy do przyjemności. Jest tru [...]
2021-08-10
Letnie (i nie tylko) zagrożenia podczas podróży
Za nami już fale upałów, jednak nigdy nie wiadomo, czy nie powrócą – poza tym można ich doświadczyć również poza granicami naszego kraju. Wakacje, które już niestety przemijają, to okres radosny [...]
2021-08-06
Miód – jego cenne właściwości i zastosowanie w kosmetologii
Właściwości miodów znane są od starożytności. W egipskich grobowcach znaleziono naczynia, które zawierały śladowe ilości miodu. Oznacza to bowiem, że miód był uważany za bardzo cenny, skoro skład [...]
2021-07-27
Śliwki suszone
Śliwki suszone są smaczne, pożywne i mają wiele właściwości prozdrowotnych. To doskonała przekąska, smaczny dodatek do różnych potraw, a także składnik pysznego świątecznego kompotu. Spożywanie t [...]
2021-03-05
Konsumencie – zapoznaj się z miodami
W zależności od rodzaju pożytku i terminu odbioru miodu z ula, możemy wyróżnić miody wiosenne, letnie i jesienne.
2021-03-04
Nektar, od tego się zaczyna…
Skład chemiczny nektaru jest cechą gatunkową, zależy od fazy rozwoju kwiatu i od czynników wewnętrznych, jak i zewnętrznych.
2021-03-03
Z dzienniczka pszczelarza – warunki przechowywania miodu
Każdy konsument marzy, żeby otrzymać produkt jak najświeższy o najlepszych właściwościach. Producenci zaś dokładają staranności, aby ich produkty zachowywały świeżość jak najdłużej.
2021-02-26
Pierzga pszczela – właściwości odżywcze, zdrowotne i uodparniające!
Pierzga pszczela, zwana „pszczelim chlebkiem”, jest nieodzowną substancją wytwarzaną przez pszczoły.
2021-02-24
Mleczko pszczele – bomba witaminowa i naturalny lek apiterapeutyczny!
Mleczko pszczele jest naturalną wydzieliną gruczołów gardzielowych młodych pszczół robotnic. Zalicza się je do produktów pszczelich będących naturalnym wytworem pszczół.
2021-02-19
Łukasz Uliasz :Propolis pszczeli jako naturalny środek na infekcje
Propolis pszczeli jako naturalny środek na infekcje
Naturopata i pszczelarz z kilkupokoleniowymi tradycjami - Łukasz Uliasz opowiada o propolisie jako naturalnym, skutecznym środku bakterio-, [...]
2021-02-18
Czas na lipę
W pewnym doświadczeniu zostały przebadane wodno-etanolowe ekstrakty z kwiatostanów lipy. Oznaczono w nich związki polifenolowe, a następnie w różnych modelowych reakcjach sprawdzono ich działa [...]
2021-02-01
Pieczarka i jej rewelacyjny wpływ na zdrowie
Obecnie jest popularna, powszechnie uprawiana i spożywana na całym świecie. Pieczarka dwuzarodnikowa, czyli Agaricus bisporus (gatunek grzyba należący do rodziny pieczarkowatych – Agaricaceae), d [...]
2021-01-28
Bieganie dla dzieci – jak do tego podejść?
Czym skorupka za młodu… Aktywność ruchowa u dzieci jest naturalnym składnikiem ich życia. Dzieci lubią wspinać się na drzewa, rzucać kamieniami i biegać z rówieśnikami. Nasze pociechy mają dużo e [...]
2020-11-23
Propolis mocarny obrońca odporności
Historia i pochodzenie propolisu
Propolis, z greki jak i łaciny pro polis „obrońca miasta” (zewnętrzny mur ochraniający miasto), to w rzeczywistości także obrona pszczelego gniazda, domu pszczół [...]
2020-10-31
Dysfonia – jak sobie z nią radzić
Zaburzenia w fonacji, czyli w wydawaniu głosu spowodowane nadwyrężeniem krtani, są przypadłościami, które na pewno utrudniają codzienne życie. Jednak istnieją naturalne sposoby mogące temu zaradzić.
2020-09-16
Miód i zioła w chorobie przeziębieniowej
Charakterystyka choroby
Choroba przeziębieniowa określana jest często jako przeziębienie. To następstwo wychłodzenia organizmu, które powoduje obniżenie odporności. Właśnie w tych warunkach doch [...]
Opinie (0)
Dodaj opinię
Inne produkty, które mogą Cię zainteresować
Powiązane artykuły na blogu
Inni Klienci kupowali również
Cena podstawowa
15,00 zł
Cena
10,50 zł
100g
100% naturalne, roślinne mydło szałwiowe z magnezem- 100 g