Pyłek pszczeli selekcjonowany - gryka - 250g

Masa netto: 250g

Polski produkt pszczeli najwyższej jakości rekomendowany przez miesięcznik Zdrowie bez leków oraz Polską Akademię Zdrowia.

Cena brutto 39,00 zł

Wybierz wariant

3-4 dni robocze
14 dni
od 249 zł

Pyłek pszczeli z gryką

Pyłek pszczeli – zwany także „chlebem pszczelim” lub ambrozją – jest głównym źródłem pożywienia dla pszczół. Stanowi on kluczowy element wyżywienia tych pożytecznych owadów, dostarczając esencjonalnych składników odżywczych i minerałów niezbędnych do produkcji mleczka pszczelego. W ten sposób umożliwia pszczelej rodzinie przetrwanie trudnych, zimowych miesięcy. Pyłek pszczeli zbierany głównie przez robotnice pszczoły miodnej (Apis mellifera), pozyskiwany jest z kwiatów. Dzięki pszczołom także i człowiek może czerpać z cudownych właściwości pyłku pszczelego, który nabiera unikalnych właściwości w zależności od tego, z którego kwiatu i o której porze roku został zebrany. 

Korzyści z przyjmowania pyłku pszczelego

Pyłek pszczeli jest niezwykle bogaty w składniki odżywcze. Zawiera: białka, aminokwasy (zarówno endo-, jak i egzogenne), kwasy tłuszczowe, witaminy (z grupy B, a także: A, D i C), enzymy i koenzymy, składniki mineralne (np.: sód, potas, magnez, wapń, fosfor, siarka, żelazo, miedź, selen, cynk i inne) oraz flawonoidy. 

Dzięki bogatemu składowi pyłek pszczeli jest cennym suplementem diety. Może przyczynić się do poprawy odporności, wspomóc zdrowie układu pokarmowego czy wesprzeć organizm w walce ze stanami zapalnymi. Pyłek pszczeli jest także cennym suplementem dla: sportowców, rekonwalescentów oraz osób wykonujących ciężką pracę fizyczną, a to ze względu na wysoką zawartość białka i innych składników odżywczych.

Pyłek pszczeli jest zwykle bezpieczny dla większości osób, jednak niektórzy ludzie mogą być na niego uczuleni. Osoby mogące być podatne na takie uczulenia, powinny zachować ostrożność.

Pyłek pszczeli selekcjonowany – gryka

Skład pyłku, właściwości prozdrowotne i wartość odżywcza mogą się różnić w zależności od roślin, z których został zebrany. Pyłek pszczeli może mieć zmienny skład, jeśli został pozyskany z różnych obszarów i w różnych porach roku. 

Pyłek pszczeli gryczany to produkt letni – gryka kwitnie od ok. 25 czerwca do 20 lipca.

Właściwości pyłku pozyskiwanego z letniej gryki, skupiają się w dużej mierze na dolegliwościach wokół układu sercowo-naczyniowego, choć oczywiście nie tylko.

Niektóre składniki czynne gryki

W nasionach gryki, które zwykle są spożywane w formie gotowanej kaszy, znajduje się wiele składników odżywczych, oto niektóre z nich: wartościowe i dobrze przyswajalne białko, błonnik, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy (rutyna, kwercetyna), witaminy z grupy B, witaminy E i K oraz sole mineralne: magnez, cynk, fosfor, jod, miedź, potas, sód, wapń i żelazo.

Gryka (Fagopyrum esculentum) to jednoroczna roślina z rodziny rdestowatych. Pochodzi z Azji, gdzie jest uprawiana od tysięcy lat, a jej popularność rozniosła się na cały świat i hoduje się ją tam, gdzie panuje klimat umiarkowany. Kwiaty gryki są doskonałym źródłem nektaru dla pszczół, zaś jej orzeszki, nasiona, czyli kasza gryczana (często błędnie nazywane zbożem) to zdrowy przysmak dla ludzi.

Gryka nie zawiera glutenu, więc polecana jest osobom, które go unikają, jak również ludziom cierpiącym na celiakię lub nietolerancję glutenu.

Błonnik, który występuje w gryce w wysokich ilościach, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Jest to szczególnie ważne dla osób odchudzających się, gdyż kasza gryczana pomaga oczyścić jelita, wpływając korzystnie na poprawne wchłanianie składników odżywczych. Błonnik w gryce pomaga regulować poziom cukru we krwi, będąc świetnym uzupełnieniem diety dla diabetyków. Błonnik obecny w pyłku pszczelim z gryki wpływa na poprawę trawienia, pobudzając perystaltykę jelit i utrzymując prawidłową florę bakteryjną w jelitach, 

Witaminy z grupy B – zwłaszcza B6 i B12 – obecne w pyłku pszczelim z gryki, są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Mogą pomóc w poprawie koncentracji i pamięci, a także w złagodzeniu objawów stresu i depresji. 

Pyłek pszczeli z gryki zawiera flawonoidy (rutynę i kwercetynę). Rutyna szczególnie znana jest ze swojego wpływu na poprawę zdrowia naczyń krwionośnych. Wzmacnia ich ścianki naczyń i zapobiega uszkodzeniom, zmniejszając ryzyko chorób serca. Z kolei kwercetyna ma działanie przeciwzapalne, które może pomóc w redukcji stanów zapalnych. 

Jak stosować pyłek pszczeli z gryki

Zalecaną dawkę pyłku przed połknięciem należy dokładnie przeżuć, dzięki czemu organizm efektywniej wchłonie i przyswoi dobroczynne składniki. Pyłek można wcześniej zmieszać z wodą.

Wyprodukowano dla:

MGM Biznes Sp. z o.o.

ul. Wróblewskiego 19a

97-578 Łódź

Dowiedz się więcej...

Energoinformacyjna struktura człowieka w pigułce

2023-03-13

Energoinformacyjna struktura człowieka w pigułce

Kiedy rozmawiam z ludźmi o różnych zjawiskach, które „nauka oficjalna” uznaje za niewytłumaczalne, często spotykam się z pytaniami: – Jest pan doktorem nauk energoinformacyjnych. Czy te nauki mo [...]

Czytaj więcej

Miód – nektar dla ciała i duszy

2023-01-18

Miód – nektar dla ciała i duszy

Historia pochodzenia miodu odnotowana w źródłach pisanych zaczyna się już 5 tysięcy lat temu. Właśnie wtedy w starożytnych egipskich papirusach opisano sposób produkcji miodu przez lokalnych mies [...]

Czytaj więcej

„Zdrowie to nie wszystko, ale wszystko bez zdrowia jest niczym”

2023-01-04

„Zdrowie to nie wszystko, ale wszystko bez zdrowia jest niczym”

O chorobach ludzi napisano całe tomy encyklopedii medycznych. Lekarze i uczeni na całym świecie próbują odkryć ich „tajemnice”, ale niestety w wielu przypadkach leczone są tylko objawy, a prawdzi [...]

Czytaj więcej

Karob – mączka chleba świętojańskiego

2022-12-07

Karob – mączka chleba świętojańskiego

Czekolada – trudno jej nie lubić. Ba, sporo dietetyków uważa nawet, że gorzka, w umiarkowanych ilościach, jest korzystna dla naszego zdrowia. A to dlatego, że kakao dostarcza organizmowi wiele ce [...]

Czytaj więcej

Pierzga – jeszcze więcej dobra od pszczół

2022-11-29

Pierzga – jeszcze więcej dobra od pszczół

Produktów pszczelich nie trzeba specjalnie reklamować. Warto jednak się dowiedzieć, co kryją w sobie te trochę mniej powszechne niż miód. Pierzga pszczela jest jednym z nich. Bardzo chciałbym zac [...]

Czytaj więcej

Imbir – nie tylko na przeziębienie. Praktyczne przepisy z imbirem

2022-11-08

Imbir – nie tylko na przeziębienie. Praktyczne przepisy z imbirem

Imbir (jego kłącze) jest w medycynie i kuchni stosowany od czasu sięgającego 3000 lat przed naszą erą. W starożytnej medycynie indyjskiej, tybetańskiej i chińskiej był używany przy dolegliwoś [...]

Czytaj więcej

E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – barwniki (cz. III)

2022-09-26

E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – barwniki (cz. III)

Coraz więcej się mówi o tym, że dodatki do żywności mogą powodować wiele szkód w organizmie człowieka. Wpływają też negatywnie na rozwój dzieci zarówno pod względem fizycznym, jak i psychicznym. [...]

Czytaj więcej

Top 3 preparatów naturalnego pochodzenia w Twojej wakacyjnej apteczce

2022-06-20

Top 3 preparatów naturalnego pochodzenia w Twojej wakacyjnej apteczce

Przed nami wakacje. Wielu z nas ma jakieś plany wyjazdowe i nadzieje na miło spędzony czas. Niezależnie, gdzie tym razem wyruszymy, wypadałoby odpowiednio wyposażyć swoją apteczkę. A ponieważ odw [...]

Czytaj więcej

Jak pomóc w regeneracji ran pooperacyjnych

2022-03-25

Jak pomóc w regeneracji ran pooperacyjnych

Blizna jest nieodłącznym elementem każdego zabiegu operacyjnego. To naturalny etap zdrowienia, a gojenie się ran jest złożonym procesem, na który wpływa wiele czynników. Na przykład rany u dzieci [...]

Czytaj więcej

Lecznicze działanie jadu pszczelego

2022-03-16

Lecznicze działanie jadu pszczelego

Użądlenie pszczoły, ugryzienie mrówki czy poparzenie pokrzywą nie należy do przyjemnych doznań, chociaż… bywają wyjątki. Znam jedną osobę, która lubiła przesiadywać w krzakach pokrzywy. Parzący, [...]

Czytaj więcej

Miód w terapii ran i blizn

2022-03-03

Miód w terapii ran i blizn

Zalety miodu i produktów pszczelich znane są od tysiącleci. Wykorzystywane były one nie tylko do celów kulinarnych, wzbogacając smakowo żywność czy trunki. Arystoteles (ok. 350 r. p.n.e.) zalecał [...]

Czytaj więcej

Sposoby na bóle mięśni

2021-11-23

Sposoby na bóle mięśni

Nasze ciało wysyła nam sygnały, które odpowiednio szybko odczytane pozwolą uniknąć wielu przykrych konsekwencji. Natomiast lekceważenie dolegliwości może prowadzić do złego samopoczucia, urazów, [...]

Czytaj więcej

Oxymel – pogromca przeziębienia

2021-11-15

Oxymel – pogromca przeziębienia

Oxymel to nic innego jak mieszanka octu z miodem (z łaciny „kwas i miód“ i ze starożytnej greki – również) stosowana jako lek. Obecnie oxymel wytwarzany jest również z dodatkiem soków owocowych o [...]

Czytaj więcej

Jak zadbać o odporność jesienią?

2021-09-27

Jak zadbać o odporność jesienią?

Jesień to pora roku, która charakteryzuje się nie tylko zmianą barw liści porastających drzewa i krzewy. Zmienia się także pogoda. Jest coraz chłodniej, a do wyjścia z domu zniechęcają częste opa [...]

Czytaj więcej

Domowe maseczki na poprawę urody

2021-09-06

Domowe maseczki na poprawę urody

Od zawsze ludzkość stosuje różne metody, które mają poprawić urodę i pomóc w zachowaniu młodości. W sklepach można znaleźć wiele kosmetyków, które właśnie temu służą. Jednak wcale nie trzeba kupo [...]

Czytaj więcej

ŁUSZCZYCA – krępujący problem

2021-08-27

ŁUSZCZYCA – krępujący problem

Jedną z najczęstszych chorób skóry jest łuszczyca. Szacuje się, że w Polsce cierpi na tę przypadłość około 700 tys. osób. Zmiany występujące na skórze są dla chorego krępujące, stąd zazwyczaj zak [...]

Czytaj więcej

Trening w upale

2021-08-12

Trening w upale

Kiedy robi się coraz cieplej, musimy włożyć więcej wysiłku, żeby podołać reżimowi treningowemu. Kosztuje nas to sporo sił. Bieganie przy wysokiej temperaturze nie należy do przyjemności. Jest tru [...]

Czytaj więcej

Miód – jego cenne właściwości i zastosowanie w kosmetologii

2021-08-06

Miód – jego cenne właściwości i zastosowanie w kosmetologii

Właściwości miodów znane są od starożytności. W egipskich grobowcach znaleziono naczynia, które zawierały śladowe ilości miodu. Oznacza to bowiem, że miód był uważany za bardzo cenny, skoro skład [...]

Czytaj więcej

Śliwki suszone

2021-07-27

Śliwki suszone

Śliwki suszone są smaczne, pożywne i mają wiele właściwości prozdrowotnych. To doskonała przekąska, smaczny dodatek do różnych potraw, a także składnik pysznego świątecznego kompotu. Spożywanie t [...]

Czytaj więcej

Konsumencie – zapoznaj się z miodami

2021-03-05

Konsumencie – zapoznaj się z miodami

W zależności od rodzaju pożytku i terminu odbioru miodu z ula, możemy wyróżnić miody wiosenne, letnie i jesienne.

Czytaj więcej

Nektar, od tego się zaczyna…

2021-03-04

Nektar, od tego się zaczyna…

Skład chemiczny nektaru jest cechą gatunkową, zależy od fazy rozwoju kwiatu i od czynników wewnętrznych, jak i zewnętrznych.

Czytaj więcej

Z dzienniczka pszczelarza – warunki przechowywania miodu

2021-03-03

Z dzienniczka pszczelarza – warunki przechowywania miodu

Każdy konsument marzy, żeby otrzymać produkt jak najświeższy o najlepszych właściwościach. Producenci zaś dokładają staranności, aby ich produkty zachowywały świeżość jak najdłużej.

Czytaj więcej

Pierzga pszczela – właściwości odżywcze, zdrowotne i uodparniające!

2021-02-26

Pierzga pszczela – właściwości odżywcze, zdrowotne i uodparniające!

Pierzga pszczela, zwana „pszczelim chlebkiem”, jest nieodzowną substancją wytwarzaną przez pszczoły.

Czytaj więcej

Ocet jabłkowy i propolis– na zgagę, refluks i trawienie!

2021-02-25

Ocet jabłkowy i propolis– na zgagę, refluks i trawienie!

Nasze zdrowie w naszych rękach – sami możemy wiele zrobić, a więc zatem skoro mamy czas na codzienną obowiązkową kawę, to mamy także czas na pozytywne dobre praktyki dla naszego dobra, zdrowia

Czytaj więcej

Mleczko pszczele – bomba witaminowa i naturalny lek apiterapeutyczny!

2021-02-24

Mleczko pszczele – bomba witaminowa i naturalny lek apiterapeutyczny!

Mleczko pszczele jest naturalną wydzieliną gruczołów gardzielowych młodych pszczół robotnic. Zalicza się je do produktów pszczelich będących naturalnym wytworem pszczół.

Czytaj więcej

dr Krzysztof Majewski - Leczenie refluksu oraz wrzodów żołądka

2021-02-20

dr Krzysztof Majewski - Leczenie refluksu oraz wrzodów żołądka

Refluks żołądkowy to powszechne i niebezpieczne schorzenie. Najczęściej jego przyczyną są błędy żywieniowe, jednak niebagatelny wpływ na jej wystąpienie ma nieregularny i nerwowy tryb życia.  Ni [...]

Czytaj więcej

Łukasz Uliasz :Propolis pszczeli jako naturalny środek na infekcje

2021-02-19

Łukasz Uliasz :Propolis pszczeli jako naturalny środek na infekcje

Propolis pszczeli jako naturalny środek na infekcje Naturopata i pszczelarz z kilkupokoleniowymi tradycjami - Łukasz Uliasz opowiada o propolisie jako naturalnym, skutecznym środku bakterio-, [...]

Czytaj więcej

Budzimy do życia - Wywiad  z Ewą Błaszczyk

2021-02-18

Budzimy do życia - Wywiad z Ewą Błaszczyk

Ewa Błaszczyk, polska aktorka teatralna i filmowa, piosenkarka, działaczka społeczna i charytatywna. Współzałożycielka Fundacji „Akogo?” zajmującej się systemowym rozwiązaniem problemów osób w śp [...]

Czytaj więcej

Czas na lipę

2021-02-18

Czas na lipę

W pewnym doświadczeniu zostały przebadane wodno-etanolowe ekstrakty z kwiatostanów lipy. Oznaczono w nich związki polifenolowe, a następnie w różnych modelowych reakcjach sprawdzono ich działa [...]

Czytaj więcej

Prof. Teresa Majewska - Jajka to jeden z najzdrowszych pokarmów dla człowieka

2021-02-17

Prof. Teresa Majewska - Jajka to jeden z najzdrowszych pokarmów dla człowieka

Prof. Teresa Majewska to wybitna specjalistka od drobiu.

Czytaj więcej

Pieczarka i jej rewelacyjny wpływ na zdrowie

2021-02-01

Pieczarka i jej rewelacyjny wpływ na zdrowie

Obecnie jest popularna, powszechnie uprawiana i spożywana na całym świecie. Pieczarka dwuzarodnikowa, czyli Agaricus bisporus (gatunek grzyba należący do rodziny pieczarkowatych – Agaricaceae), d [...]

Czytaj więcej

Bieganie dla dzieci – jak do tego podejść?

2021-01-28

Bieganie dla dzieci – jak do tego podejść?

Czym skorupka za młodu… Aktywność ruchowa u dzieci jest naturalnym składnikiem ich życia. Dzieci lubią wspinać się na drzewa, rzucać kamieniami i biegać z rówieśnikami. Nasze pociechy mają dużo e [...]

Czytaj więcej

Propolis mocarny obrońca odporności

2020-11-23

Propolis mocarny obrońca odporności

Historia i pochodzenie propolisu Propolis, z greki jak i łaciny pro polis „obrońca miasta” (zewnętrzny mur ochraniający miasto), to w rzeczywistości także obrona pszczelego gniazda, domu pszczół [...]

Czytaj więcej

Dysfonia – jak sobie z nią radzić

2020-10-31

Dysfonia – jak sobie z nią radzić

Zaburzenia w fonacji, czyli w wydawaniu głosu spowodowane nadwyrężeniem krtani, są przypadłościami, które na pewno utrudniają codzienne życie. Jednak istnieją naturalne sposoby mogące temu zaradzić.

Czytaj więcej

 Miód i zioła w chorobie przeziębieniowej

2020-09-16

Miód i zioła w chorobie przeziębieniowej

Charakterystyka choroby Choroba przeziębieniowa określana jest często jako przeziębienie. To następstwo wychłodzenia organizmu, które powoduje obniżenie odporności. Właśnie w tych warunkach doch [...]

Czytaj więcej

Czopki (globulki) propolisowe

2020-05-07

Czopki (globulki) propolisowe

Czopki propolisowe polecane są zarówno dla mężczyzn, jak i dla kobiet. Pominięcie drogi żołądkowej daje nam większą skuteczność terapeutyczną oraz szybsze efekty doraźne.

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię