Pyłek pszczeli 200g
Cena brutto 29,90 zł
Pyłek pszczeli
Pyłek pszczeli (kwiatowy) to ważny składnik pożywienia pszczół. Stanowi on źródło substancji odżywczych i mineralnych niezbędnych pszczołom do produkcji mleczka pszczelego. Z kolei mleczko pszczele jest pokarmem dla pszczelich larw. Mleczko pszczele to galaretowata, perłowobiała substancja o konsystencji gęstej śmietany, produkowana przez młode pszczoły robotnice.
Pyłek kwiatowy powstaje w następujący sposób: pszczoły robotnice zbierają z kwiatów roślin miododajnych pyłek, mieszają go z odrobiną miodu, nektaru lub śliny i w postaci uformowanych kulek (obnóży) przenoszą do ula w specjalnych koszyczkach znajdujących się na tylnych nogach. Składają je w komórkach plastra, w których zostaje ubity i zasklepiany miodem oraz woskiem. Potem następuje fermentacja beztlenowa, w wyniku której powstaje pierzga – źródło pokarmu dla pszczelej rodziny.
Pyłek pszczeli (kwiatowy) jako pokarm stanowiący wyżywienie pszczół jest bogatym źródłem biologicznie aktywnych substancji, takich jak: aminokwasy, białka, cukry, tłuszcze, flawonoidy, karotenoidy, enzymy, kwasy tłuszczowe, witaminy czy sole mineralne (m.in.: potas, cynk, magnez, żelazo).
Pyłek pszczeli pozwala zaspokoić potrzeby pokarmowe pszczół, jak również pomaga tworzyć zapasy w okresie głodu.
Jest to bardzo cenny pszczeli produkt, który powinien stanowić element profilaktyki zdrowotnej. Pyłek jest pomocny w leczeniu: alergii, przerostu prostaty, choroby wrzodowej dwunastnicy. Pomaga rozładować stres i uspokaja.
Jak stosować pyłek?
Zaleca się przyjmować pyłek pszczeli 3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem. Dobrze jest pyłek rozmieszać z miodem, mlekiem lub wodą, a następnie dokładnie przeżuć go przed połknięciem.
Inne z tej serii
Dowiedz się więcej...
2023-03-13
Energoinformacyjna struktura człowieka w pigułce
2023-01-18
Miód – nektar dla ciała i duszy
2023-01-04
„Zdrowie to nie wszystko, ale wszystko bez zdrowia jest niczym”
2022-12-07
Karob – mączka chleba świętojańskiego
2022-11-29
Pierzga – jeszcze więcej dobra od pszczół
2022-11-08
Imbir – nie tylko na przeziębienie. Praktyczne przepisy z imbirem
2022-09-26
E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – barwniki (cz. III)
2022-06-20
Top 3 preparatów naturalnego pochodzenia w Twojej wakacyjnej apteczce
2022-03-25
Jak pomóc w regeneracji ran pooperacyjnych
2022-03-16
Lecznicze działanie jadu pszczelego
2022-03-03
Miód w terapii ran i blizn
2021-11-23
Sposoby na bóle mięśni
2021-11-15
Oxymel – pogromca przeziębienia
2021-09-27
Jak zadbać o odporność jesienią?
2021-09-06
Domowe maseczki na poprawę urody
2021-08-27
ŁUSZCZYCA – krępujący problem
2021-08-12
Trening w upale
2021-08-06
Miód – jego cenne właściwości i zastosowanie w kosmetologii
2021-07-27
Śliwki suszone
2021-03-05
Konsumencie – zapoznaj się z miodami
2021-03-04
Nektar, od tego się zaczyna…
2021-03-03
Z dzienniczka pszczelarza – warunki przechowywania miodu
2021-02-26
Pierzga pszczela – właściwości odżywcze, zdrowotne i uodparniające!
2021-02-25
Ocet jabłkowy i propolis– na zgagę, refluks i trawienie!
2021-02-24
Mleczko pszczele – bomba witaminowa i naturalny lek apiterapeutyczny!
2021-02-20
dr Krzysztof Majewski - Leczenie refluksu oraz wrzodów żołądka
2021-02-19
Łukasz Uliasz :Propolis pszczeli jako naturalny środek na infekcje
2021-02-18
Budzimy do życia - Wywiad z Ewą Błaszczyk
2021-02-18
Czas na lipę
2021-02-17
Prof. Teresa Majewska - Jajka to jeden z najzdrowszych pokarmów dla człowieka
2021-02-01
Pieczarka i jej rewelacyjny wpływ na zdrowie
2021-01-28
Bieganie dla dzieci – jak do tego podejść?
2020-11-23
Propolis mocarny obrońca odporności
2020-10-31
Dysfonia – jak sobie z nią radzić
2020-09-16
Miód i zioła w chorobie przeziębieniowej
2020-05-07
Czopki (globulki) propolisowe
Opinie (0)
Dodaj opinię
Inne produkty, które mogą Cię zainteresować
Powiązane artykuły na blogu
Inni Klienci kupowali również