Aloe Sano - Organiczny aloes z imbirem, cytryną i miodem - 500 ml

500ml

Aloe Sano to gęsty, lekko syropowy sok z aloesu, wytworzony z dziko rosnących roślin aloesu uzbrojonego. Aloe Sano nie zawiera substancji zagęszczających, konserwujących, barwników ani aromatów.

Cena brutto 59,00 zł

Wybierz wariant

1-2 dni robocze
14 dni
od 500 zł

ALOESANO - Organiczny aloes z imbirem, cytryną i miodem

Objętość netto: 500 ml

Aloe Sano to gęsty, lekko syropowy sok z aloesu, wytworzony z dziko rosnących roślin aloesu uzbrojonego. Aloe Sano nie zawiera substancji zagęszczających, konserwujących, barwników ani aromatów.

Składniki: sok z aloesu uzbrojonego, miód, sok z cytryny zwyczajnej, sok z imbiru lekarskiego, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.

Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia: 90 ml

Sposób użycia: 45 ml (3 łyżki stołowe) 2 razy dziennie. Można dodać do wody lub innych napojów. Przed użyciem wstrząsnąć.

Sok może się różnić kolorem, smakiem i lepkością w zależności od partii.

Aloina jest całkowicie usunięta z liści aloesu przed dalszym jego odtworzeniem.

Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na składniki preparatu. Produkt nie jest przeznaczony dla dzieci, kobiet w ciąży ani karmiących.

Składniki aktywne w zalecanej porcji dziennej:

100 ml

Sok z liści aloesu uzbrojonego (Aloe ferox Mill.)

81 g

Miód

4,5 g

Sok z owoców cytryny zwyczajnej (Citrus limon (L.) Burm f.)

4,2 g

Sok z korzenia imbiru lekarskiego (Zingiber Officinale Rosc.)

90 mg

Przechowywanie: Po otwarciu przechowywać w lodówce, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

Spożyć w przeciągu 10 dni od momentu otwarcia.

Najlepiej spożyć przed –

Nr partii – 

Wyprodukowano dla:

MGM Biznes Sp. z o.o.

ul. Wróblewskiego 19A

93-578 Łódź

Dowiedz się więcej...

Agawa (Agave) w praktycznej fitoterapii

2023-03-28

Agawa (Agave) w praktycznej fitoterapii

Agawa to ponad 300 gatunków roślin w Ameryce Północnej i Południowej. Wykształcają one mięsiste liście magazynujące wodę. Zaliczane są do grupy ekologicznej sukulentów. Zakwitają po przeżyciu kil [...]

Czytaj więcej

Energoinformacyjna struktura człowieka w pigułce

2023-03-13

Energoinformacyjna struktura człowieka w pigułce

Kiedy rozmawiam z ludźmi o różnych zjawiskach, które „nauka oficjalna” uznaje za niewytłumaczalne, często spotykam się z pytaniami: – Jest pan doktorem nauk energoinformacyjnych. Czy te nauki mo [...]

Czytaj więcej

Miód – nektar dla ciała i duszy

2023-01-18

Miód – nektar dla ciała i duszy

Historia pochodzenia miodu odnotowana w źródłach pisanych zaczyna się już 5 tysięcy lat temu. Właśnie wtedy w starożytnych egipskich papirusach opisano sposób produkcji miodu przez lokalnych mies [...]

Czytaj więcej

„Zdrowie to nie wszystko, ale wszystko bez zdrowia jest niczym”

2023-01-04

„Zdrowie to nie wszystko, ale wszystko bez zdrowia jest niczym”

O chorobach ludzi napisano całe tomy encyklopedii medycznych. Lekarze i uczeni na całym świecie próbują odkryć ich „tajemnice”, ale niestety w wielu przypadkach leczone są tylko objawy, a prawdzi [...]

Czytaj więcej

Goździki – od święta i… na co dzień

2022-12-21

Goździki – od święta i… na co dzień

Goździki kojarzą się nam z piernikami oraz świątecznymi kompotami. A teraz akurat jest odpowiednia pora na takie skojarzenia. Takie odświętne stosowanie goździków to na pewno duża przyjemność, al [...]

Czytaj więcej

To co, idziemy w góry?

2022-12-15

To co, idziemy w góry?

„W alpinizmie zwyciężyć, to przede wszystkim znaczy przeżyć, a dopiero w dalszej kolejności może być istotne: jaką górę, którą drogą, w jakim czasie i w jakim stylu” – Alek Lwow, polski alpinista [...]

Czytaj więcej

Domowe soki, syropy i kompoty

2022-12-08

Domowe soki, syropy i kompoty

Choć wielkimi krokami zbliża się do nas zima i czas zbiorów różnych smacznych i zdrowych surowców musimy przełożyć na cieplejsze miesiące, to z drugiej strony cykl, w którym wszystko zastyga, war [...]

Czytaj więcej

Karob – mączka chleba świętojańskiego

2022-12-07

Karob – mączka chleba świętojańskiego

Czekolada – trudno jej nie lubić. Ba, sporo dietetyków uważa nawet, że gorzka, w umiarkowanych ilościach, jest korzystna dla naszego zdrowia. A to dlatego, że kakao dostarcza organizmowi wiele ce [...]

Czytaj więcej

Pierzga – jeszcze więcej dobra od pszczół

2022-11-29

Pierzga – jeszcze więcej dobra od pszczół

Produktów pszczelich nie trzeba specjalnie reklamować. Warto jednak się dowiedzieć, co kryją w sobie te trochę mniej powszechne niż miód. Pierzga pszczela jest jednym z nich. Bardzo chciałbym zac [...]

Czytaj więcej

Imbir – nie tylko na przeziębienie. Praktyczne przepisy z imbirem

2022-11-08

Imbir – nie tylko na przeziębienie. Praktyczne przepisy z imbirem

Imbir (jego kłącze) jest w medycynie i kuchni stosowany od czasu sięgającego 3000 lat przed naszą erą. W starożytnej medycynie indyjskiej, tybetańskiej i chińskiej był używany przy dolegliwoś [...]

Czytaj więcej

Przewodnik po herbatach

2022-10-31

Przewodnik po herbatach

„Herbata czarna myśli rozjaśnia, a list twój sam się czyta”. A. ZiemianinGdy czekałam na naprawę mojego samochodu, obsługa zaproponowała mi napicie się herbaty. Jakie to było miłe, gdy pani pod [...]

Czytaj więcej

E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – barwniki (cz. III)

2022-09-26

E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – barwniki (cz. III)

Coraz więcej się mówi o tym, że dodatki do żywności mogą powodować wiele szkód w organizmie człowieka. Wpływają też negatywnie na rozwój dzieci zarówno pod względem fizycznym, jak i psychicznym. [...]

Czytaj więcej

Sposoby na ból głowy

2022-08-19

Sposoby na ból głowy

Bóle głowy nie pozwalają na normalne funkcjonowanie. Dyskomfort z nimi związany utrudnia skupienie myśli, naukę, pracę i wykonywanie codziennych obowiązków domowych. Każdy hałas, szum, a nawet to [...]

Czytaj więcej

 Dieta przeciwzapalna – z czego się powinna składać?

2022-07-26

Dieta przeciwzapalna – z czego się powinna składać?

Na świecie istnieje wiele różnych czynników wywołujących choroby. Zwykle mówi się o: zanieczyszczonym środowisku, nadużywaniu alkoholu, paleniu papierosów, stosowaniu używek, nieodpowiednim odżyw [...]

Czytaj więcej

Top 3 preparatów naturalnego pochodzenia w Twojej wakacyjnej apteczce

2022-06-20

Top 3 preparatów naturalnego pochodzenia w Twojej wakacyjnej apteczce

Przed nami wakacje. Wielu z nas ma jakieś plany wyjazdowe i nadzieje na miło spędzony czas. Niezależnie, gdzie tym razem wyruszymy, wypadałoby odpowiednio wyposażyć swoją apteczkę. A ponieważ odw [...]

Czytaj więcej

Miód w terapii ran i blizn

2022-03-03

Miód w terapii ran i blizn

Zalety miodu i produktów pszczelich znane są od tysiącleci. Wykorzystywane były one nie tylko do celów kulinarnych, wzbogacając smakowo żywność czy trunki. Arystoteles (ok. 350 r. p.n.e.) zalecał [...]

Czytaj więcej

Powrót do zdrowia po operacji – jak sposób odżywiania wpływa na gojenie ran?

2022-02-28

Powrót do zdrowia po operacji – jak sposób odżywiania wpływa na gojenie ran?

Rzadko kiedy pacjent otrzymuje od lekarza prowadzącego kompletny pakiet informacji, jaką dietę powinien zastosować przed i po operacji.  Owszem, najczęstszą wskazówką jest zalecenie powstrzy [...]

Czytaj więcej

Chmiel zwyczajny – ziołowe ukojenie

2022-02-25

Chmiel zwyczajny – ziołowe ukojenie

Chmiel zwyczajny jest rośliną, która głównie kojarzy się z wyrabianiem piwa. Nadaje mu smak oraz aromat. Z jej pędów powstają też sałatki oraz smaczne przekąski. Chmiel znalazł również zastosowan [...]

Czytaj więcej

Muzykoterapia – przyjemna i skuteczna

2022-02-24

Muzykoterapia – przyjemna i skuteczna

Jerzy Waldorf, pisarz i krytyk muzyczny, powiedział kiedyś, że muzyka łagodzi obyczaje. Coś w tym jest, bo na pewno pozwala nam się wyciszyć, nabrać dystansu do wielu spornych kwestii, a także pr [...]

Czytaj więcej

Rezonans magnetyczny

2022-02-09

Rezonans magnetyczny

Badanie z użyciem rezonansu magnetycznego jądrowego (MRI  – magnetic resonance imaging lub MRI scanners) jest jedną z podstawowych technik medycznej diagnostyki obrazowej. Jest to nieinwazyjna, b [...]

Czytaj więcej

Jak leczyć chorobę refluksową przełyku właściwym stylem życia

2022-02-01

Jak leczyć chorobę refluksową przełyku właściwym stylem życia

To, w jaki sposób się odżywiamy, w dużym stopniu wpływa na nasze zdrowie. Chorobę refluksową przełyku (podobnie jak wiele innych chorób) można opanować, wprowadzając odpowiednie nawyki, jak równi [...]

Czytaj więcej

Choroba refluksowa przełyku

2022-01-26

Choroba refluksowa przełyku

Według definicji choroba refluksowa przełyku (gastroesophageal reflux disease – GERD – inna, potoczna nazwa to refluks żołądkowo-przełykowy)  to zespół dolegliwości wywołanych zarzucaniem (refluk [...]

Czytaj więcej

Dysfagia – zaburzenia połykania

2021-12-06

Dysfagia – zaburzenia połykania

Dysfagia (zaburzenie połykania) to uczucie utrudnionego pasażu pokarmu przez jamę ustną, gardło i przełyk. Słowo wywodzi się z języka greckiego i oznacza (dys — „z trudnością“ oraz phagia — „jeść [...]

Czytaj więcej

Trening oddechowy metodą Butejki

2021-11-24

Trening oddechowy metodą Butejki

Wiele czynności życiowych wykonujemy bezwiednie. Często nie zwracamy uwagi na to, czy robimy coś poprawnie, i jakie konsekwencje nam to później może przynieść. Podobnie jest z oddychaniem. Jeśli [...]

Czytaj więcej

Babka lancetowata

2021-11-23

Babka lancetowata

Babka lancetowata (Plantago lanceolata) to bylina należąca do rodziny babkowatych. Występuje niemal na całym świecie w wielu gatunkach. Różnią się one nie tylko wyglądem, ale i właściwościami pro [...]

Czytaj więcej

prof. Paul Clayton przypisy , „ZbL“ grudzień, 12/2021

2021-11-17

prof. Paul Clayton przypisy , „ZbL“ grudzień, 12/2021

Całość tekstu w miesięczniku „Zdrowie bez Leków“ nr 12/grudzień 2021 r. (54) str. 16–19. Czy leki działają wystarczająco, by nas uchronić przed chorobami? Zyski Big Pharmy nadal rosną, a pozi [...]

Czytaj więcej

Oxymel – pogromca przeziębienia

2021-11-15

Oxymel – pogromca przeziębienia

Oxymel to nic innego jak mieszanka octu z miodem (z łaciny „kwas i miód“ i ze starożytnej greki – również) stosowana jako lek. Obecnie oxymel wytwarzany jest również z dodatkiem soków owocowych o [...]

Czytaj więcej

Czym jest wirus

2021-11-09

Czym jest wirus

Słowo „wirus” ma dwa znaczenia. Po pierwsze, jest to drobnoustrój o konkretnych cechach, a po drugie – czynnik chorobotwórczy. Za sprawą tego niewielkich wymiarów tworu świat dotykały wielkie pan [...]

Czytaj więcej

Strażnicy odporności: cynk i witamina C

2021-11-03

Strażnicy odporności: cynk i witamina C

Niejednej osobie sen z powiek spędza widmo zakażenia popularnym w ostatnim czasie wirusem. Jednak organizm człowieka nie jest bezbronny. Zostaliśmy wyposażeni w układ odpornościowy, który doskona [...]

Czytaj więcej

Masz problemy z krążeniem? Popraw je poprzez aktywność ruchową

2021-10-28

Masz problemy z krążeniem? Popraw je poprzez aktywność ruchową

Krążenie krwi jest ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i procesów życiowych. Odpowiada za transport płynów ustrojowych w ciele człowieka (krew, limfa). Jego zadaniem jest także przemi [...]

Czytaj więcej

Jak nie stracić formy w okresie jesienno-zimowym?

2021-10-28

Jak nie stracić formy w okresie jesienno-zimowym?

Przyjemnie jest wyjść z domu na powietrze, kiedy świeci słońce. Można wtedy w komforcie spacerować lub uprawiać jakąś inną aktywność ruchową. Natomiast wiejący wiatr oraz opady deszczu skutecznie [...]

Czytaj więcej

Witamina B-complex – naprawdę kompleksowe działanie

2021-10-27

Witamina B-complex – naprawdę kompleksowe działanie

Zadbaj o układ nerwowy, krwionośny, metabolizm, skórę, zdrowy sen i wysoki poziom energii na co dzień, stosując kompleks witamin z grupy B. Drożdże piwowarskie są popularnym składnikiem stosowa [...]

Czytaj więcej

Aloes – zielone superfood

2021-09-10

Aloes – zielone superfood

Aloes jest szeroko stosowanym surowcem leczniczym i kosmetycznym na całym świecie. Ten jednoliścienny sukulent potrafiący egzystować na obszarach o małej dostępności wody, pochodzi z krajów śródz [...]

Czytaj więcej

Domowe maseczki na poprawę urody

2021-09-06

Domowe maseczki na poprawę urody

Od zawsze ludzkość stosuje różne metody, które mają poprawić urodę i pomóc w zachowaniu młodości. W sklepach można znaleźć wiele kosmetyków, które właśnie temu służą. Jednak wcale nie trzeba kupo [...]

Czytaj więcej

Naturalne rozrzedzacze krwi w cukrzycy

2021-08-31

Naturalne rozrzedzacze krwi w cukrzycy

Diabetycy dużo bardziej narażeni są na udar mózgu lub zawał serca aniżeli osoby niechorujące na tę groźną chorobę. Krew cukrzyka jest gęstsza i lepka, co powoduje, że przypływa ona wolniej, a nac [...]

Czytaj więcej

ŁUSZCZYCA – krępujący problem

2021-08-27

ŁUSZCZYCA – krępujący problem

Jedną z najczęstszych chorób skóry jest łuszczyca. Szacuje się, że w Polsce cierpi na tę przypadłość około 700 tys. osób. Zmiany występujące na skórze są dla chorego krępujące, stąd zazwyczaj zak [...]

Czytaj więcej

Wanad

2021-08-27

Wanad

Wanad to metal z grupy metali przejściowych. Jest 22. pierwiastkiem pod względem częstości występowania w skorupie ziemskiej. Jako pierwiastek śladowy – w odpowiedniej, śladowej dawce – jest mik [...]

Czytaj więcej

Hiperlordoza

2021-08-19

Hiperlordoza

Hiperlordoza (inaczej: lordoza pogłębiona) to coraz częściej występująca wada postawy wynikająca ze schorzenia kręgosłupa w odcinku lędźwiowym. Potocznie określa się tę przypadłość jako „kaczy ku [...]

Czytaj więcej

Kwas masłowy

2021-08-19

Kwas masłowy

Kwas masłowy (inaczej: maślan) to krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy produkowany przez bakterie w jelicie grubym, gdzie pełni on funkcje ochronne przewodu pokarmowego. Przede wszystkim wykazuje się [...]

Czytaj więcej

Zastosowanie złota w medycynie

2021-08-19

Zastosowanie złota w medycynie

Złoto, podobnie jak miedź i srebro, w przyrodzie występuje najczęściej w postaci rodzimej, co oznacza, że nie jest związane z innymi pierwiastkami. Jest zaliczane do metali szlachetnych i od star [...]

Czytaj więcej

Trening w upale

2021-08-12

Trening w upale

Kiedy robi się coraz cieplej, musimy włożyć więcej wysiłku, żeby podołać reżimowi treningowemu. Kosztuje nas to sporo sił. Bieganie przy wysokiej temperaturze nie należy do przyjemności. Jest tru [...]

Czytaj więcej

Letnie (i nie tylko) zagrożenia podczas podróży

2021-08-10

Letnie (i nie tylko) zagrożenia podczas podróży

Za nami już fale upałów, jednak nigdy nie wiadomo, czy nie powrócą – poza tym można ich doświadczyć również poza granicami naszego kraju. Wakacje, które już niestety przemijają, to okres radosny [...]

Czytaj więcej

Miód – jego cenne właściwości i zastosowanie w kosmetologii

2021-08-06

Miód – jego cenne właściwości i zastosowanie w kosmetologii

Właściwości miodów znane są od starożytności. W egipskich grobowcach znaleziono naczynia, które zawierały śladowe ilości miodu. Oznacza to bowiem, że miód był uważany za bardzo cenny, skoro skład [...]

Czytaj więcej

Odciski – utrapienie letnich wędrówek

2021-07-29

Odciski – utrapienie letnich wędrówek

Ładna, bezdeszczowa, wakacyjna pogoda zachęca do wielogodzinnych wędrówek. Planujemy nie tylko trasę i przybliżony czas przejścia, ale również prowiant, dobieramy odpowiedni ubiór i obuwie. Przy [...]

Czytaj więcej

Kurcze mięśni

2021-07-28

Kurcze mięśni

Kurcze mięśni (uwaga, nie mylić ze skurczami) to nagłe, mimowolne i niekontrolowane naprężenia mięśni – głównie łydek i stóp. Charakterystyczne są także: kurcze mięśni karku, mięśni grzbietu lub [...]

Czytaj więcej

Dobre ćwiczenia na płaski brzuch

2021-07-27

Dobre ćwiczenia na płaski brzuch

Płaski brzuch to marzenie wielu osób. Chęć wyjścia latem na plażę bez koszulki i pochwalenie się jędrnymi mięśniami skłania do podejmowania prób zadbania o siebie. W związku z tym stosuje się róż [...]

Czytaj więcej

Śliwki suszone

2021-07-27

Śliwki suszone

Śliwki suszone są smaczne, pożywne i mają wiele właściwości prozdrowotnych. To doskonała przekąska, smaczny dodatek do różnych potraw, a także składnik pysznego świątecznego kompotu. Spożywanie t [...]

Czytaj więcej

Grzyby reishi (Ganoderma lucida)

2021-05-19

Grzyby reishi (Ganoderma lucida)

Ganoderma lucidum  ( G. lucidum ) to rodzaj grzyba, który należy do rodziny Ganodermataceae i jest znany jako lingzhi w Chinach i reishi w Japonii. Powszechnie nazywany jest: „grzybem nieśmierte [...]

Czytaj więcej

Jagody acai - siła i energia

2021-05-12

Jagody acai - siła i energia

Jagody Acai są owocem rosnącym na palmach euterpy warzywnej. Występuje ona w lasach równikowych na terenach Amazonii. Owoc ma okrągły kształtem przypominający winogrona, jednak od nich mniejszy. [...]

Czytaj więcej

Burak - powszechny, a niedoceniany

2021-05-12

Burak - powszechny, a niedoceniany

Burak jest bardzo popularnym warzywem często goszczącym na stołach. Należy do rodziny szarłatowatych i jest uprawiany w Europie, Afryce oraz Azji. Istnieje 12 gatunków tej rośliny.  Burak, a zwł [...]

Czytaj więcej

Tryptofan - cenny dla zdrowia aminokwas

2021-04-27

Tryptofan - cenny dla zdrowia aminokwas

Tryptofan jest białkowym, aromatycznym aminokwasem niezbędnym egzogennym, czyli takim, który nie jest wytwarzany w organizmie i musi być dostarczany wraz z dietą. Wraz z 5-hydroksytryptofanem jes [...]

Czytaj więcej

Konsumencie – zapoznaj się z miodami

2021-03-05

Konsumencie – zapoznaj się z miodami

W zależności od rodzaju pożytku i terminu odbioru miodu z ula, możemy wyróżnić miody wiosenne, letnie i jesienne.

Czytaj więcej

Nektar, od tego się zaczyna…

2021-03-04

Nektar, od tego się zaczyna…

Skład chemiczny nektaru jest cechą gatunkową, zależy od fazy rozwoju kwiatu i od czynników wewnętrznych, jak i zewnętrznych.

Czytaj więcej

Z dzienniczka pszczelarza – warunki przechowywania miodu

2021-03-03

Z dzienniczka pszczelarza – warunki przechowywania miodu

Każdy konsument marzy, żeby otrzymać produkt jak najświeższy o najlepszych właściwościach. Producenci zaś dokładają staranności, aby ich produkty zachowywały świeżość jak najdłużej.

Czytaj więcej

Zespół Marfana – choroba genetyczna tkanki łącznej

2021-02-26

Zespół Marfana – choroba genetyczna tkanki łącznej

Zespół Marfana to ogólnoustrojowe uwarunkowane genetycznie zaburzenie tkanki łącznej. Schorzeniem dotknięty jest układ kostny, sercowo-naczyniowy i narząd wzroku.

Czytaj więcej

Pierzga pszczela – właściwości odżywcze, zdrowotne i uodparniające!

2021-02-26

Pierzga pszczela – właściwości odżywcze, zdrowotne i uodparniające!

Pierzga pszczela, zwana „pszczelim chlebkiem”, jest nieodzowną substancją wytwarzaną przez pszczoły.

Czytaj więcej

Rozwarstwienie aorty

2021-02-25

Rozwarstwienie aorty

Rozwarstwienie aorty to rozdarcie błony wewnętrznej i przedostanie się krwi w obręb błony środkowej.

Czytaj więcej

Mleczko pszczele – bomba witaminowa i naturalny lek apiterapeutyczny!

2021-02-24

Mleczko pszczele – bomba witaminowa i naturalny lek apiterapeutyczny!

Mleczko pszczele jest naturalną wydzieliną gruczołów gardzielowych młodych pszczół robotnic. Zalicza się je do produktów pszczelich będących naturalnym wytworem pszczół.

Czytaj więcej

Łukasz Uliasz :Propolis pszczeli jako naturalny środek na infekcje

2021-02-19

Łukasz Uliasz :Propolis pszczeli jako naturalny środek na infekcje

Propolis pszczeli jako naturalny środek na infekcje Naturopata i pszczelarz z kilkupokoleniowymi tradycjami - Łukasz Uliasz opowiada o propolisie jako naturalnym, skutecznym środku bakterio-, [...]

Czytaj więcej

Budzimy do życia - Wywiad  z Ewą Błaszczyk

2021-02-18

Budzimy do życia - Wywiad z Ewą Błaszczyk

Ewa Błaszczyk, polska aktorka teatralna i filmowa, piosenkarka, działaczka społeczna i charytatywna. Współzałożycielka Fundacji „Akogo?” zajmującej się systemowym rozwiązaniem problemów osób w śp [...]

Czytaj więcej

Cukrzyca i rośliny adaptogenne. Czy pomagają?

2021-02-18

Cukrzyca i rośliny adaptogenne. Czy pomagają?

W ostatnim dziesięcioleciu znaczenie roślin leczniczych w diecie i w suplementacji znacznie wzrosło. Zaczęliśmy dostrzegać moc ich działania.

Czytaj więcej

Czas na lipę

2021-02-18

Czas na lipę

W pewnym doświadczeniu zostały przebadane wodno-etanolowe ekstrakty z kwiatostanów lipy. Oznaczono w nich związki polifenolowe, a następnie w różnych modelowych reakcjach sprawdzono ich działa [...]

Czytaj więcej

Ból w klatce piersiowej. Czy to zawał?

2021-02-02

Ból w klatce piersiowej. Czy to zawał?

Ból (łac. dolor) definiowany jest jako nieprzyjemne przeżycie zmysłowe i emocjonalne, połączone z aktualnym lub potencjalnym uszkodzeniem tkanki lub związane z wyobrażeniem tego typu uszkodz [...]

Czytaj więcej

Pieczarka i jej rewelacyjny wpływ na zdrowie

2021-02-01

Pieczarka i jej rewelacyjny wpływ na zdrowie

Obecnie jest popularna, powszechnie uprawiana i spożywana na całym świecie. Pieczarka dwuzarodnikowa, czyli Agaricus bisporus (gatunek grzyba należący do rodziny pieczarkowatych – Agaricaceae), d [...]

Czytaj więcej

Co nas niesie po świecie?  Istota odpowiedniego pedicure

2021-01-28

Co nas niesie po świecie? Istota odpowiedniego pedicure

Spacer z psem, bieg po lesie, chodzenie na palcach, taniec, nordic walking, przechadzka plażą. Jest jedna, oczywista sprawa, która łączy te wszystkie czynności – są to nasze stopy. To one niosą n [...]

Czytaj więcej

Bieganie dla dzieci – jak do tego podejść?

2021-01-28

Bieganie dla dzieci – jak do tego podejść?

Czym skorupka za młodu… Aktywność ruchowa u dzieci jest naturalnym składnikiem ich życia. Dzieci lubią wspinać się na drzewa, rzucać kamieniami i biegać z rówieśnikami. Nasze pociechy mają dużo e [...]

Czytaj więcej

Bielactwo nabyte

2021-01-20

Bielactwo nabyte

Bielactwo nabyte to choroba, która jest bardzo charakterystyczna i widoczna – przez to może być przyczyną dyskomfortu psychicznego. Jakie są metody jej leczenia? Czy odnoszą one pozytywny skutek? [...]

Czytaj więcej

Wim Hof – Człowiek Lodu – i jego niezwykłe możliwości

2021-01-19

Wim Hof – Człowiek Lodu – i jego niezwykłe możliwości

Morsowanie w ostatnich latach staje się coraz bardziej popularne – w całym kraju powstają lokalne kluby morsów, do których zapisują się ludzie w różnym wieku. Wiadomo od dawna, że hartowanie orga [...]

Czytaj więcej

Czasem lekarz myli się tylko raz

2021-01-14

Czasem lekarz myli się tylko raz

Ofiary błędów medycznych Błędy medyczne są na świecie różnie traktowane. Niektóre państwa przyjmują do wiadomości ich występowanie i próbują na różne sposoby zabezpieczać i pacjentów oraz lekarz [...]

Czytaj więcej

Niedoceniana witamina K2

2021-01-13

Niedoceniana witamina K2

O witaminie K2 słyszy się zazwyczaj w kontekście omawiania dobroczynnych właściwości witaminy D3. Menachinon – bo tak nazywa się najbardziej przyswajalna forma witaminy K (K2 Mk7 o najdłuższym ok [...]

Czytaj więcej

Recepta na zdrowie

2021-01-13

Recepta na zdrowie

Najczęstsze pytanie, które mi zadajecie brzmi: Panie doktorze, co robić, aby nie chorować?. Każda osoba o zdrowych zmysłach powinna zdawać sobie sprawę z tego, że odpowiedź nie będzie jednoznacz [...]

Czytaj więcej

Propolis mocarny obrońca odporności

2020-11-23

Propolis mocarny obrońca odporności

Historia i pochodzenie propolisu Propolis, z greki jak i łaciny pro polis „obrońca miasta” (zewnętrzny mur ochraniający miasto), to w rzeczywistości także obrona pszczelego gniazda, domu pszczół [...]

Czytaj więcej

Składniki mineralne

2020-11-03

Składniki mineralne

Składniki mineralne to pierwiastki, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Zapotrzebowanie na nie zależy od wielu czynników, między innymi od wieku i płci danego [...]

Czytaj więcej

Dysfonia – jak sobie z nią radzić

2020-10-31

Dysfonia – jak sobie z nią radzić

Zaburzenia w fonacji, czyli w wydawaniu głosu spowodowane nadwyrężeniem krtani, są przypadłościami, które na pewno utrudniają codzienne życie. Jednak istnieją naturalne sposoby mogące temu zaradzić.

Czytaj więcej

 Miód i zioła w chorobie przeziębieniowej

2020-09-16

Miód i zioła w chorobie przeziębieniowej

Charakterystyka choroby Choroba przeziębieniowa określana jest często jako przeziębienie. To następstwo wychłodzenia organizmu, które powoduje obniżenie odporności. Właśnie w tych warunkach doch [...]

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu