Migdały 150g

Migdały to owoce pestkowe wydawane przez długowieczne drzewo o nazwie migdałowiec pospolity. W Polsce nie jest on uprawiany, gdyż do wzrostu potrzebuje odpowiednich warunków klimatycznych, na przykład wysokich temperatur. Takie możliwości rozwoju ma na terenach ciepłych krajów. Znane są dwie odmiany migdałowca pospolitego, z których jedna obradza migdałami słodkimi, a druga – gorzkimi. 

Cena brutto 24,00 zł

Wybierz wariant

48 godziny
14 dni

Produkt Tradycyjnego rolnictwa bez GMO, glifosatu i nawozów sztucznych.

Migdały to owoce pestkowe wydawane przez długowieczne drzewo o nazwie migdałowiec pospolity. W Polsce nie jest on uprawiany, gdyż do wzrostu potrzebuje odpowiednich warunków klimatycznych, na przykład wysokich temperatur. Takie możliwości rozwoju ma na terenach ciepłych krajów. Znane są dwie odmiany migdałowca pospolitego, z których jedna obradza migdałami słodkimi, a druga – gorzkimi. 

Słodkie migdały używane są w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Można z nich uzyskać aromat migdałowy chętnie dodawany do wypieków. Z nich wytwarza się także roślinne mleko oraz wytłacza olej, który jest znanym i cenionym produktem kosmetycznym. Z migdałów robi się także aromatyczny likier amaretto oraz wykwintne słodycze – marcepany.

Aby migdały mogły być zdatne do spożycia, należy je pozbawić przylegającej skórki. W tym celu najlepiej namoczyć je w zimnej wodzie i pozostawić na noc, a następnego dnia – obrać. Dzięki temu zabiegowi migdały zostaną pozbawione fitynianów obniżających przyswajanie pierwiastków mineralnych, których migdały sporo zawierają. 

Migdały są bogate w: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, lekkostrawne białko, flawonoidy, witaminę B2, E, magnez, wapń, potas, miedź, mangan.

Dowiedz się więcej...

Jak leczyć chorobę refluksową przełyku właściwym stylem życia

2022-02-01

Jak leczyć chorobę refluksową przełyku właściwym stylem życia

To, w jaki sposób się odżywiamy, w dużym stopniu wpływa na nasze zdrowie. Chorobę refluksową przełyku (podobnie jak wiele innych chorób) można opanować, wprowadzając odpowiednie nawyki, jak równi [...]

Czytaj więcej

Choroba refluksowa przełyku

2022-01-26

Choroba refluksowa przełyku

Według definicji choroba refluksowa przełyku (gastroesophageal reflux disease – GERD – inna, potoczna nazwa to refluks żołądkowo-przełykowy)  to zespół dolegliwości wywołanych zarzucaniem (refluk [...]

Czytaj więcej

Migdały

2021-06-22

Migdały

Migdały znane są przede wszystkim ze swoich walorów smakowych i aromatycznych. Słodka odmiana spożywana jest na surowo, jak też wykorzystywana do wyrobu przetworów, aromatów spożywczych, napojów [...]

Czytaj więcej

Nienasycone kwasy tłuszczowe

2021-06-18

Nienasycone kwasy tłuszczowe

Kwasy tłuszczowe różnią się między sobą pod względem budowy cząsteczkowej i na tej podstawie dzieli się je na kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych należą [...]

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu