Czarny czosnek Harnaś - sekret długowieczności

  • Dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym i dietetycznym stwierdzonym w wielu badaniach naukowych wiemy, że czarny czosnek ma działanie:
  • przeciwbakteryjne
  • przeciwgrzybicze
  • przeciwzapalne
  • przeciwalergiczne
  • hepatoprotekcyjne (chroniące wątrobę)

Cena brutto 14,00 zł

Wybierz wariant

48 godziny
14 dni

Czarny czosnek – co to własciwie´ jest?

Czarny czosnek, to nic innego jak czosnek pospolity, który został poddany specjalnemu preparowaniu w ściśle określonych warunkach. Nazwę swą zawdzięcza ciemnemu kolorowi, który pojawia się w czasie reakcji zachodzących między aminokwasami a cukrami. Dzięki specjalnej kombinacji temperatury (60-90°C), czasu (od kilkunastu do kilkudziesięciu dni) i wilgotności (80-90%) uzyskujemy produkt, który swoimi właściwościami dietetycznymi przewyższa swoją „białą postać”. Dzieje się tak dlatego, że podczas preparowania zachodzą w czosnku procesy biochemiczne, które zmieniają jego skład. Podwaja się ilość związków antyoksydacyjnych oraz zwiększa przyswajalność wszystkich zawartych w czosnku substancji aktywnych i składników mineralnych, rośnie także jego bioaktywność. Stwierdzono, że czarny czosnek zawiera aż 15 z 20 aminokwasów potrzebnych człowiekowi, w tym 7 egzogennych, czyli takich, które muszą być dostarczone z zewnątrz.

Niektóre badania wskazują na pozytywny wpływ czarnego czosnku przy:

  • profilaktyce nowotworowej (np. rak prostaty, rak żołądka)
  • zaburzeniach przemiany materii
  • otyłości i schorzeniach przez nią powodowanych
  • cukrzycy – działanie hipoglikemiczne

Pozytywnie wpływa na układ krwionośny:

  • obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi (obniża poziom lipidów oraz trójglicerydów)
  • zapobiega zawałowi serca i udarowi mózgu
  • wspomaga krążenie i proces krzepnięcia krwi

Wpływa na system nerwowy:

  • wspomaga proces zapamiętywania
  • zwiększa zdolności poznawcze
  • stabilizuje działanie układu nerwowego (działania neuroprotekcyjne)
  • działa lekko pobudzająco i dodaje energii (nie spożywać przed snem)

Ogólny wpływ na organizm:

  • spowalnia starzenie się organizmu
  • działa wzmacniająco na skórę, włosy i paznokcie, dzięki obecności organicznych związków siarki
Promocja -20% w Zdrowie bez leków

Dowiedz się więcej...

Ziemniak – warzywo… królewskie

2022-11-16

Ziemniak – warzywo… królewskie

Król Francji Ludwik XVI codziennie jadał ziemniaki, a Maria Antonina nosiła ich kwiaty przy sukni. W Offenburgu jest pomnik Francisa Drake’a, który trzyma w ręku to warzywo. Napis na nim głosi: „ [...]

Czytaj więcej

Czas na kiszonki!

2022-11-07

Czas na kiszonki!

Kiszona kapusta czy ogórki to stały punkt naszej diety – zwłaszcza w chłodnej porze roku. Domowe kiszonki zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych. Z tego też powodu chciałbym namówić Czyt [...]

Czytaj więcej

Czarny czosnek – recepta na  długowieczność

2022-09-05

Czarny czosnek – recepta na długowieczność

O czosnku (Allium sativum L.) w zasadzie napisano już wszystko. To popularny specyfik stosowany od dawna w gastronomii oraz naturalnej medycynie. Dziś jednak chciałbym Państwu przybliżyć temat cz [...]

Czytaj więcej

Mieszanka warzywna – dlaczego warto spożywać suszone warzywa?

2022-05-24

Mieszanka warzywna – dlaczego warto spożywać suszone warzywa?

Warzywa najlepiej jest spożywać świeże. Przyciągają swoim aromatem oraz wyglądem, co powoduje, że chce się po nie sięgać. Posiadają wiele cennych składników odżywczych, minerałów i witamin, które [...]

Czytaj więcej

Niezłe zioła, czyli pasta z chwasta

2022-04-28

Niezłe zioła, czyli pasta z chwasta

Maj to doskonały czas, by zregenerować nasze organizmy po zimie, chorobach, braku słońca. Wychodząc na zewnątrz w słoneczny dzień, możemy nie tylko zażywać słonecznych kąpieli, grzać skórę, ale t [...]

Czytaj więcej

Czerwona cebula – bogactwo kwercetyny

2022-03-08

Czerwona cebula – bogactwo kwercetyny

Cebula (Allium cepa L.) to jadalna roślina należąca do rodziny liliowatych, jedno z najważniejszych warzyw, którego nie może zabraknąć w polskich kuchniach. Jej światowa produkcja wynosi ok. 55 m [...]

Czytaj więcej

Kiwi – kapitalny owoc nie tylko zimą

2022-03-08

Kiwi – kapitalny owoc nie tylko zimą

Kiwi (aktinidia smakowita – Actinidia deliciosa) to krzew naturalnie występujący w górskich rejonach i zboczach południowo-zachodnich Chin, uprawiany także w wielu innych częściach świata, w tym [...]

Czytaj więcej

Kalafior – przyjaciel smukłej sylwetki

2022-03-02

Kalafior – przyjaciel smukłej sylwetki

Polacy lubią jeść kalafior – jest to jedno z warzyw, które obok fasolki szparagowej i mizerii z ogórków gości na naszych talerzach w porze letniej. Choć piszę ten artykuł pod koniec zimy, chciała [...]

Czytaj więcej

Czosnek niedźwiedzi

2022-02-02

Czosnek niedźwiedzi

Czosnek niedźwiedzi od wieków był wykorzystywany jako zioło jadalne oraz lecznicze. Swoją nazwę zawdzięcza niedźwiedziom, które podobno zjadają go zaraz po przebudzeniu ze snu zimowego. Dawniej w [...]

Czytaj więcej

Sekret długowieczności – czarny czosnek

2022-01-17

Sekret długowieczności – czarny czosnek

Czosnek (Allium sativum L.) jest powszechnie stosowany w gastronomii oraz w tradycyjnej i w no-woczesnej medycynie. Ma on nie tylko mocny zapach i smak, ale także różnorodne bioaktywne or [...]

Czytaj więcej

Biała piwonia  –  piękna uzdrowicielka

2022-01-17

Biała piwonia – piękna uzdrowicielka

Piwonia (Peonia lactiflora) jest niesamowicie piękną rośliną. Ta zakwitająca co roku długowieczna bylina dożywa niejednokrotnie 50 lat, ale może żyć dłużej niż ty – niektóre rozwijają się przez p [...]

Czytaj więcej

Ziołolecznictwo na ratunek w zakażeniach Helicobacter pylori

2022-01-12

Ziołolecznictwo na ratunek w zakażeniach Helicobacter pylori

W poprzednich artykułach omawiających zakażenie bakterią H. pylori mogliście Państwo przeczytać, jak bardzo jest to niebezpieczny patogen, który upodobał sobie środowisko śluzówki żołądka. W kwaś [...]

Czytaj więcej

Czosnek, cebula, chrzan – słowiańskie zioła zdrowia i urody

2021-12-20

Czosnek, cebula, chrzan – słowiańskie zioła zdrowia i urody

Nie tak dawno temu kanapki z masłem czy smalcem i czosnkiem były powszechnym jedzeniem szczególnie w okresie zimowym .Tak samo jak kanapka ze skwarkami grubo posypana cebulą i solą albo warstwa c [...]

Czytaj więcej

Helicobacter pylori – przebiegła bakteria

2021-12-16

Helicobacter pylori – przebiegła bakteria

Bakteria Helicobacter pylori ponosi winę za rozwój różnego typu zapaleń błony śluzowej żołądka i dwunastnicy (jest to jedna z przyczyn, ale nie jedyna). Szacuje się, że około 60 proc. populacji n [...]

Czytaj więcej

Domowe sposoby na zapalenie zatok

2021-10-29

Domowe sposoby na zapalenie zatok

Przestrzenie powietrzne, które są połączone z jamą nosową, to zatoki przynosowe. Spełniają one bardzo ważną funkcję w organizmie człowieka. Chronią mózgoczaszkę przed różnymi urazami, zapewniają [...]

Czytaj więcej

Kurzajki – naturalne metody leczenia

2021-10-12

Kurzajki – naturalne metody leczenia

Kurzajki to potoczna nazwa brodawek o żółtobrązowym zabarwieniu. Są to mięsiste zmiany na skórze pokryte łuszczącym się naskórkiem. Tak zwany korzeń brodawki jest naczyniem krwionośnym zawierając [...]

Czytaj więcej

Ziemniak – cudowna bulwa

2021-09-29

Ziemniak – cudowna bulwa

„Ziemniak”, „kartofel”, „pyra”, „bulwa”, „bulba”, „grula” – tak najczęściej (w zależności od regionu) nazywana jest w Polsce roślina, która zajmuje czwarte miejsce na świecie (po pszenicy, kukury [...]

Czytaj więcej

Czarny czosnek – słodsza alternatywa

2021-09-16

Czarny czosnek – słodsza alternatywa

Czosnek czarny to nic innego jak biały czosnek, który dobrze znamy. Uzyskuje się go ze świeżego czosnku (Allium sativum L.), który poddawany był przez dłuższy czas „fermentacji” w kontrolowanej w [...]

Czytaj więcej

Naturalne rozrzedzacze krwi w cukrzycy

2021-08-31

Naturalne rozrzedzacze krwi w cukrzycy

Diabetycy dużo bardziej narażeni są na udar mózgu lub zawał serca aniżeli osoby niechorujące na tę groźną chorobę. Krew cukrzyka jest gęstsza i lepka, co powoduje, że przypływa ona wolniej, a nac [...]

Czytaj więcej

Letnie (i nie tylko) zagrożenia podczas podróży

2021-08-10

Letnie (i nie tylko) zagrożenia podczas podróży

Za nami już fale upałów, jednak nigdy nie wiadomo, czy nie powrócą – poza tym można ich doświadczyć również poza granicami naszego kraju. Wakacje, które już niestety przemijają, to okres radosny [...]

Czytaj więcej

Czarny czosnek

2021-07-28

Czarny czosnek

Coraz większą popularnością cieszy się tzw. żywność funkcjonalna oraz ta określana jako superfood. Do takich produktów zalicza się czarny czosnek, który powstaje z białego w wyniku fermentacji. W [...]

Czytaj więcej

Czosnkowy eliksir na odporność

2021-04-13

Czosnkowy eliksir na odporność

W okresie wzmożonych zachorowań, przeziębień i infekcji wirusowych wiele osób korzysta profilaktycznie ze spożywania rośliny, która określana jest mianem naturalnego antybiotyku. Jej skuteczność [...]

Czytaj więcej

Dieta DASH – antidotum na choroby cywilizacyjne

2021-03-17

Dieta DASH – antidotum na choroby cywilizacyjne

Wiele źródeł podaje, że dieta DASH jest najzdrowszą dietą na świecie, a więc warto pochylić się nad jej założeniami. Czym więc jest dieta DASH i jakie jest jej znaczenie dla naszego zdrowia? Otóż [...]

Czytaj więcej

Zdrowa zupa – smaczny i pożywny posiłek

2021-03-05

Zdrowa zupa – smaczny i pożywny posiłek

Przed nami wiosna, a więc okres, w którym powinniśmy zadbać o regenerację organizmu po zimowym jego zazwyczaj zanieczyszczeniu.

Czytaj więcej

Czosnek

2020-03-31

Czosnek

Trudno przecenić zalety czosnku. Jest niezastąpiony jako środek na infekcje dróg oddechowych, obniża ciśnienie, działa przeciwpasożytniczo, a jedyną jego wadą jest… zapach.

Czytaj więcej

Rośliny przeciwpasożytnicze

2020-03-30

Rośliny przeciwpasożytnicze

Specjaliści od medycyny naturalnej zalecają przeprowadzenie przynajmniej raz w roku profilaktycznej terapii przeciwpasożytniczej. Bardzo pomocne są w tym rośliny.

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu