Czarny czosnek Harnaś - sekret długowieczności

  • Dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym i dietetycznym stwierdzonym w wielu badaniach naukowych wiemy, że czarny czosnek ma działanie:
  • przeciwbakteryjne
  • przeciwgrzybicze
  • przeciwzapalne
  • przeciwalergiczne
  • hepatoprotekcyjne (chroniące wątrobę)

Cena brutto 14,00 zł

Wybierz wariant

3-4 dni robocze
14 dni
od 249 zł

Czarny czosnek – co to własciwie´ jest?

Czarny czosnek, to nic innego jak czosnek pospolity, który został poddany specjalnemu preparowaniu w ściśle określonych warunkach. Nazwę swą zawdzięcza ciemnemu kolorowi, który pojawia się w czasie reakcji zachodzących między aminokwasami a cukrami. Dzięki specjalnej kombinacji temperatury (60-90°C), czasu (od kilkunastu do kilkudziesięciu dni) i wilgotności (80-90%) uzyskujemy produkt, który swoimi właściwościami dietetycznymi przewyższa swoją „białą postać”. Dzieje się tak dlatego, że podczas preparowania zachodzą w czosnku procesy biochemiczne, które zmieniają jego skład. Podwaja się ilość związków antyoksydacyjnych oraz zwiększa przyswajalność wszystkich zawartych w czosnku substancji aktywnych i składników mineralnych, rośnie także jego bioaktywność. Stwierdzono, że czarny czosnek zawiera aż 15 z 20 aminokwasów potrzebnych człowiekowi, w tym 7 egzogennych, czyli takich, które muszą być dostarczone z zewnątrz.

Niektóre badania wskazują na pozytywny wpływ czarnego czosnku przy:

  • profilaktyce nowotworowej (np. rak prostaty, rak żołądka)
  • zaburzeniach przemiany materii
  • otyłości i schorzeniach przez nią powodowanych
  • cukrzycy – działanie hipoglikemiczne

Pozytywnie wpływa na układ krwionośny:

  • obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi (obniża poziom lipidów oraz trójglicerydów)
  • zapobiega zawałowi serca i udarowi mózgu
  • wspomaga krążenie i proces krzepnięcia krwi

Wpływa na system nerwowy:

  • wspomaga proces zapamiętywania
  • zwiększa zdolności poznawcze
  • stabilizuje działanie układu nerwowego (działania neuroprotekcyjne)
  • działa lekko pobudzająco i dodaje energii (nie spożywać przed snem)

Ogólny wpływ na organizm:

  • spowalnia starzenie się organizmu
  • działa wzmacniająco na skórę, włosy i paznokcie, dzięki obecności organicznych związków siarki

Dowiedz się więcej...

Wartości odżywcze warzyw i owoców w zależności od koloru

2024-06-04

Wartości odżywcze warzyw i owoców w zależności od koloru

Rośliny poszczególnych grup kolorystycznych różnią się zawartością składników odżywczych oraz związków fitochemicznych. Kolor informuje nas też o zawartości pewnych składników leczniczych. Sprawdź.

Czytaj więcej

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

2024-04-12

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

Pestycydy to substancje, zarówno syntetyczne, jak i naturalne, stosowane w celu eliminacji organizmów uważanych za szkodliwe lub niechciane. Jak wpływają na nasze zdrowie? Czy są groźne? Sprawdź.

Czytaj więcej

Przechowywanie warzyw i owoców. Sprawdź czy robisz to dobrze

2024-01-23

Przechowywanie warzyw i owoców. Sprawdź czy robisz to dobrze

W tym artykule podpowiadamy jak należy przechowywać warzywa i owoce. Czy lodówka to faktycznie dobre rozwiązanie? Zobacz jakie warzywa lubią chłód a jakie nie przepadają za zimnem.

Czytaj więcej

Dania i przyprawy, które pomogą ci się rozgrzać zimą

2024-01-02

Dania i przyprawy, które pomogą ci się rozgrzać zimą

Zimą warto zadbać o rozgrzanie ciała od środka. Dzięki temu będziemy mieli więcej energii do działania i starczy nam sił do sprostania różnym codziennym obowiązkom.

Czytaj więcej

Jesienno-zimowe superfoods – odżywcze składniki, które wzmocnią twój organizm

2023-11-23

Jesienno-zimowe superfoods – odżywcze składniki, które wzmocnią twój organizm

W tym artykule skupimy się na prostych strategiach, jak za pomocą zdrowego pokarmu będziemy mogli nabrać energii i witalności, poprawiając samopoczucie, wzmacniając odporność i wspierając nasze ciało.

Czytaj więcej

Antybiotyczna żywność

2023-06-06

Antybiotyczna żywność

Natura od zarania dziejów pozwala nam czerpać garściami z jej bogatego menu, a człowiek – obserwując świat wokół niego – dostrzegł, co pomaga, a co szkodzi. Czy wiecie że… Już 7–9 tys. lat temu [...]

Czytaj więcej

Pokaż więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu