Pomarańcza gorzka niedojrzała 250g

Suszone owoce pomarańczy zawierają do 2,5% olejów eterycznych (w tym nerol i cytral). Oprócz tego mają w sobie substancje goryczkowe (0,5%), flawonoidy (m.in. hesperydynę i naryngeninę) oraz karotenoidy i pektyny. Pomarańcza niedojrzała według literatury była stosowana: przy braku łaknienia (pobudza apetyt), przy skąpym wydzielaniu soków trawiennych, przy przejściowych zaburzeniach trawiennych (nieregularne wypróżnienia, odbijanie), przy stanach skurczowych jelit (ból brzucha i wzdęcia), dla wzmocnienia ścianek naczyń krwionośnych i zapobieganiu krwawieniom wewnętrznym, w celu przywrócenia energii, w celu zwiększenia wydolności psychicznej i fizycznej, by zmniejszyć apetyt, w celu pobudzenia przemiany materii.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Cena brutto 30,50 zł

Wybierz wariant

48 godziny
14 dni

Pomarańcza gorzka niedojrzała 250g

Drzewo pomarańczowe, które rozprzestrzeniło się z obszarów tropikalnej Azji, rodzi owoce mające formę sporej kulistej jagody koloru pomarańczowego. Pomarańcza jest znana nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale także ze względu na swoje właściwości wpływające pozytywnie na organizm – do czasów średniowiecznych była bardzo doceniana przez arabskich lekarzy. Chińczycy w dalszym ciągu pozostają największymi entuzjastami tych właściwości pomarańczy, jak również słodszych mandarynek. Suszone owoce pomarańczy zawierają do 2,5% olejów eterycznych (w tym nerol i cytral). Oprócz tego mają w sobie substancje goryczkowe (0,5%), flawonoidy (m.in. hesperydynę i naryngeninę) oraz karotenoidy i pektyny.

Pomarańcza niedojrzała według literatury była stosowana:

  • przy braku łaknienia (pobudza apetyt),
  • przy skąpym wydzielaniu soków trawiennych,
  • przy przejściowych zaburzeniach trawiennych (zmniejszona tolerancja na tłuszcze, nieregularne wypróżnienia, odbijanie),
  • przy stanach skurczowych jelit (ból brzucha i wzdęcia),
  • dla wzmocnienia ścianek naczyń krwionośnych i zapobieganiu krwawieniom wewnętrznym,
  • w celu przywrócenia energii,
  • w celu zwiększenia wydolności psychicznej i fizycznej,
  • by zmniejszyć apetyt,
  • w celu pobudzenia przemiany materii.

Dobrze jest wiedzieć o tym, że picie herbaty z dodatkiem owoców gorzkiej pomarańczy przez 4 miesiące obniża poziom cukru we krwi.

Przygotowanie: 

Suszone owoce gorzkiej pomarańczy mogą posłużyć do przygotowania naparu, jako dodatek do herbaty, aromat do wina, nalewki lub likieru. Są także wykorzystywane jako gorzko-kwaśna przyprawa do potraw rybnych, mięsnych, orientalnych czy meksykańskich.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Dowiedz się więcej...

Rokitnik pospolity – syberyjskie złoto

2022-03-01

Rokitnik pospolity – syberyjskie złoto

Rokitnik pospolity (Hippophaë rhamnoides) nie bez powodu nazywany jest „złotem Syberii“. W stanie naturalnym spotkać go można m.in. na Syberii, w regionie Kaukazu, a także w południowej i środkow [...]

Czytaj więcej

Talasoterapia, czyli wpływ morza na ludzki organizm

2021-12-06

Talasoterapia, czyli wpływ morza na ludzki organizm

Przebywanie nad morzem działa relaksująco, odprężająco i wpływa na poprawę samopoczucia. Człowiek odpoczywa psychicznie i koi nerwy. Wdychanie morskiego powietrza poprawia jakość dróg oddechowyc [...]

Czytaj więcej

Zaparcia – wstydliwy, ale też groźny problem

2021-10-12

Zaparcia – wstydliwy, ale też groźny problem

Zaparcia to nic innego jak zaburzenia wypróżniania się. Zdrowy człowiek powinien czynić to codziennie, nie częściej jednak niż 3 razy w ciągu dnia. Jeśli natomiast oddawanie stolca ma miejsce rza [...]

Czytaj więcej

Banany – przekąska i nie tylko

2021-09-30

Banany – przekąska i nie tylko

Banany są nie tylko doskonałą i smaczną przekąską. Mają również mnóstwo cennych składników odżywczych, które wpływają na właściwe funkcjonowanie organizmu. Dodają energii, zaspokajają głód, a tak [...]

Czytaj więcej

Gruszka – wszystkie (prawie) jej tajemnice

2021-09-14

Gruszka – wszystkie (prawie) jej tajemnice

Grusza była ceniona od wieków. Wzmianki w wielu pismach mówią o tym, że nawet dyktator Rzymu Gajusz Juliusz Cezar poświęcał swój czas na jej uprawę, doceniając walory tej rośliny. Owoce gruszy ma [...]

Czytaj więcej

Kuchnia latem

2021-06-22

Kuchnia latem

Latem organizm wymaga dostarczania wraz z pożywieniem większej ilości pokarmów o energii jin, czyli odświeżających i ochładzających. Upał i silne pocenie szkodzą sercu, wyczerpując jego soki.  D [...]

Czytaj więcej

Pomarańcza gorzka

2021-06-18

Pomarańcza gorzka

Najbardziej popularną pomarańczą jest jej słodka odmiana zwana „chińską”. Ceni się ją za smak oraz właściwości zdrowotne i chętnie spożywa na surowo jak też w postaci pysznych soków. Jednak nie t [...]

Czytaj więcej

Dieta DASH – antidotum na choroby cywilizacyjne

2021-03-17

Dieta DASH – antidotum na choroby cywilizacyjne

Wiele źródeł podaje, że dieta DASH jest najzdrowszą dietą na świecie, a więc warto pochylić się nad jej założeniami. Czym więc jest dieta DASH i jakie jest jej znaczenie dla naszego zdrowia? Otóż [...]

Czytaj więcej

Pijmy soki, czyli sokoterapia na co dzień

2021-03-08

Pijmy soki, czyli sokoterapia na co dzień

Jak wiemy, większość chorób rozwija się przez słabą odporność (chwilową lub stałą) naszego organizmu, który nie radzi sobie z atakiem intruzów na komórki. Aby jednak układ immunologiczny mógł pok [...]

Czytaj więcej

Zdrowa zupa – smaczny i pożywny posiłek

2021-03-05

Zdrowa zupa – smaczny i pożywny posiłek

Przed nami wiosna, a więc okres, w którym powinniśmy zadbać o regenerację organizmu po zimowym jego zazwyczaj zanieczyszczeniu.

Czytaj więcej

Amla Berries (Phyllanthus emblica)

2020-07-09

Amla Berries (Phyllanthus emblica)

Amla zawiera pięć z sześciu smaków rozpoznawanych przez medycynę ajurwedyjską. Jest ceniona za wpływ na potencję (viraya) oraz pomoc w problemach z niestrawnościami (vipaka).

Czytaj więcej

Witamina B6

2020-03-31

Witamina B6

Jest składnikiem wielu enzymów biorących udział w metabolizmie aminokwasów i tłuszczów. Jej niedobory prowadzą do wielu dolegliwości. Także tych, które dotyczą układu nerwowego.

Czytaj więcej

Potas

2020-03-30

Potas

Współczesna kuchnia charakteryzuje się zawyżoną ilością sodu w potrawach. A człowiek ze względów zdrowotnych powinien dążyć do ograniczenia spożycia tego pierwiastka.

Czytaj więcej

Miedź

2020-03-30

Miedź

Miedź to pierwiastek chemiczny niezbędny do prawidłowego funkcjonowania hemoglobiny czerwonych ciałek krwi. Zwiększa odporność oraz wpływa na dobrą pracę mózgu.

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu