Orzech nerkowca 150g

Nerkowce (orzechy) to owoce pochodzące z drzewa o nazwie nanercz zachodni – Anacardium occidentale L. Uchodzą one za jedne z najsmaczniejszych orzechów na świecie.

Cena brutto 18,50 zł

Wybierz wariant

  • Dostępność:
  • dużo

Wysyłka od: 5.00 zł

Produkt Tradycyjnego rolnictwa bez GMO, glifosatu i nawozów sztucznych.

Nerkowce (orzechy) to owoce pochodzące z drzewa o nazwie nanercz zachodni – Anacardium occidentale L. Uchodzą one za jedne z najsmaczniejszych orzechów na świecie, jednak zanim trafią na sklepowe półki, nerkowce muszą zostać wydobyte z wypełnionej parzącym olejem łupiny oraz oddzielone od soczystego „jabłka nanerczowego” przypominającego kształtem niewielką paprykę. Nerkowce uprawiane są w obszarach tropikalnych.

Nerkowce (których nazwa wywodzi się od tego, że przypominają kształtem nerkę) w kuchni mogą zastąpić migdały, gdyż mają podobne walory smakowe. Orzechy nerkowca są do tego stopnia miękkie, że bez obaw mogą je spożywać osoby cierpiące na choroby dziąseł lub osoby w wieku podeszłym posługujące się protezami zębowymi. 

Nerkowce są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a także witaminy: A, D, E i K oraz z grupy B. Dostarczają: wapń, fosfor, żelazo, potas, magnez i miedź. Zawierają sporo błonnika i aminokwasy. Orzechy te stanowią silne wsparcie dla układów: nerwowego, odpornościowego, hormonalnego i krwionośnego. Ważne funkcje pełnią też zawarte w nerkowcach sterole roślinne pomagające obniżyć stężenie cholesterolu we krwi. Nerkowce mają niski indeks glikemiczny, a jednocześnie pozostawiają uczucie sytości na dłużej. Oznacza to, że już mała porcja jest w stanie zaspokoić głód. Osoby zmagające się z insulinoopornością oraz diabetycy mogą włączyć nerkowce do swojej diety.

Dowiedz się więcej...

Selen

2020-11-03

Selen

Selen to pierwiastek, który wzmacnia układ odpornościowy – choć takie jego działanie było odkryte stosunkowo późno. Chroni błony komórkowe i czerwone ciałka krwi przed działaniem niszczącym wolny [...]

Czytaj więcej

Potas

2020-11-02

Potas

Zalecane dobowe spożycie tego pierwiastka to 4700 mg na dobę. W ludzkim organizmie występuje on w sokach trawiennych i kościach. Potas jest łatwo usuwany z moczem, dlatego nawet duże jego pobra [...]

Czytaj więcej

Młody, świeży kokos – doskonały izotonik

2020-06-08

Młody, świeży kokos – doskonały izotonik

„Woda życia” tak się określa płyn z młodego kokosa. I nie ma w tym nic dziwnego – składem elektrolitowym przypomina on osocze ludzkiej krwi.

Czytaj więcej

Mangan

2020-03-31

Mangan

Zapobiega osteoporozie i chroni przed zapaleniem kości oraz stawów. Jest szczególnie istotny dla prawidłowego rozwoju dziecka. Zawartość tego pierwiastka w naszej diecie zależy od zawartości w glebie.

Czytaj więcej

Witamina B6

2020-03-31

Witamina B6

Jest składnikiem wielu enzymów biorących udział w metabolizmie aminokwasów i tłuszczów. Jej niedobory prowadzą do wielu dolegliwości. Także tych, które dotyczą układu nerwowego.

Czytaj więcej

Potas

2020-03-30

Potas

Współczesna kuchnia charakteryzuje się zawyżoną ilością sodu w potrawach. A człowiek ze względów zdrowotnych powinien dążyć do ograniczenia spożycia tego pierwiastka.

Czytaj więcej

Miedź

2020-03-30

Miedź

Miedź to pierwiastek chemiczny niezbędny do prawidłowego funkcjonowania hemoglobiny czerwonych ciałek krwi. Zwiększa odporność oraz wpływa na dobrą pracę mózgu.

Czytaj więcej

Rośliny przeciwpasożytnicze

2020-03-30

Rośliny przeciwpasożytnicze

Specjaliści od medycyny naturalnej zalecają przeprowadzenie przynajmniej raz w roku profilaktycznej terapii przeciwpasożytniczej. Bardzo pomocne są w tym rośliny.

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Oceniasz jako:

Powiązane artykuły na blogu