Orzech nerkowca 150g

Nerkowce (orzechy) to owoce pochodzące z drzewa o nazwie nanercz zachodni – Anacardium occidentale L. Uchodzą one za jedne z najsmaczniejszych orzechów na świecie.

Cena brutto 18,50 zł

Wybierz wariant

3-4 dni robocze
14 dni
od 249 zł

Produkt Tradycyjnego rolnictwa bez GMO, glifosatu i nawozów sztucznych.

Nerkowce (orzechy) to owoce pochodzące z drzewa o nazwie nanercz zachodni – Anacardium occidentale L. Uchodzą one za jedne z najsmaczniejszych orzechów na świecie, jednak zanim trafią na sklepowe półki, nerkowce muszą zostać wydobyte z wypełnionej parzącym olejem łupiny oraz oddzielone od soczystego „jabłka nanerczowego” przypominającego kształtem niewielką paprykę. Nerkowce uprawiane są w obszarach tropikalnych.

Nerkowce (których nazwa wywodzi się od tego, że przypominają kształtem nerkę) w kuchni mogą zastąpić migdały, gdyż mają podobne walory smakowe. Orzechy nerkowca są do tego stopnia miękkie, że bez obaw mogą je spożywać osoby cierpiące na choroby dziąseł lub osoby w wieku podeszłym posługujące się protezami zębowymi. 

Nerkowce są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a także witaminy: A, D, E i K oraz z grupy B. Dostarczają: wapń, fosfor, żelazo, potas, magnez i miedź. Zawierają sporo błonnika i aminokwasy. Orzechy te stanowią silne wsparcie dla układów: nerwowego, odpornościowego, hormonalnego i krwionośnego. Ważne funkcje pełnią też zawarte w nerkowcach sterole roślinne pomagające obniżyć stężenie cholesterolu we krwi. Nerkowce mają niski indeks glikemiczny, a jednocześnie pozostawiają uczucie sytości na dłużej. Oznacza to, że już mała porcja jest w stanie zaspokoić głód. Osoby zmagające się z insulinoopornością oraz diabetycy mogą włączyć nerkowce do swojej diety.

Dowiedz się więcej...

Jesienno-zimowe superfoods – odżywcze składniki, które wzmocnią twój organizm

2023-11-23

Jesienno-zimowe superfoods – odżywcze składniki, które wzmocnią twój organizm

W tym artykule skupimy się na prostych strategiach, jak za pomocą zdrowego pokarmu będziemy mogli nabrać energii i witalności, poprawiając samopoczucie, wzmacniając odporność i wspierając nasze ciało.

Czytaj więcej

Olej z wiesiołka – dla kogo i w jakim celu?

2023-02-28

Olej z wiesiołka – dla kogo i w jakim celu?

W ostatnich latach na sklepowych półkach coraz częściej można spotkać olej z wiesiołka. Co prawda nie jest on tak popularny jak olej lniany, olej z czarnuszki lub oliwa z oliwek, ale nie oznacza [...]

Czytaj więcej

Badajmy poziom trójglicerydów we krwi

2022-12-13

Badajmy poziom trójglicerydów we krwi

Mówiąc o przyczynach udarów mózgu czy zawałów serca, powszechnie wymienia się podwyższony poziom cholesterolu we krwi. Coraz częściej jednak obalana jest ta teoria, a najnowsze badania dowodzą je [...]

Czytaj więcej

E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – barwniki (cz. III)

2022-09-26

E-produkty – szkodliwe dodatki do żywności – barwniki (cz. III)

Coraz więcej się mówi o tym, że dodatki do żywności mogą powodować wiele szkód w organizmie człowieka. Wpływają też negatywnie na rozwój dzieci zarówno pod względem fizycznym, jak i psychicznym. [...]

Czytaj więcej

 Znasz magnez pochodzący z wód morskich?

2022-08-12

Znasz magnez pochodzący z wód morskich?

MAGNEZ PREMIUM – Marine Complex – 76 pierwiastków śladowych to minerał, który został pozyskany z czystych wód Morza Irlandzkiego. Oprócz tego, że sam magnez (mający formę cytrynianu) określany [...]

Czytaj więcej

Do czego prowadzi brak magnezu i jak sobie poradzić z tym problemem?

2022-07-26

Do czego prowadzi brak magnezu i jak sobie poradzić z tym problemem?

Magnez to jeden z najważniejszych składników w diecie człowieka. W porównaniu do innych związków mineralnych jego zawartość w naszym ustroju jest znacząca. Szacuje się, że w organizmie osób doros [...]

Czytaj więcej

Selen

2022-02-25

Selen

Selen jako pierwiastek śladowy został odkryty prawie 200 lat temu. Dziś jest niezbędnym minerałem potrzebnym do zachowania optymalnego zdrowia. Pierwiastek ten hamuje namnażanie wirusów i inn [...]

Czytaj więcej

Selen – „księżycowy“ pierwiastek ziemskiego pochodzenia

2022-01-11

Selen – „księżycowy“ pierwiastek ziemskiego pochodzenia

Selen (z języka greckiego selene oznacza „Księżyc“) to pierwiastek, którego człowiek potrzebuje w niewielkich ilościach. Jednak nie oznacza to, że składnik ten jest dla nas mało wartościowy. Wręc [...]

Czytaj więcej

Czym jest żywność funkcjonalna

2021-11-30

Czym jest żywność funkcjonalna

Żywność funkcjonalna po raz pierwszy została zdefiniowana przez Japończyków: „żywność, która w oparciu o udokumentowaną wiedzę dotyczącą istnienia dowodów zależności pomiędzy żywnością lub jej [...]

Czytaj więcej

Orzechy pecan

2021-11-04

Orzechy pecan

Orzechy pecan są coraz bardziej popularne ze względu na smak oraz prozdrowotne właściwości. Przypominają orzechy włoskie, jednak różnią się od nich pod wieloma względami. Ich delikatny smak oraz [...]

Czytaj więcej

Orzech brazylijski – naturalny afrodyzjak i źródło wartości odżywczych

2021-10-01

Orzech brazylijski – naturalny afrodyzjak i źródło wartości odżywczych

Orzechy brazylijskie zawierają wiele cennych składników odżywczych i są bardzo cenione za swoje walory prozdrowotne. Wpływają na poprawę funkcjonowanie mózgu, wspomagają działanie układu immunolo [...]

Czytaj więcej

Orzech ziemny

2021-09-30

Orzech ziemny

Orzechy ziemne są bardzo popularną przekąską oraz dodatkiem do wielu dań. Ze względu na zawartość dużej ilości białka często znajdują się w menu osób wege oraz uprawiających sport. Są dobrym źród [...]

Czytaj więcej

Kwasy omega-3 – czy suplementacja nimi jest niezbędna?

2021-09-30

Kwasy omega-3 – czy suplementacja nimi jest niezbędna?

Istnieją dwie klasy niezbędnych kwasów tłuszczowych: kwasy tłuszczowe omega-3 (n-3 lub ω-3) i omega-6 (n-6 lub ω-6). Nazwa kwasów tłuszczowych n-3 i n-6 pochodzi od numeru węgla, przy którym wyst [...]

Czytaj więcej

Sposoby na reumatyzm

2021-09-21

Sposoby na reumatyzm

Często można usłyszeć, że komuś ,,strzyka w stawach”. Bóle w tych częściach ciała najczęściej związane są ze schorzeniami reumatoidalnymi, co popularnie określa się po prostu reumatyzmem. Dolegli [...]

Czytaj więcej

Naturalne produkty obniżające poziom cholestrolu

2021-09-21

Naturalne produkty obniżające poziom cholestrolu

Na temat cholesterolu i jego wpływie na nasze zdrowie można dziś znaleźć wiele – jakże sprzecznych ze sobą – opinii. Nie jestem naukowcem, więc nie zamierzam wdawać się w dywagacje na ten temat. [...]

Czytaj więcej

Kobalt

2021-08-06

Kobalt

Kobalt jest błyszczącym, twardym metalem, który – podobnie jak żelazo – ma właściwości ferromagnetyczne (przyciąga jak magnes) w warunkach temperatury Curie – temperatury, powyżej której ferromag [...]

Czytaj więcej

Orzech włoski

2021-07-01

Orzech włoski

Orzechy włoskie mimo dużej kaloryczności cieszą się sporym uznaniem. Dzięki zawartym w nich składnikom odżywczym posiadają wiele właściwości prozdrowotnych. Pozytywnie wpływają na funkcjonowanie [...]

Czytaj więcej

Orzech nerkowca

2021-06-28

Orzech nerkowca

Orzechy nerkowca ze względu na swój smak są doskonałą przekąską w czasie podróży, czytania książki czy też podczas oglądania filmu. Dodają energii, zaspokajają głód i – co najważniejsze – mają po [...]

Czytaj więcej

Witamina B3, PP (niacyna)

2021-06-10

Witamina B3, PP (niacyna)

Witamina PP (B3) obejmuje swą nazwą dwa związki: kwas nikotynowy i amid kwasu nikotynowego. W ludzkim organizmie witaminę B3 wytwarzają bakterie jelitowe z aminokwasu egzogennego – tryptofanu. Ni [...]

Czytaj więcej

Selen

2020-11-03

Selen

Selen to pierwiastek, który wzmacnia układ odpornościowy – choć takie jego działanie było odkryte stosunkowo późno. Chroni błony komórkowe i czerwone ciałka krwi przed działaniem niszczącym wolny [...]

Czytaj więcej

Potas

2020-11-02

Potas

Zalecane dobowe spożycie tego pierwiastka to 4700 mg na dobę. W ludzkim organizmie występuje on w sokach trawiennych i kościach. Potas jest łatwo usuwany z moczem, dlatego nawet duże jego pobra [...]

Czytaj więcej

Młody, świeży kokos – doskonały izotonik

2020-06-08

Młody, świeży kokos – doskonały izotonik

„Woda życia” tak się określa płyn z młodego kokosa. I nie ma w tym nic dziwnego – składem elektrolitowym przypomina on osocze ludzkiej krwi.

Czytaj więcej

Mangan

2020-03-31

Mangan

Zapobiega osteoporozie i chroni przed zapaleniem kości oraz stawów. Jest szczególnie istotny dla prawidłowego rozwoju dziecka. Zawartość tego pierwiastka w naszej diecie zależy od zawartości w glebie.

Czytaj więcej

Witamina B6

2020-03-31

Witamina B6

Jest składnikiem wielu enzymów biorących udział w metabolizmie aminokwasów i tłuszczów. Jej niedobory prowadzą do wielu dolegliwości. Także tych, które dotyczą układu nerwowego.

Czytaj więcej

Potas

2020-03-30

Potas

Współczesna kuchnia charakteryzuje się zawyżoną ilością sodu w potrawach. A człowiek ze względów zdrowotnych powinien dążyć do ograniczenia spożycia tego pierwiastka.

Czytaj więcej

Miedź

2020-03-30

Miedź

Miedź to pierwiastek chemiczny niezbędny do prawidłowego funkcjonowania hemoglobiny czerwonych ciałek krwi. Zwiększa odporność oraz wpływa na dobrą pracę mózgu.

Czytaj więcej

Rośliny przeciwpasożytnicze

2020-03-30

Rośliny przeciwpasożytnicze

Specjaliści od medycyny naturalnej zalecają przeprowadzenie przynajmniej raz w roku profilaktycznej terapii przeciwpasożytniczej. Bardzo pomocne są w tym rośliny.

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu