Soczewica zielona 350g

Soczewicę warto jadać w połączeniu z produktami zbożowymi, takimi jak ryż czy kasza, by zwiększyć pulę aminokwasów dostarczanych wraz z danym posiłkiem do organizmu.

Cena brutto 7,60 zł

Wybierz wariant

  • Dostępność:
  • dużo

Wysyłka od: 5.00 zł

Soczewica zielona

Produkt Tradycyjnego rolnictwa bez GMO, glifosatu i nawozów sztucznych

Soczewica ma dużo białka, z tego powodu często jest składnikiem dań wegańskich i wegetariańskich. Warto po nią sięgać, ponieważ na tle pozostałych strączków jest stosunkowo łatwostrawna i szybka w przygotowaniu. Soczewicę warto jadać w połączeniu z produktami zbożowymi, takimi jak ryż czy kasza, by zwiększyć pulę aminokwasów dostarczanych wraz z danym posiłkiem do organizmu.

Charakterystyczną cechą zielonej soczewicy jest jej sypkość – nie rozgotowuje się ona na ciapkę, a przy tym właśnie pozostaje sypka. W tej formie nadaje się do sałatek. Chcąc przygotować z soczewicy pastę czy krem (do czego się nadaje idealnie), trzeba ziarno wcześniej zblendować. Soczewicę zieloną przed gotowaniem należy namoczyć na 30 minut, a następnie ugotować.

Zielona soczewica zawiera: białko, tłuszcze, węglowodany i błonnik. W jej składzie znajdziemy także: potas, żelazo, cynk, magnez, wapń, miedź oraz witaminy z grupy B.

Dowiedz się więcej...

Molibden

2021-07-16

Molibden

Molibden we wszechświecie jest dość rzadko spotykanym pierwiastkiem, znajduje się dopiero na 50. miejscu wśród najbardziej rozpowszechnionych pierwiastków występujących w skorupie ziemskiej. Jest [...]

Czytaj więcej

Soczewica zielona

2021-07-13

Soczewica zielona

Soczewica zielona Soczewica już przed wiekami była pokarmem, który często gościł na stołach zarówno bogatych, jak i biednych ludzi. Przypisywano jej wiele właściwości uzdrawiających i zalecano d [...]

Czytaj więcej

Co robić, żeby dłużej żyć?

2021-06-22

Co robić, żeby dłużej żyć?

Co robić, żeby dłużej żyć? Wszystko, co spotyka nas w życiu, ma na nie wpływ. Sposób mówienia, to co myślimy, emocje, które nami targają, nasze działania, odżywianie, styl życia, relacje z otocz [...]

Czytaj więcej

Rośliny strączkowe w kuchni

2021-04-19

Rośliny strączkowe w kuchni

Fasolka, cieciorka, bób, a może soczewica lub soja? Rośliny strączkowe, bo o nich mowa, są przez nas mocno ignorowane. Wynika to z niewiedzy na temat, co z nimi zrobić, oraz z lęku przed proble [...]

Czytaj więcej

Selen

2020-03-31

Selen

Selen zapobiega: zapaleniu stawów, chorobie wieńcowej, marskości wątroby oraz nowotworom. Zawartość tego pierwiastka w pokarmie zależy od jego zawartości w glebie.

Czytaj więcej

Mangan

2020-03-31

Mangan

Zapobiega osteoporozie i chroni przed zapaleniem kości oraz stawów. Jest szczególnie istotny dla prawidłowego rozwoju dziecka. Zawartość tego pierwiastka w naszej diecie zależy od zawartości w glebie.

Czytaj więcej

Cynk

2020-03-31

Cynk

Cynk jest niezbędny dla funkcjonowania około 200 enzymów – w tym enzymów biorących udział w przenoszeniu informacji genetycznej. Jego najlepszymi źródłami są owoce morza.

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Oceniasz jako:

Powiązane artykuły na blogu