Warzywa suszone 50g

Masa netto: 50g

Cena brutto 6,40 zł

Wybierz wariant

14 dni
od 249 zł

Suszenie warzyw, owoców, ziół czy grzybów jest jedną z metod konserwacji pozwalających dostarczyć organizmowi wartościowych składników każdego dnia – niezależnie od pory roku. Oczywiście najlepsze rośliny jadalne czy lecznicze to te prosto z krzaka, ale wiemy, że nie zawsze jest możliwe ich pozyskanie. Szczególnie w kontekście ostatnio często poruszanej konieczności robienia zapasów spożywczych warto zaopatrzyć się w mieszankę warzywną, by w każdej chwili przygotować chociażby szybką zupę.

Warzywa suszone to mieszanka zawierająca: marchew, pasternak, cebulę, seler, natkę pietruszki, por. Jest to zdrowa alternatywa wobec kostki rosołowej, ponieważ ma same naturalne składniki – bez dodatku soli, sztucznych konserwantów czy glutaminianu sodu.

Kompozycja nadaje potrawom doskonały aromat i bardziej wyrazisty posmak rosołowych jarzyn.

Jak przechowywać mieszankę?

Warzywa suszone najlepiej przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu – zaleca się też przesypać je do szczelnego pojemnika. Dzięki prawidłowemu przechowywaniu suszone warzywa nie nabiorą wilgoci, ani nie stracą swych walorów smakowych, nie rozwiną się w nich też pleśnie czy inne patogeny chorobotwórcze.

Inspiracje

Warzywa suszone można dodawać do: zup, wywarów – przede wszystkim do bulionów lub rosołów – kasz, farszu na pierogi lub gołąbki, duszonych czy pieczonych mięs lub ryb, do dań z grilla czy jako przyprawę do mięs, sosów lub marynat.

Dowiedz się więcej...

Ziemniak – warzywo… królewskie

2022-11-16

Ziemniak – warzywo… królewskie

Król Francji Ludwik XVI codziennie jadał ziemniaki, a Maria Antonina nosiła ich kwiaty przy sukni. W Offenburgu jest pomnik Francisa Drake’a, który trzyma w ręku to warzywo. Napis na nim głosi: „ [...]

Czytaj więcej

Mieszanka warzywna – dlaczego warto spożywać suszone warzywa?

2022-05-24

Mieszanka warzywna – dlaczego warto spożywać suszone warzywa?

Warzywa najlepiej jest spożywać świeże. Przyciągają swoim aromatem oraz wyglądem, co powoduje, że chce się po nie sięgać. Posiadają wiele cennych składników odżywczych, minerałów i witamin, które [...]

Czytaj więcej

Ziemniak – cudowna bulwa

2021-09-29

Ziemniak – cudowna bulwa

„Ziemniak”, „kartofel”, „pyra”, „bulwa”, „bulba”, „grula” – tak najczęściej (w zależności od regionu) nazywana jest w Polsce roślina, która zajmuje czwarte miejsce na świecie (po pszenicy, kukury [...]

Czytaj więcej

Pokaż więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu