Jest 3 produktów.

Pokazano 1-3 z 3 pozycji
Pokazano 1-3 z 3 pozycji

Dehydrator - doskonały sposób na zachowanie smaków lata

Nasz sklep internetowy to miejsce, w którym znajdziesz szeroki wybór produktów pomagających utrzymać zdrowie. Oferujemy suplementy diety, naturalne kosmetyki, naczynia, a także sprzęt, pozwalający dbać o zdrowie. W naszej ofercie znajdziesz między innymi dehydrator. Sprawdź czy suszenie żywności to rozwiązanie dla ciebie! Zapraszamy do lektury!

Jak działa dehydrator do żywności?

Dehydrator to urządzenie, które pozbawia żywność wody, dzięki czemu można ją przechowywać przez długi czas. Grzałka i wentylator suszą produkty, a elektronika steruje całym procesem. Po włączeniu dehydratora, nagrzewa się on do wysokiej temperatury, a ciepłe powietrze jest rozprowadzane na wszystkich sitach, zapewniając równomiernie suszenie. Proces ten może być przeprowadzony na ziołach, mięsie, warzywach, owocach i grzybach. Żywność traci do 80% wody, która wraz z tlenem przyczynia się do rozwoju bakterii i drobnoustrojów, odpowiedzialnych za psucie się jedzenia. Czas suszenia zależy od wilgotności produktów, a także od mocy i temperatury powietrza. Po zakończeniu pracy, urządzenie oraz żywność należy pozostawić do ostygnięcia i dopiero wtedy można schować dehydrator do szafki.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie suszarki do żywności?

Aby proces suszenia przebiegał sprawnie i szybko, warto zastanowić się jakie parametry będą kluczowe. Na pewno moc ma duże znaczenie. Im jest wyższa, tym efektywność suszenia będzie lepsza. Zbyt niska moc może wydłużyć dehydrację. W zależności od ilości suszonych produktów, znaczenie może mieć dla Was pojemność lub ilość tacek. Jeśli tylko raz w roku suszymy grzyby, i to w niewielkiej ilości, to mała suszarka będzie w sam raz. Jeśli jednak regularnie korzystamy z dehydratora, aby zachować smaki lata na dłużej, to warto zakupić większy model. Niektóre modele dehydratorów do żywności mają możliwość regulacji wysokości komory, co jest szczególnie ważne w przypadku suszenia mięsa.

Możliwość regulacji mocy jest niezwykle istotna, jeśli suszymy różne rodzaje pokarmów. Owoce czy warzywa, powinny być suszone w różnych temperaturach niż zioła czy grzyby. Dla osób często korzystających z urządzenia, ważne jest także zużycie energii. W zależności od modelu, dehydrator może mieć moc od 200 do 400 W. Najmocniejsze maszyny będą mieć moc na poziomie 1kW, co z kolei przełoży się na szybkość zakończenia procesu. I ostatnia rzecz, na którą warto zwrócić uwagę to regulacja nadmuchu. Ta opcja pozwala właściwie suszyć owoce i zioła, dostosowując prędkość przepływu powietrza pomiędzy sitami. Wolne, lekko ciepłe powietrze umożliwi ziołom zachowanie smaku i aromatu.

Czy dodatkowe opcje mają wpływ na wygodę korzystania z dehydratora?

Oczywiście, że tak! Niektórzy producenci dokładają starań, aby korzystanie z dehydratora było niezwykle proste. Zabezpieczenie przed przegrzaniem zapobiega spaleniu suszarki. Jeśli urządzenie za bardzo się nagrzeje, to specjalny czujnik odetnie zasilanie. Natomiast wysokiej jakości wentylator, efektywna i energooszczędna grzałka a także termostat wpływają na równomierne rozprowadzanie ciepłego powietrza i szybkość suszenia. Termostat stanowi gwarancję utrzymania właściwej temperatury. Dehydrator z opcją automatycznego wyłączenia, pozwala ustawić czas suszenia, po którym urządzenie samodzielnie się wyłączy. W ten sposób możesz suszyć żywność, nawet podczas nieobecności, bez obawy o przesuszenie czy awarię.

Czy suszone jedzenie zachowuje swoje wartości odżywcze?

Dehydrator do żywności pozbawia produkty spożywcze nadmiaru wody, jednakże zachowuje ich pierwotne właściwości smakowe i odżywcze. Urządzenie pozwala na przechowywanie ziół, grzybów czy owoców, nawet po sezonie. Suszenie to metoda konserwacji żywności stosowana o stuleci. Jedzenie może być przechowywane nawet przez kilka lat, bez konieczności przetwarzania. Ważnym aspektem suszenia, jest brak konieczności dodawania szkodliwych substancji konserwujących, owoce czy grzyby mają naturalny smak i aromat. Nie zawierają konserwantów i barwników, dlatego są zdrowe. Suszenie nie pozbawia jedzenia witamin, błonnika ani innych makro i mikroelementów. Regularne spożywanie suszu ma korzystny wpływ na zdrowie.

Jeśli chcesz naturalnie pozyskać źródło potasu, to wypróbuj suszone pomidory. Ten przysmak kuchni śródziemnomorskiej z pewnością na stałe zagości w twojej kuchni. A suszone śliwki, które mona dodać do mięsa, kompotu wigilijnego czy zjeść je po prostu ze smakiem. W zależności od odmiany, suszone śliwki stanowią nieocenione źródło witamin A, B6, C, E i K, dostarczają również żelaza, potasu, manganu i miedzi. Są źródłem naturalnego błonnika pokarmowego, przyspieszającego metabolizm i procesy trawienia. Co prawda suszone owoce są bardziej kaloryczne, gdyż po odparowaniu wody, cukier i inne składniki są bardziej skondensowane, ale z drugiej strony wystarczy zjeść kawałek suszonego jabłka, aby dostarczyć tyle samo energii co cały, świeży owoc. Mówiąc o jabłkach, w procesie suszenia zachowują wszystkie wartości odżywcze, zyskując na smaku i aromacie.

Warzywa opuszczające dehydrator , takie jak seler, pietruszka, marchewka czy por, mogą stanowić wyśmienita bazę do bulionu, gdyż wchodzą w skład popularnej włoszczyzny. Gotowa mieszanka może być przechowywana w szczelnie zamkniętym słoiku i używana zgodnie z potrzebami. Wiadomo, że samodzielnie przygotowanie suszonych warzyw czy ziół jest niezwykle zdrowe. Mamy pewność, że nie zawierają soli oraz glutaminianu sodu. Nie musisz też kupować gotowych przypraw czy kostek rosołowych. Zioła z dehydratora pozwalają na samodzielne tworzenie mieszanek, które spełnią nasze upodobania smakowe. Można je wzmocnić suszonym jarmużem, czosnkiem czy natką pietruszki.

Przygotowanie żywności do procesu dehydracji

Aby prawidłowo przebiegło suszenie, konieczne jest odpowiednie przygotowanie produktów. W przypadku ziół, mogą to być na przykład melisa, mięta, majeranek, tymianek, szałwia i kolendra. Zaraz po zebraniu, należy je przebrać i wyrzucić popsute elementy. Jeśli chcemy uzyskać pełnowartościowy susz, to możemy oddzielić listki od gałązek. Zżyte liście układa się cienką warstwą na sitach. Cały proces powinien być rozpoczęty od jak najniższych temperatur, około 40 stopni. Zioła nie stracą wtedy ani zapachu, ani smaku.

Warzywa korzeniowe i strączkowe, takie jak seler, marchewka, burak czy groszek zielony, należy dokładnie umyć, obrać i pociąć w plasterki. Strączki warto zacząć suszyć w temperaturze 40 stopni, a inne warzywa w 60 stopniach. Po upływie pięciu godzin, można zwiększyć temperaturę do 70 stopni. Czas suszenia uzależniony jest w głównej mierze od indywidualnych preferencji, jednakże plasterki powinny być elastyczne i ulegać łamaniu.

Wśród owoców, najczęściej suszymy banany, jabłka, śliwki, gruszki oraz żurawinę. Przed włożeniem ich do dehydratora, należy owoce umyć i usunąć pestki oraz gniazda nasienne. W zależności od potrzeb, większe sztuki można pokroić na mniejsze kawałki, w kostkę czy w plasterki. Suszymy produkty zaczynając od temperatury 40 stopni, a następnie zwiększamy do około 70 stopni. Dobrze wysuszone owoce nie kleją się do siebie, ale nie powinny się łamać.

Na koniec grzyby, czyli najczęściej suszony pokarm. Zbierane latem i jesienią, mogą nadać potrawom smak, również w innych porach roku. Aby przechować ich smak, można je zamarynować, zamrozić, albo wysuszyć. Suszone grzyby to prawdziwy rarytas, zwłaszcza w okresie bożonarodzeniowym. Mogą być także wykorzystane do barszczu białego oraz sosów grzybowych do mięsa. Zanim włożymy grzyby do dehydratora, musimy je dokładnie oczyścić, najlepiej bez użycia wody. Grzyby, takie jak podgrzybki, prawdziwki, kurki, pieczarki czy borowiki, chłoną wodę jak gąbka, co może utrudnić i wydłużyć proces suszenia. Większe okazy można pokroić, ale zbyt małe grzybki lepiej zamarynować, ponieważ znacznie się skurczą. Suszenie trwa około 6 godzin, a można je zacząć od 50 stopni. Gotowe grzyby suszone powinny pęka przy silniejszym naciśnięciu palcem.

Zdrowe przekąski przez cały rok

Po skorzystaniu z funkcji dehydratora, warzywa i owoce mogą stanowić smaczną przekąskę o każdej porze roku. Wszystkie suszone produkty można przechowywać nawet przez wiele lat. Należy je jednak odpowiednio zabezpieczyć, zwłaszcza przed wilgocią i molami spożywczymi. Szczelne pojemniki są niezbędne w przypadku grzybów i ziół, aby nie utraciły swojego smakowitego aromatu. Najlepszym sposobem na przechowywanie suszonej żywności są szklane lub plastikowe pojemniki, z uszczelniana pokrywką. Zanim włożysz do nich jedzenie, upewnij się, że są czyste i całkowicie suche. Najlepiej po umyciu pozostawić naczynia do wyschnięcia i odparowania resztek wilgoci. Grzyby, zioła i owoce można postawić w zamykanej szafce, aby słońce nie miało do niej dostępu. Idealna temperatura przechowywania to od 5 do 20 stopni Celsjusza. Można je też trzymać w spiżarni lub w piwnicy. Suszone pomidory możemy zalać oliwą, dodając czosnek i inne ulubione potrawy. Można je tez przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku i używać w dowolnie wybrany, odpowiadający upodobaniom, sposób.