Papryka czerwona słodka 70g

Papryka czerwona słodka (mielona) to bogactwo witamin C i B, beta-karotenu i olejków eterycznych. Dzięki temu ma zastosowanie także prozdrowotne, a nie tylko w kuchni. Pobudza apetyt i wydzielanie soku żołądkowego. Bardzo ceniona jest również za swoje właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Istnieją dowody, że ma ona wpływ na niwelowanie objawów depresji. 

Cena brutto 7,00 zł

Wybierz wariant

  • Dostępność:
  • dużo

Wysyłka od: 5.00 zł

Papryka czerwona słodka otrzymywana jest z suszonych i zmielonych owoców papryki. Sama papryka to warzywo (Capsicum annum), które jest uprawiane głównie na Węgrzech, w Hiszpanii, Meksyku, Bułgarii, Ameryce Południowej czy północnej Afryce. Jednak za jej ojczyznę uważa się Kolumbię. 

Papryka czerwona słodka (mielona) to bogactwo witamin C i B, beta-karotenu i olejków eterycznych. Dzięki temu ma zastosowanie także prozdrowotne, a nie tylko w kuchni. Pobudza apetyt i wydzielanie soku żołądkowego. Bardzo ceniona jest również za swoje właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Istnieją dowody, że ma ona wpływ na niwelowanie objawów depresji. Odpowiednią nalewką przyrządzoną z papryki na 70 proc. alkoholu można nacierać stawy podczas ich boleści – takie rozgrzewanie przynosi natychmiastową ulgę. Medycyna naturalna poleca tę przyprawę jako środek oczyszczający, a to dlatego, że dość mocno działa on na błony śluzowe.

Papryka słodka jako przyprawa jest używana w kuchniach: węgierskiej, włoskiej i meksykańskiej. Przyprawia się nią potrawy mięsne, rybne, zupy, gulasze i sosy.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Opinie (0)

Dodaj opinię

Oceniasz jako: