Ziele angielskie ziarno 40g
Nazwa rośliny, której owocem jest ziele angielskie – „korzennik lekarski” – ma dość kluczowe znaczenie, bo oprócz tego, że jest ona wykorzystywana w kuchni, to duży wkład ma także w medycynę naturalną i przemysł farmaceutyczny. Ponieważ ziele angielskie zawiera eugenol, to wykazuje właściwości znieczulające i zwalczające drobnoustroje.
Cena brutto 8,25 zł
Ziele angielskie to wysuszone na słońcu niedojrzałe owoce pochodzącej z Jamajki rośliny o nazwie: korzennik lekarski (Pimenta dioica). „Ziele angielskie” wzięło się stąd, że było ono popularne właśnie w Anglii. Jest ono powszechną, mocno aromatyczną przyprawą używaną do dań (z ryb, mięs – pasztetów, zup i sosów – oraz potraw słodkich) czy zalew (obok gorczycy, czosnku czy listka bobkowego) do marynowania warzyw. Ziela używa się również do kiszonek. Warto też wiedzieć, że sproszkowane ziele angielskie jest składnikiem mieszanek przyprawowych – do najpopularniejszych należy curry. Mocny i ciekawy zapach sprawił, że ziele angielskie jest wykorzystywane także w przemyśle perfumeryjnym.
Nazwa rośliny, której owocem jest ziele angielskie – „korzennik lekarski” – ma dość kluczowe znaczenie, bo oprócz tego, że jest ona wykorzystywana w kuchni, to duży wkład ma także w medycynę naturalną i przemysł farmaceutyczny. Ponieważ ziele angielskie zawiera eugenol, to wykazuje właściwości znieczulające i zwalczające drobnoustroje. Olejek z ziarenek jest stosowany przy bólach głowy, zębów czy problemach z żołądkiem. Skutecznie niweluje również wzdęcia i kolki. Poprawia trawienie i znakomicie poradzi sobie z zaparciami.
Ziele angielskie warto docenić w okresie zwiększonej podatności na infekcje – napary z roztartych ziaren szybko rozprawią się z przeziębieniem i grypą.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
Inne z tej serii
Dowiedz się więcej...
2024-04-03
Aromaty z Alembika
2024-01-18
Kompleks ziołowy Carska w profilaktyce zdrowia
2024-01-02
Dania i przyprawy, które pomogą ci się rozgrzać zimą
2023-11-23
Jesienno-zimowe superfoods – odżywcze składniki, które wzmocnią twój organizm
2023-05-31
Prozdrowotna kuchnia azjatycka
2023-03-28
Agawa (Agave) w praktycznej fitoterapii
2023-03-20
Toksoplazmoza a ciąża – co każda przyszła mama powinna wiedzieć
2023-03-07
O pasożytach raz jeszcze
2023-01-24
Chrzan pospolity – Armoracia lapathifolia Gilibert
2023-01-23
Pstrolistka sercowata – Houttuynia cordata Thunb. w praktycznej fitoterapii
2023-01-17
Pozbyć się pasożytów
2022-12-29
Jak zadbać o serce
2022-11-07
Czas na kiszonki!
2022-10-21
Oczyszczanie krwi i organów wewnętrznych za pomocą ziołowych mieszanek
2022-08-29
Oczyszczanie organizmu z metali ciężkich
2022-08-17
Oczyszczanie organizmu z toksyn
2022-08-12
Ziołowy detoks organizmu według Jana Kubiaka – najstarszego polskiego zielarza
2022-08-12
Pan Jan od ziół
2022-07-07
Jan Kubiak - najstarszy polski zielarz, który wciąż przyjmuje potrzebujących
2022-04-11
Rośliny pasożytnicze w ziołolecznictwie – łuskiewnik
2022-03-15
Zioła prowansalskie
2022-03-08
Zioła szwedzkie Marii Treben
2022-02-18
Gwiazdnica pospolita – jadalny i bardzo zdrowy chwast
2021-04-08
Suszenie ziół podstawową metodą przetwarzania i konserwacji
2021-03-25
Gemmoterapia – wczesnowiosenne przetwarzanie ziół leczniczych
2021-02-22
Fitoterapia a zielarstwo na przykładzie gatunków przetacznika (Veronica sp.)
2021-02-02
Metoda dr. Kneippa
2021-02-02
Ziele babći – indyjskie remedium na bielactwo nabyte
2020-11-23
O konserwacji, przetwórstwie i przechowalnictwie ziół
2020-11-02
Fosfor
2020-10-22
Morfologia krwi – o czym nam powie?
2020-10-22
Badanie ogólne moczu - o czym nam powie ?
2020-07-17
BRAHMI (Bacopa monnieri)
2020-07-17
Tatarak (Acorus calamus)
2020-07-17
VASAKA (Justicia adhatoda)
2020-07-17
SHATAVARI (Asparagus racemosus)
2020-07-13
SARIVA (Hemidesmus indicus)
2020-07-10
NEEM (Azadirachta indica)
2020-07-10
HARITAKI (Terminalia chebula)
2020-07-10
TULSI (Ocimum sanctum)
2020-07-10
GOTU KOLA (Centella asiatica)
2020-07-09
Dzika róża – właściwości i zastosowanie
2020-06-05
Malwa (ślaz, ślaz dziki) kwiat
2020-06-05
Korzeń prawoślazu
2020-06-05
Moringa
2020-06-04
Trawa cytrynowa
2020-06-04
Mniszek lekarski – właściwości i zastosowanie
2020-05-20
Morwa biała – właściwości i zastosowanie
2020-05-20
Dziurawiec zwyczajny – właściwości i zastosowanie
2020-05-19
Czarnuszka
2020-05-04
Lukrecja gładka, przeciwwirusowa słodkość
2020-05-04
Tarczyca bajkalska – właściwości i zastosowanie
2020-05-04
Bluszczyk kurdybanek – właściwości i zastosowanie
2020-04-27
Krwawnik pospolity – właściwości, zastosowanie
2020-04-06
Koper włoski – zastosowanie, właściwości i działanie
2020-04-02
Uniwersalne zioła i mikstury św. Hildegardy
2020-04-02
Uzdrowieńcza medycyna św. Hildegardy
2020-04-02
Jak zażywać koper włoski
2020-04-02
Gotu kola
2020-04-02
Czarnuszka – złoty środek na wiele chorób
2020-03-26
Gwiazdnica pospolita
Opinie (0)
Dodaj opinię
Inne produkty, które mogą Cię zainteresować
Inni Klienci kupowali również