Ziele angielskie ziarno 40g

Nazwa rośliny, której owocem jest ziele angielskie – „korzennik lekarski” – ma dość kluczowe znaczenie, bo oprócz tego, że jest ona wykorzystywana w kuchni, to duży wkład ma także w medycynę naturalną i przemysł farmaceutyczny. Ponieważ ziele angielskie zawiera eugenol, to wykazuje właściwości znieczulające i zwalczające drobnoustroje. 

Cena brutto 5,00 zł

Wybierz wariant

  • Dostępność:
  • dużo

Wysyłka od: 5.00 zł

Ziele angielskie to wysuszone na słońcu niedojrzałe owoce pochodzącej z Jamajki rośliny o nazwie: korzennik lekarski (Pimenta dioica). „Ziele angielskie” wzięło się stąd, że było ono popularne właśnie w Anglii. Jest ono powszechną, mocno aromatyczną przyprawą używaną do dań (z ryb, mięs – pasztetów, zup i sosów – oraz potraw słodkich) czy zalew (obok gorczycy, czosnku czy listka bobkowego) do marynowania warzyw. Ziela używa się również do kiszonek. Warto też wiedzieć, że sproszkowane ziele angielskie jest składnikiem mieszanek przyprawowych – do najpopularniejszych należy curry. Mocny i ciekawy zapach sprawił, że ziele angielskie jest wykorzystywane także w przemyśle perfumeryjnym.

Nazwa rośliny, której owocem jest ziele angielskie – „korzennik lekarski” – ma dość kluczowe znaczenie, bo oprócz tego, że jest ona wykorzystywana w kuchni, to duży wkład ma także w medycynę naturalną i przemysł farmaceutyczny. Ponieważ ziele angielskie zawiera eugenol, to wykazuje właściwości znieczulające i zwalczające drobnoustroje. Olejek z ziarenek jest stosowany przy bólach głowy, zębów czy problemach z żołądkiem. Skutecznie niweluje również wzdęcia i kolki. Poprawia trawienie i znakomicie poradzi sobie z zaparciami.

Ziele angielskie warto docenić w okresie zwiększonej podatności na infekcje – napary z roztartych ziaren szybko rozprawią się z przeziębieniem i grypą.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Opinie (0)

Dodaj opinię

Oceniasz jako: