Amarantus

Masa netto: 500g

15Amarantus jest lekkostrawny, bogaty w dobrze przyswajalne białko zawierające wszystkie aminokwasy egzogenne – zwłaszcza lizynę potrzebną do wzrostu organizmu, naprawy komórek, produkcji hormonów i przeciwciał. Powinni po niego sięgać wszyscy, którzy dbają o zdrowie, w szczególności weganie, wegetarianie,  sportowcy, alergicy, kobiety w ciąży, chorzy na celiakię lub osoby z alergią na gluten oraz chorzy na miażdżycę, sportowcy, dzieci, osoby starsze i rekonwalescenci. 

Amarantus pod względem zawartości żelaza nie ma sobie równych.

Cena brutto 17,00 zł

Wybierz wariant

2-4 dni robocze
14 dni
od 249 zł

Amarantus, zwany także szarłatem lub amarantem (Amaranthus cruentus), jest jedną z najstarszych roślin uprawianych na świecie, a znali go już starożytni Inkowie. Zalicza się go do pseudozbóż, czyli roślin wytwarzających bogate w skrobię nasiona, ale niebędących zbożami.

Amarantus jest lekkostrawny, bogaty w dobrze przyswajalne białko zawierające wszystkie aminokwasy egzogenne – zwłaszcza lizynę potrzebną do wzrostu organizmu, naprawy komórek, produkcji hormonów i przeciwciał. Powinni po niego sięgać wszyscy, którzy dbają o zdrowie, w szczególności weganie, wegetarianie,  sportowcy, alergicy, kobiety w ciąży, chorzy na celiakię lub osoby z alergią na gluten oraz chorzy na miażdżycę, sportowcy, dzieci, osoby starsze i rekonwalescenci. Szarłat jest bogaty w: żelazo, błonnik, antyoksydanty (zawiera jeden z najsilniejszych antyoksydantów – skwalen – który wzmacnia układ odpornościowy i hamuje procesy starzenia), witaminy A, E, C oraz witaminy z grupy B i nienasycone kwasy tłuszczowe  jedno- i wielonienasycone. 

Szarłat ma bardzo drobne ziarenka, doskonale nadaje się do zagęszczania zup, sosów lub jako dodatek do kasz. Z samego amarantusa można przygotować ciasta, placki lub batoniki. 

Opakowanie 500 g

Dowiedz się więcej...

Nowe badania: Witamina D działa lepiej na odporność niż szczepionka na grypę?

2025-10-08

Nowe badania: Witamina D działa lepiej na odporność niż szczepionka na grypę?

Wirus grypy co roku atakuje miliony organizmów na całym świecie, wywołuje przy tym poważne konsekwencje zdrowotne i społeczne. Mimo rozwoju medycyny wirus wciąż wymyka sie spod kontroli. Dlaczego?

Czytaj więcej

Błonnik i pektyny – ciche wsparcie odporności i trawienia

2025-10-06

Błonnik i pektyny – ciche wsparcie odporności i trawienia

Błonnik pokarmowy to nie pojedynczy związek, lecz cała grupa substancji pochodzenia roślinnego, opornych na trawienie i wchłanianie w przewodzie pokarmowym. Sprawdź jak działa na nasze zdrowie.

Czytaj więcej

Naturalne probiotyki na odporność

2025-09-04

Naturalne probiotyki na odporność

Dużo się mówi o probiotykach (szczególnie w reklamach), choć nie każdy dokładnie wie, o czym tak właściwie mowa. Sprawdź i jedz na zdrowie.

Czytaj więcej

ALFA9 – naturalne wsparcie dla metabolizmu, odporności i energii życiowej

2025-04-23

ALFA9 – naturalne wsparcie dla metabolizmu, odporności i energii życiowej

ALFA9 to zaawansowany produkt oparty na synergii lucerny siewnej, fermentacji, liofilizacji i mocy superowoców. To nie suplement diety – to żywność funkcjonalna nowej generacji. Sprawdź.

Czytaj więcej

Cytykolina i colostrum bovinum – jak mądrze wspierać mózg i odporność?

2025-04-15

Cytykolina i colostrum bovinum – jak mądrze wspierać mózg i odporność?

Dwa składniki, które coraz częściej pojawiają się w świadomej suplementacji, to cytykolina i colostrum bovinum, czyli siara bydlęca. Warto przyjrzeć się im bliżej.

Czytaj więcej

Jak wzmocnić odporność dzięki terapii zimnem?

2025-02-18

Jak wzmocnić odporność dzięki terapii zimnem?

Dobrym pomysłem na wzmacnianie odporności jest terapia zimnem. Stosuje się ją w wielu różnych schorzeniach. Daje bardzo dobre rezultaty u osób zmagających się m.in. z nerwobólami ale nie tylko.

Czytaj więcej

Pokaż więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię