Krew według tradycyjnej medycyny chińskiej
 Krew według tradycyjnej medycyny chińskiej


Krew to rodzaj tkanki łącznej składającej się z części płynnej, czyli osocza, oraz komórek, do których zaliczamy: krwinki czerwone, białe i płytkowe. Ten czerwony i życiodajny płyn krąży w układzie naczyń krwionośnych kręgowców, dostarczając tlenu oraz ważnych substancji odżywczych do tkanek. Przeciętnie całkowita objętość krwi krążącej w ludzkim organizmie dorosłego człowieka wynosi ok. 5 litrów. Krew bierze udział w odprowadzaniu poza obieg produktów przemiany materii do nerek i gruczołów potowych oraz wydalaniu dwutlenku węgla do płuc. Rozprowadza po ustroju hormony, odgrywa ważną rolę w powstawaniu i utrzymaniu odporności oraz bierze udział w procesach krzepnięcia zabezpieczających przed utratą krwi.


W skład krwi wchodzą: krwinki czerwone (erytrocyty), krwinki białe (leukocyty), krwinki płytkowe (trombocyty) i osocze. Wszystkie składniki krwi regenerują się i odnawiają.


Jak pojmuje krew tradycyjna medycyna Chińska


Dla Chińczyków krew to coś więcej niż tylko czerwony płyn o określonych wyżej funkcjach.  Przede wszystkim krew jest formą qi, która wypełnia krew energią życiową, wprawia ją w ruch, aktywizując krążenie, kąpiąc, nawilżając i karmiąc komórki oraz tkanki organizmu.
Według medycyny chińskiej  krew tworzy… pokarm. Czyli jakość spożywanego pożywienia wpływa także na jakość krwi, a dokładniej mówiąc – qi ze śledziony przekształca pokarm w krew. Śledziona wydobywa z pokarmu substancje witalne, które, dzięki pompującemu ruchowi serca, przemieszczają się po całym ciele. Krew krąży po wszystkich tkankach i naczyniach organizmu, gromadząc się w szpiku kostnym.


Wg TCM rolą krwi jest odżywianie tkanek i narządów, energia qi krąży i porusza krwią. Jakość krwi jest zależna od rodzaju spożywanego pożywienia, co wpływa na zdolności ciała do przekształcania składników pokarmowych w substancje odżywcze.


Krew wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej oprócz odżywiania służy także do nawilżania tkanek organizmu – pozwala na zachowanie ich sprężystości, elastyczności, sprawiając by nie wysychały.  


Krew jest podstawową esencją dla kobiet. Kobiety tracą co miesiąc krew, dlatego to one częściej doświadczają objawów jej niedoboru, z tego powodu w czasie menstruacji i tuż po niej powinny spożywać produkty odżywiające krew.


Niedobór krwi


U niektórych osób suchość włosów, skóry i oczu może oznaczać  „niedobór krwi”. Określenie: „niedobór krwi” wcale nie oznacza, że jest jej za mało w ustroju. Może to oznaczać, że ciało nie otrzymuje dostatecznej ilości prawdziwego pożywienia lub że substancje pokarmowe na skutek jakiejś choroby źle się wchłaniają.


Przykładowe objawy niedoboru krwi:


•    blada, matowa skóra,
•    suche, pozbawione połysku włosy,
•    słaba pamięć,
•    zmęczenie, bezsenność.


Sposoby na poprawę jakości krwi:


•    unikanie produktów wysuszających, takich jak np.: alkohol, kawa, czarna herbata, czekolada, nadmiaru pikantnych potraw, fast foodów, pokarmów słonych, wysoko przetworzonych;
•    odżywianie się pokarmami „neutralnymi” o charakterze słodkim; praktycy medycyny chińskiej zalecają spożywanie: wywarów na kościach, wodorostów morskich, małży, ostryg, kałamarnic, gotowanych marchewek, buraków, kapusty, szpinaku, kurczaka, jagnięciny, czerwonych owoców (czereśnie, truskawki, winogrona, daktyle czy jagody goji).


Jak odblokować qi krwi


Kiedy energia qi krwi jest zablokowana, utrudnia to przepływ krwi, prowadząc do jej zastoju. Objawem mogą być bóle przedmiesiączkowe, fioletowe wargi lub opuchlizna. Aby poprawić krążenie krwi, praktycy TCM zalecają włączenie do diety produktów aktywizujących, takich jak np.: ocet, lecznicze, ziołowe wina, bakłażany, kraby, cebulę, czosnek czy musztarda. Powinno się natomiast zrezygnować z produktów powodujących stagnację krwi, czyli np.: tłustych potraw smażonych, chipsów, krakersów oraz nadmiaru soli i cukru.


Opracowała Agata Majcher




Inne wpisy w tej kategorii

Produkcja olejków eterycznych w Polsce – historia roślinami pachnąca

2022-05-27

Produkcja olejków eterycznych w Polsce – historia roślinami pachnąca

Koniec XIX wieku to ogromny rozwój wiedzy chemicznej również na terenie Polski pod zaborami. Dynamicznie rozwijał się sektor farmaceutyczny i lokalni farmaceuci wprowadzali kosmetyki własnej prod [...]

Czytaj dalej

Ćwiczenia na stawy biodrowe

2022-05-24

Ćwiczenia na stawy biodrowe

Dolegliwości w okolicach stawu biodrowego mogą komplikować normalne funkcjonowanie. Zwłaszcza jeśli dotyczą osób, które często muszą się poruszać, przemieszczać, a ruch jest ważnym elementem w wy [...]

Czytaj dalej

Mieszanka warzywna – dlaczego warto spożywać suszone warzywa?

2022-05-24

Mieszanka warzywna – dlaczego warto spożywać suszone warzywa?

Warzywa najlepiej jest spożywać świeże. Przyciągają swoim aromatem oraz wyglądem, co powoduje, że chce się po nie sięgać. Posiadają wiele cennych składników odżywczych, minerałów i witamin, które [...]

Czytaj dalej

Papryka czerwona słodka

2022-05-23

Papryka czerwona słodka

Papryka (Capsicum L.) jest rośliną należącą do rodziny psiankowatych i pochodzi z obszarów Ameryki Południowej oraz Środkowej. Obecnie jest rozpowszechniona i uprawiana na całym globie. Jeden z g [...]

Czytaj dalej

Rozmowa z dr Ewą Szmaj-Kupny o jej autorskiej linii kosmetyków

2022-05-20

Rozmowa z dr Ewą Szmaj-Kupny o jej autorskiej linii kosmetyków

Antyoksydanty obowiązkowo powinny się znaleźć w twoim menuAgata Majcher: Dzień dobry, Ewo, mam tu przed sobą świeżutką partię Twojej najnowszej linii kosmetyków na bazie organicznej truskawki o n [...]

Czytaj dalej