Chaga – czarny diament lasu

Chaga – czarny diament lasu



Chaga – guz brzozowy (Polypore obliquus)  to grzyb pasożytniczy bytujący na korze drzew (zazwyczaj na brzozach). Nie jest w stanie przetrwać bez żywiciela, jakim jest drzewo liściaste. Preferuje chłodny klimat. To grzyb o leczniczych właściwościach, wykorzystywany w medycynie tradycyjnej wielu krajów Europy Wschodniej, Ameryki Północnej oraz Azji. Szczególnie w Rosji, gdzie chaga występuje powszechnie, jest wysoko cenionym grzybem. Wyglądem przypomina bardziej kawałek węgla lub skały niż grzyba, stąd jego potoczna nazwa to „czarny diament lasu“. W lesie chagę można pomylić ze spalonym fragmentem drzewa.

Owocniki chagi są gorzkie, nie przypominają w smaku tradycyjnych grzybów. Są bogate w błonnik i niskokaloryczne. Chaga jest tradycyjnie ścierana na drobny proszek i używana do zaparzenia napoju przypominającego kawę lub herbatę. Dostępna jest także jako suplement, a ostatnio nawet stała się popularnym składnikiem produktów do pielęgnacji skóry. Chaga ma wysokie stężenie szczawianów, dlatego zaleca się ostrożność przy długotrwałym stosowaniu.

Niektóre właściwości lecznicze chagi



Wzmacnia układ odpornościowy


Chaga znana jest z tego, że wzmacnia odporność. Wyniki badań nad tym grzybem sugerują, że chaga sprzyja tworzeniu wyspecjalizowanych białek, które stymulują białe krwinki. Są one niezbędne do zwalczania szkodliwych bakterii i wirusów.

Podobnie jak inne grzyby jadalne, chaga zawiera bogactwo ważnych składników odżywczych. Należą do nich: mangan, potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, miedź czy fosfor. Wszystkie te składniki odżywcze przyczyniają się do ogólnego stanu zdrowia i dostarczają organizmowi paliwa potrzebnego do rozwoju.



Zmniejsza stany zapalne


Stwierdzono, że bogate w przeciwutleniacze grzyby chaga pomagają zwalczać stany zapalne. Dzięki przeciwutleniaczom grzyby chaga zmniejszają stan zapalny w naszych jelitach, eliminując ryzyko potencjalnych chorób, takich jak zespół jelita drażliwego. Grzyby chaga mogą nie tylko pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego, ale także zwalczać szkodliwe bakterie. Cytokiny prozapalne, takie jak czynnik martwicy nowotworu alfa, są odpowiedzialne za powstanie stanu zapalnego. Kwas betulinowy, inotodiol i nadtlenek ergosterolu to związki w chadze, które pomagają zmniejszyć stan zapalny poprzez hamowanie produkcji cytokin.



Pomocne w profilaktyka i walka z nowotworami


Sprawdzano potencjalne właściwości przeciwnowotworowe grzyba i udowodniono, że związki aktywne w nim zawarte dają korzystne efekty w przypadku wielu różnych form nowotworów. Na przykład ekstrakt z chagi jest w stanie blokować namnażanie się komórek nowotworowych, spowalniając ich rozwój. Wg jednego z badań stosowanie chagi jako suplementu spowodowało zmniejszenie rozmiaru guza o 60 proc. Inne badania pokazują, że chaga może zapobiegać wzrostowi komórek rakowych w wątrobie. Podobne wyniki zaobserwowano w przypadku: raka płuc, piersi, prostaty i okrężnicy, ale potrzebne są dalsze badania.

Obniża poziom cukru we krwi


Suplementowanie grzybami chaga jest korzystne dla diabetyków. Grzyby te pomagają obniżyć poziom cukru we krwi. W przypadku osób z insulinoopornością, zespołem policystycznych jajników lub cukrzycą typu 2 stosowanie grzyba chaga także może pomóc w obniżeniu poziomu cukru we krwi oraz wpłynąć na zmniejszenie insulinooporności.

Obniża poziom cholesterolu


Dzięki dużej ilości przeciwutleniaczy, grzyby chaga mogą również pomóc obniżyć poziom cholesterolu, pomagając zmniejszyć ryzyko chorób serca. Jedno z badań pokazuje, że grzyby chaga obniżają „zły” cholesterol LDL, trójglicerydy i ogólny cholesterol. Zwiększyły również poziom antyoksydantów. Istnieją również dowody na to, że chaga może zwiększać „dobry” cholesterol HDL. Grzyby chaga mogą chronić poziom cholesterolu i być może pomóc w regeneracji ścian tętnic.

Chaga to kolejny grzyb niosący wiele korzyści dla naszego zdrowia. Harmonizuje układ odpornościowy, chroni i regeneruje narządy, spowalnia starzenie się, chroni przed chorobami cywilizacyjnymi.



Opracowała Agata Majcher

Inne wpisy w tej kategorii

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

2024-04-12

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

Pestycydy to substancje, zarówno syntetyczne, jak i naturalne, stosowane w celu eliminacji organizmów uważanych za szkodliwe lub niechciane. Jak wpływają na nasze zdrowie? Czy są groźne? Sprawdź.

Czytaj dalej

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

2024-04-08

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

Nutritarianizm to koncepcja zdrowego odżywiania, według której kluczowa jest nie tyle liczba spożywanych kalorii, co jakość składników odżywczych. Zwraca się szczególną uwagę na różnorodność w diecie.

Czytaj dalej

Aromaty z Alembika

2024-04-03

Aromaty z Alembika

Przy pomocy pięknego, połyskującego miedzią alembika można wydobyć aromaty z roślin. Podczas destylacji parą wodną z umieszczonych w nim ziół otrzymujemy bardzo cenne olejki eteryczne oraz hydrolaty.

Czytaj dalej

Te nawyki zwiększają ryzyko nowotworów. Unikaj ich!

2024-04-02

Te nawyki zwiększają ryzyko nowotworów. Unikaj ich!

Wielu przypadkom nowotworów można zapobiec, gdyby tylko w odpowiednim momencie życia chorzy wdrożyli odpowiednie, prozdrowotne nawyki do swojego codziennego funkcjonowania. Dowiedz się więcej.

Czytaj dalej

Mutacja genu MTHFR i problemy z metylacją

2024-03-26

Mutacja genu MTHFR i problemy z metylacją

Z biegiem lat nasze ciała mogą napotkać pewne trudności w prawidłowym metylowaniu DNA. W rezultacie mogą pojawiać się błędy w DNA, zwiększające ryzyko rozwoju chorób, takich jak nowotwory.

Czytaj dalej