- Poradnik
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- Ziołolecznictwo
- 2022-04-06
Chaga – czarny diament lasu
Chaga – guz brzozowy (Polypore obliquus) to grzyb pasożytniczy bytujący na korze drzew (zazwyczaj na brzozach). Nie jest w stanie przetrwać bez żywiciela, jakim jest drzewo liściaste. Preferuje chłodny klimat. To grzyb o leczniczych właściwościach, wykorzystywany w medycynie tradycyjnej wielu krajów Europy Wschodniej, Ameryki Północnej oraz Azji. Szczególnie w Rosji, gdzie chaga występuje powszechnie, jest wysoko cenionym grzybem. Wyglądem przypomina bardziej kawałek węgla lub skały niż grzyba, stąd jego potoczna nazwa to „czarny diament lasu“. W lesie chagę można pomylić ze spalonym fragmentem drzewa.
Owocniki chagi są gorzkie, nie przypominają w smaku tradycyjnych grzybów. Są bogate w błonnik i niskokaloryczne. Chaga jest tradycyjnie ścierana na drobny proszek i używana do zaparzenia napoju przypominającego kawę lub herbatę. Dostępna jest także jako suplement, a ostatnio nawet stała się popularnym składnikiem produktów do pielęgnacji skóry. Chaga ma wysokie stężenie szczawianów, dlatego zaleca się ostrożność przy długotrwałym stosowaniu.
Niektóre właściwości lecznicze chagi
Wzmacnia układ odpornościowy
Chaga znana jest z tego, że wzmacnia odporność. Wyniki badań nad tym grzybem sugerują, że chaga sprzyja tworzeniu wyspecjalizowanych białek, które stymulują białe krwinki. Są one niezbędne do zwalczania szkodliwych bakterii i wirusów.
Podobnie jak inne grzyby jadalne, chaga zawiera bogactwo ważnych składników odżywczych. Należą do nich: mangan, potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, miedź czy fosfor. Wszystkie te składniki odżywcze przyczyniają się do ogólnego stanu zdrowia i dostarczają organizmowi paliwa potrzebnego do rozwoju.
Zmniejsza stany zapalne
Stwierdzono, że bogate w przeciwutleniacze grzyby chaga pomagają zwalczać stany zapalne. Dzięki przeciwutleniaczom grzyby chaga zmniejszają stan zapalny w naszych jelitach, eliminując ryzyko potencjalnych chorób, takich jak zespół jelita drażliwego. Grzyby chaga mogą nie tylko pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego, ale także zwalczać szkodliwe bakterie. Cytokiny prozapalne, takie jak czynnik martwicy nowotworu alfa, są odpowiedzialne za powstanie stanu zapalnego. Kwas betulinowy, inotodiol i nadtlenek ergosterolu to związki w chadze, które pomagają zmniejszyć stan zapalny poprzez hamowanie produkcji cytokin.
Pomocne w profilaktyka i walka z nowotworami
Sprawdzano potencjalne właściwości przeciwnowotworowe grzyba i udowodniono, że związki aktywne w nim zawarte dają korzystne efekty w przypadku wielu różnych form nowotworów. Na przykład ekstrakt z chagi jest w stanie blokować namnażanie się komórek nowotworowych, spowalniając ich rozwój. Wg jednego z badań stosowanie chagi jako suplementu spowodowało zmniejszenie rozmiaru guza o 60 proc. Inne badania pokazują, że chaga może zapobiegać wzrostowi komórek rakowych w wątrobie. Podobne wyniki zaobserwowano w przypadku: raka płuc, piersi, prostaty i okrężnicy, ale potrzebne są dalsze badania.
Obniża poziom cukru we krwi
Suplementowanie grzybami chaga jest korzystne dla diabetyków. Grzyby te pomagają obniżyć poziom cukru we krwi. W przypadku osób z insulinoopornością, zespołem policystycznych jajników lub cukrzycą typu 2 stosowanie grzyba chaga także może pomóc w obniżeniu poziomu cukru we krwi oraz wpłynąć na zmniejszenie insulinooporności.
Obniża poziom cholesterolu
Dzięki dużej ilości przeciwutleniaczy, grzyby chaga mogą również pomóc obniżyć poziom cholesterolu, pomagając zmniejszyć ryzyko chorób serca. Jedno z badań pokazuje, że grzyby chaga obniżają „zły” cholesterol LDL, trójglicerydy i ogólny cholesterol. Zwiększyły również poziom antyoksydantów. Istnieją również dowody na to, że chaga może zwiększać „dobry” cholesterol HDL. Grzyby chaga mogą chronić poziom cholesterolu i być może pomóc w regeneracji ścian tętnic.
Chaga to kolejny grzyb niosący wiele korzyści dla naszego zdrowia. Harmonizuje układ odpornościowy, chroni i regeneruje narządy, spowalnia starzenie się, chroni przed chorobami cywilizacyjnymi.
Opracowała Agata Majcher
- Poradnik
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- Ziołolecznictwo
- 2022-04-06
Inne wpisy w tej kategorii
2024-10-01
Działanie zdrowotne kwasów tłuszczowych omega-3
2024-09-20
Sarkopenia – jak zapobiegać utracie masy i siły mięśni w starszym wieku
2024-09-19
Nasiona na każdy dzień
2024-08-28
Pies – przyjaciel i lekarz człowieka
2024-08-27