Czym jest woda i dlaczego jest dla nas ważna

Czym jest woda i dlaczego jest dla nas ważna

Woda pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie, jest nie tylko składnikiem spożywczym, po który sięgamy w celu ugaszenia pragnienia, ale reguluje wiele procesów biochemicznych. Przeczytaj, dlaczego picie wody jest takie ważne i sprawdź, czy robisz to właściwie.

Woda (tlenek wodoru – H2O) jest najważniejszym, niezbędnym do życia nieorganicznym składnikiem naszego organizmu. Stanowi ona przeciętnie 60–70 proc. masy ciała człowieka, a jej zawartość zmniejsza się wraz z wiekiem. U noworodków stanowi ona ok. 75 proc., a u osób w wieku podeszłym ok. 50 proc. Deficyt wody do 20 proc. prowadzi do śmierci.


W naszych ciałach woda jest dystrybuowana w różnych proporcjach. I tak krew stanowi jej 80 proc., mięśnie 73 proc., tkanka tłuszczowa 25 proc., a kości 10 proc.. 2/3 jej objętości (ok. 30 l) znajduje się wewnątrz komórek, a 1/3 (15 l) występuje pozakomórkowo w postaci wody osocza i cieczy śródkomórkowej.


Przestrzenie wodne oddzielone są błonami komórkowymi, między którymi zachodzi ciągła fluktuacja i produkcja cieczy, takich jak: ślina czy sok trzustkowy i żołądkowy. Przewód pokarmowy dobowo przyjmuje ok. 8 l płynów, których spora część zostaje wchłonięta w końcowym odcinku jelita cienkiego oraz w jelicie grubym, po czym przedostaje się do krwi.


Przeciętne zapotrzebowanie dla zdrowej osoby dorosłej wynosi 2,5 l płynów na dobę, oczywiście zmienia się ono w zależności od pory roku czy aktywności fizycznej. W stanach większego wydalania wody (np. biegunka, pocenie się, wzmożone wydalanie moczu) należy dbać o jej bieżące uzupełnianie. Z drugiej strony warto też nie doprowadzać do ewentualnej nadmiarowości wody, która może wystąpić w takich sytuacjach jak: nadwyżka elektrolitów w organizmie, zbyt duża ilość płynów podawanych dożylnie lub przy niewydolności nerek. Nie jest zalecane wypijanie zbyt dużej ilości płynów, ponieważ nadmiar wody obciąża pracę serca i nerek.

Jakie funkcje pełni woda w organizmie

  • Woda jest integralnym składnikiem struktury wszystkich komórek i tkanek.
  • Stanowi świetny rozpuszczalnik dla większości związków chemicznych. Z niektórymi tworzy roztwory, od których stężenia zależy ciśnienie osmotyczne, a z niektórymi – roztwory koloidalne potrzebne do wystąpienia ciśnienia onkotycznego.
  • Woda transportuje wszystkie składniki organiczne i nieorganiczne do odpowiednich komórek i tkanek.
  • Jest niezbędna w procesach przemiany materii, usuwa z organizmu produkty toksyczne, takie jak mocznik czy kwas moczowy.
  • Bierze udział w procesie trawienia, ułatwia przesuwanie się masy kałowej.
  • Reguluje temperaturę ciała.

Jakie są źródła wody

Pitna woda w postaci czystej to niejedyne źródło płynów, którymi powinniśmy się nawadniać. Na co dzień można pić kompoty owocowe, warzywne i owocowe soki, herbatki ziołowe, zupy czy koktajle. Określona zawartość wody znajduje się także w pożywieniu o stałej konsystencji.

Równowaga wodno-elektrolitowa i kwasowo-zasadowa

Uzupełnianie płynów we właściwy sposób determinuje utrzymanie środowiska wodnego w odpowiednich zakresach pH, jak również w równowadze odpowiedniego rozmieszczenia elektrolitów w płynach ustrojowych. O co tu dokładnie chodzi, już wyjaśniam.

Można wypijać odpowiednią ilość płynów, pozostając przy tym odwodnionym. Aby temu zapobiec, konieczne jest przyjmowanie odpowiedniej ilości elektrolitów, takich jak: sód, potas, wapń czy magnez (dobrym pomysłem jest dodawanie do szklanki wody odrobiny dobrej soli). Aby zachować równowagę wodno-elektrolitową, woda i elektrolity powinny być spożywane codziennie, przy czym decydujący wpływ na zachowanie tej równowagi ma sód. Zachwianie równowagi wodno-elektrolitowej prowadzi do odwodnienia lub przewodnienia organizmu i wynikających z tego stanu patologii (np. nadmiar sodu = nadciśnienie tętnicze; niedobór potasu = osłabienie mięśni i zaburzenia pracy serca).


Błędnie rozumiane pojęcie tzw. zakwaszenia organizmu może prowadzić do różnych nieporozumień, ale mówiąc o równowadze kwasowo-zasadowej, warto pamiętać, że tzw. „zakwaszenie organizmu” nie istnieje. Nasze tkanki i komórki mają zróżnicowane pH, średnio od 1,5
(w soku żołądkowym) do soku trzustkowego (ok. 8). Zdrowy organizm samodzielnie reguluje poziom pH, utrzymując je w ścisłych ramach. PH krwi utrzymuje się w ścisłym zakresie pomiędzy 7,35 a 7,45 pH, odchylenie w jedną lub drugą stronę grozi ciężkimi stanami chorobowymi.


Stężenie pH moczu może mieć odczyn kwasowy lub zasadowy, który można regulować odpowiednimi pokarmami. Do produktów zakwaszających należą: mięso, ryby, jajka, sery, tłuszcze, słodycze, a do produktów alkalizujących – owoce i warzywa.


Bibliografia

Dietetyka – żywienie zdrowego i chorego człowieka, H. Ciborowska, A. Rudnicka, Warszawa 2019.

Inne wpisy w tej kategorii

Jedzenie a emocje u dzieci

2025-06-03

Jedzenie a emocje u dzieci

Czy wybory żywieniowe mogą wpływać na emocje i zachowanie najmłodszych? Co warto wiedzieć o cukrze, glutaminianie sodu, nawodnieniu i składnikach wspierających koncentrację w cieplejszych miesiącach.

Czytaj dalej

Minestra maritata z sałatą kompasową

2025-05-27

Minestra maritata z sałatą kompasową

Sprawdź nasze propozycje kulinarne. Proste danie a jakie smaczne.

Czytaj dalej

Detoks w wersji comfort food – moc oczyszczających zup

2025-05-23

Detoks w wersji comfort food – moc oczyszczających zup

Dobre zupy są sycące i niskokaloryczne, ale nie są tuczące, co ma szczególne znaczenie dla odchudzających się osób. Po zjedzonej porcji długi czas nie odczuwamy głodu, a jednocześnie czujemy się lekko

Czytaj dalej

Co zrobić, aby zwiększyć skuteczność witaminy D?

2025-05-08

Co zrobić, aby zwiększyć skuteczność witaminy D?

Co zrobić, aby zwiększyć skuteczność witaminy D? Mamy na to sprawdzone sposoby. Przekonaj się o tym, czytając nasz artykuł.

Czytaj dalej

Skutki niedoboru magnezu. Jak go uzupełnić?

2025-03-19

Skutki niedoboru magnezu. Jak go uzupełnić?

Magnez jest jednym z kluczowych składników mineralnych, niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jego niedobór może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Czytaj dalej

Jak jogurt naturalny może wesprzeć nasze zdrowie

2025-03-13

Jak jogurt naturalny może wesprzeć nasze zdrowie

Probiotyki, czyli żywe mikroorganizmy, mogą przynieść wiele prozdrowotnych korzyści. Często spotykanym źródłem probiotyków jest jogurt naturalny, który zawiera szczepy bakterii kwasu mlekowego.

Czytaj dalej