Kwiat ślazu

Kwiat ślazu

Kwiat ślazu od dawna doceniany był przez medycynę ludową jako środek na infekcje górnych dróg oddechowych. Napary stosowane na jego bazie pomagają na przeziębienia oraz grypę. Doskonale też sprawdzają się przy problemach żołądkowych. Jeden z gatunków tej rośliny, czyli ślaz dziki, określany także jako malwa dzika oraz ślaz zajęczy dawniej używany był do barwienia tkanin. Jakie jeszcze właściwości posiada kwiat ślazu?


Ślaz (Malva L.) to roślina z rodziny ślazowatych. Dziko rośnie w Europie, a także na kontynencie afrykańskim oraz w Azji. W Polsce wyodrębnia się takie gatunki jak: ślaz dziki, drobnokwiatowy, nicejski, zygmarek, kędzierzawy, zaniedbany, piżmowy, a także okółkowy.  Porasta on tereny zamieszkane i poddane działalności człowieka, przy drogach, na murawach, a także obszary skaliste. Nie potrzebuje żyznych gleb, natomiast lubi tereny nasłonecznione. Jest odporny na mróz. Kwiaty ślazu są promieniste i mają pięć płatków. Mogą one być różowe, purpurowe lub białe. Owoce to jednonasienne rozłupki. Tę miododajną roślinę  uprawia się dla walorów leczniczych, a jej młode liście są spożywane jako dodatek do sałatek i zup. Jest sadzona dla ozdoby w ogrodach na rabatach.   

Składniki ślazu decydują o jego walorach prozdrowotnych

Ślaz zawiera witaminy z grupy B oraz C i karoten. Ponadto w jego składzie występują: śluzy polisacharydowe, glikozydy antocyjanowe oraz garbniki. Nie brakuje również: fitosteroli, soli mineralnych, olejków eterycznych i cukrów. Obecne są także pektyny, fitosterole i kwasy organiczne.  

Ślaz doskonale sprawdza się przy infekcjach wirusowych gardła

Medycyna ludowa ceniła właściwości ślazu – zwłaszcza kwiatów ślazu dzikiego. Napary i płukanki z tej rośliny warto stosować przy nieżytach dróg oddechowych, gdyż skutecznie  łagodzi dolegliwości związane z infekcją. Działa wykrztuśnie, pomagając pozbyć się zalegającej gardło wydzieliny, zmniejsza kaszel, a także hamuje rozwój stanów zapalnych w jamie ustnej, wykazując się właściwościami ochronnymi błony śluzowej. Napar z kwiatu ślazu warto wypijać przy infekcjach wirusowych, przeziębieniu, grypie, zapaleniu oskrzeli czy też anginie. Pomaga też pozbyć się nieprzyjemnej chrypki.  

Kwiat ślazu wspomaga układ trawienny

Występujący w składzie tej rośliny śluz pokrywa błony śluzowe jelit, a także żołądka. Dzięki temu chroni te narządy przed uszkodzeniem i podrażnieniami. Kwiat ślazu można również stosować jako środek zaradczy przy stanach zapalnych i chorobach układu pokarmowego. Jest skuteczny w przypadku: zaparć, biegunek, zaburzeń trawienia. Pomaga na infekcje jelit. Napary z zioła stosuje się na złagodzenie dolegliwości choroby wrzodowej oraz przy nadkwasocie. 

Kwiat ślazu korzystnie wpływa na skórę

Wywary z kwiatu ślazu mogą być stosowane zewnętrznie przy infekcjach i stanach zapalnych skóry, dlatego, że mają działanie przeciwzapalne. Wykazują skuteczność w zwalczaniu wyprysków, a także trądziku. Pomagają zahamować łojotok. Dobrym rozwiązaniem jest kąpiel w wodzie z dodatkiem kwiatu ślazu. Taki zabieg łagodzi podrażnienia wywołane np. atopowym zapaleniem skóry czy w przypadku świądu. Substancje zawarte w zielu regenerują komórki, nawilżają je i wpływają na ich lepszą kondycję. Okłady z kwiatu ślazu można też stosować w razie wystąpienia infekcji narządów płciowych, odbytu, na hemoroidy i w przypadku ran skórnych. Płukanki są też skutecznym środkiem na zwalczanie łupieżu oraz wzmacnianie struktury włosów – powodują, że stają się one mocniejsze i mniej łamliwe.  

Inne właściwości kwiatu ślazu:

  • Łagodzi dolegliwości u kobiet w okresie menopauzy.
  • Napary z kwiatu ślazu chronią przed skutkami ubocznymi przyjmowania antybiotyków.
  • Pomaga na zaburzenia funkcjonowania dwunastnicy.
  • Napary z kwiatu ślazu skutecznie mogą pomóc uregulować zbyt obfite miesiączki.
  • Kwiat ślazu można stosować przy podrażnieniu spojówek.
  • Poprawia jakość i strukturę naczyń krwionośnych.

Przepis na napar ze ślazu

Dwie łyżeczki suszu z kwiatów ślazu należy zalać szklanką wrzącej wody. Następnie pod przykryciem naczynie trzeba odstawić do ostygnięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie i odcedzeniu suszu, napar można spożywać. Najlepiej kilka razy dziennie po ok. 100 mililitrów.  

Przepis na płukankę przy stanach zapalnych gardła

Do płukanki oprócz kwiatu ślazu potrzebne będą również inne zioła: podbiał, korzeń lukrecji, a także siemię lniane. Wszystkie rośliny należy rozdrobnić tak, żeby zmieściły się na jedną łyżkę stołową. Wsypujemy je do szklanki i całość zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na ok. 20 minut do ostygnięcia. Po przecedzeniu stosować 5–6 razy dziennie. Płukanka pomaga na stany zapalne gardła, łagodzi dolegliwości i działa wykrztuśnie.

To warto wiedzieć

Szczególną ostrożność powinny zachować kobiety będące w ciąży oraz karmiące piersią, którym nie zaleca się spożywania ślazu.

Opracował Jarosław Cieśla

Inne wpisy w tej kategorii

Wzmocnij odporność w 30 dni

2025-10-30

Wzmocnij odporność w 30 dni

Patogeny atakują głównie w okresie jesienno-zimowym, ale o odporność warto dbać przez cały rok. Podpowiadamy jak.

Czytaj dalej

Turnus zdrowotny  "OdNowa" w EDEN RAJSKIE SPA

2025-10-23

Turnus zdrowotny "OdNowa" w EDEN RAJSKIE SPA

Eden Rajskie Spa jest to luksusowy kompleks wypoczynkowy w miejscowości Rajskie w samym sercu Bieszczadów. Pobyt w naszym ośrodku to gwarancja absolutnego wypoczynku na łonie natury. Zapraszamy!

Czytaj dalej

Jak pobudzić jelita do pracy i dlaczego to takie ważne?

2025-10-21

Jak pobudzić jelita do pracy i dlaczego to takie ważne?

Zdrowe jelita to podstawa dobrego samopoczucia i odporności. Niestety stres, siedzący tryb życia i zła dieta spowalniają ich pracę. Sprawdź, jak naturalnie pobudzić jelita do działania.

Czytaj dalej

Czy polifenole z roślin to nowa generacja naturalnych antybiotyków?

2025-10-15

Czy polifenole z roślin to nowa generacja naturalnych antybiotyków?

Polifenole to cenne związki, które można odnaleźć w różnych częściach roślin – w owocach i w ich skórce, w nasionach, liściach, kwiatach czy korzeniach. Spełniają one ważną funkcję ochronną. Sprawdź.

Czytaj dalej

Błonnik i pektyny – ciche wsparcie odporności i trawienia

2025-10-06

Błonnik i pektyny – ciche wsparcie odporności i trawienia

Błonnik pokarmowy to nie pojedynczy związek, lecz cała grupa substancji pochodzenia roślinnego, opornych na trawienie i wchłanianie w przewodzie pokarmowym. Sprawdź jak działa na nasze zdrowie.

Czytaj dalej

Naturalne sposoby na stłuszczoną wątrobę

2025-10-02

Naturalne sposoby na stłuszczoną wątrobę

Wątroba to jeden z najważniejszych narządów w naszym organizmie, pełni istotną rolę w detoksykacji. Troska o zdrowie wątroby jest kluczowa dla naszego dobrostanu. Sprawdź jak to zrobić.

Czytaj dalej