Morele

Morele

Morele ze względu na smak i konsystencję są cenionym i często spożywanym owocem. W ich składzie jest wiele cennych składników odżywczych, które wspomagają funkcjonowanie organizmu. Owoce te poprawiają trawienie, a także są doskonałym regulatorem ciśnienia. Wzmacniają odporność organizmu i działają antyoksydacyjnie. Warto je przyjmować przy zaburzeniach funkcjonowania układu sercowo naczyniowego. Poza tym sok z moreli jest po prostu bardzo smaczny i wpływa na poprawę nastroju. Jakie jeszcze właściwości kryją się w tych owocach?   


Morela pospolita – określana też jako morela zwyczajna (Prunus armeniaca L.) – to wieloletnia roślina należąca do rodziny różowatych. Daje owoce okryte pomarańczową skórką, pod którą znajduje się miąższ otaczający pestkę. Morela pochodzi z Azji, a obecnie jest uprawiana w wielu państwach na całym świecie. Do rozwoju potrzebuje ciepła oraz światła, nie toleruje zbyt dużej ilości opadów. Najwięksi producenci moreli to: Turcja, Uzbekistan, Iran, a w Europie: Włochy, Hiszpania oraz Francja.


Owoce nadają się do bezpośredniego spożycia. Są doskonałym dodatkiem do warzywno-owocowych sałatek, ciast, tortów, mięs oraz można ich użyć jako farszu do pierogów. Da się je również suszyć oraz wytwarzać z nich: dżemy, powidła, a także galaretki. Z moreli powstają również  kompoty, musy, likiery oraz nalewki. W kosmetyce wykorzystuje się olejki pozyskiwane z ich nasion do produkcji perfum.

Wartość odżywcza moreli zwiększa się po ich suszeniu

W składzie moreli znajdują się witaminy: A, B1, B2, B3, B6, B9, C, a także E. Owoce te zawierają też makroelementy: potas, wapń, fosfor, bor, magnez i sód, a także mikroelementy: mangan, miedź, cynk, żelazo oraz jod. Mają również: kwas omega-6, błonnik pokarmowy, pektyny, garbniki, kwasy organiczne oraz duże ilości zeaksantyny.


Po ususzeniu morele zwiększają swoje właściwości odżywcze. Wartość energetyczna na 100 g owocu z 50 kcal w świeżych zwiększa się do 301 kcal suszonych. Podobnie jest z pozostałymi związkami, np.: węglowodany z 11,9 mg wzrastają do 72,2 mg, witamina C z 6,7 mg do 31,7 mg, B3 z 0,8 mg do 4,85 mg, potas z 255 mg do 1666 mg, magnez z 7 mg do 42 mg, a żelazo z 0,6 mg do 3,6 mg.

To warto wiedzieć

Olejek pozyskiwany z ziaren moreli znajduje zastosowanie w preparatach służących do pielęgnacji ciała, które wykazują się właściwościami regenerującymi komórki oraz zapobiegają stanom zapalnym.

Surowe morele mogą być spożywane przez osoby zmagające się z cukrzycą

Diabetycy spożywając świeże morele, powinni pamiętać, żeby przyjmować je w nie większej ilości niż 300 g w ciągu jednego dnia. Dobrze jest spożywać je razem z innymi produktami (zamiast osobno), dzięki czemu przyrost glukozy we krwi będzie dużo niższy. Osoby zmagające się z cukrzycą muszą też uważać na suszone morele, gdyż w ich składzie występuje większa ilość węglowodanów i takie owoce są bardziej kaloryczne.

Morele skutecznie zwalczają stres oksydacyjny

Spożywanie moreli powoduje, że do organizmu dostarczane są witaminy: A, C, E, a także zeaksantyna oraz kwercetyna. Substancje te to tzw. przeciwutleniacze, czyli związki utrzymujące równowagę wolnych rodników. Nie pozwalają im na zwiększenie swej liczebności, co zabezpiecza przed rozwojem wielu groźnych chorób. Stres oksydacyjny, który wywołują wolne rodniki przyczynia się do zaburzeń pracy serca, wywołanie cukrzycy, a także  nadwagi i otyłości. Jednak najgroźniejszym skutkiem ich działalności mogą być choroby nowotworowe. Z tego powodu warto do swojej diety wprowadzić spożywanie suszonych moreli ze względu na ich prozdrowotne właściwości.  

Morele to dobry wybór dla osób aktywnych ruchowo

Suszone morele dzięki dużej ilości węglowodanów są doskonałą przekąską przed treningiem, w trakcie oraz po treningu i rekreacji ruchowej. Dodadzą też energii osobom, które ciężko pracują zarówno fizycznie, jak i umysłowo. Poza tym owoce te pomogą utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Doskonale też nawadniają, co jest bardzo ważne podczas trenowania przy wysokich temperaturach. Suszone morele będą stanowić dużą dawkę energii i sprawdzą się u osób trenujących sporty wytrzymałościowe, takie jak bieganie długodystansowe czy jazda na rowerze.

Morele zawierają substancje, które wspomagają funkcjonowanie narządów wewnętrznych i zabezpieczają przed ich destrukcją

Antyutleniacze wchodzące w skład moreli zwalczają wolne rodniki. Dzięki temu proces starzenia się organizmu jest hamowany, co wpływa na poprawę zdrowia. Komórki nie są niszczone, a ciało w związku z tym jest mniej podatne na choroby. Wśród tych antyutleniaczy na wyróżnienie zasługuje witamina A, która wpływa na lepszy wygląd cery, a także zabezpiecza przed chorobami oczu, takimi jak zaćma.
W morelach – zwłaszcza suszonych – biopierwiastki wspomagają pracę narządów i różnych układów. Potas np. korzystnie wpływa na napięcie mięśni, reguluje ciśnienie krwi, odpowiada za pracę serca , sprawne działanie nerek oraz układu krążenia.    

To warto wiedzieć

  • Suszone morele mają więcej kalorii i większe stężenie węglowodanów, dlatego osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, nie powinny zbyt dużo ich jeść.    
  • Maseczka z moreli korzystnie w pływa na cerę.


Dzięki swoim właściwościom antyzapalnym morele często wykorzystuje się do poprawienia wyglądu i jakości cery. Maseczka wykonana z tych owoców regeneruje jej komórki, nawilża skórę, odświeża i odmładza, nadając blask. Świetnie sprawdza się przy wypryskach na twarzy, trądziku i niezdrowym wyglądzie. Poza tym w trakcie trzymania maseczki na twarzy jej zapach relaksuje i jest swoistą aromaterapią wpływająca pozytywnie na samopoczucie psychiczne.

Przepis na maseczkę


Dwie średnie morele należy dokładnie umyć i obrać ze skórki. Oddzielamy pestkę od miąższu, który następnie trzeba rozgnieść na drobną miazgę. Taką papkę nakładamy na oczyszczoną wcześniej twarz, a także szyję. Po 20 minutach zmywamy maseczkę przegotowaną ciepłą wodą.

Prozdrowotne właściwości moreli

  • Zawarty w morelach beta-karoten wspomaga funkcjonowanie układu immunologicznego.
  • Morele odznaczają się właściwościami krwiotwórczymi.
  • Znajdujące się w składzie moreli fitoskładniki zapobiegają rozwojowi stanów zapalnych.
  • Morele warto spożywać przy zaburzeniach działania wątroby. 
  • Osoby podatne na wystąpienie anemii powinny jeść suszone morele ze względu na duże ilości żelaza występującego w tych owocach. Dotyczy to także kobiet w ciąży. Zawarta w morelach witamina C pozwala na lepsze wchłanianie tego biopierwiastka.
  • Pestki moreli stosuje się w leczeniu astmy, a także rozedmy płuc. 
  • Morele dobrze jest spożywać zwłaszcza w okresie zwiększonego występowania infekcji wirusowych, gdyż zawarta w nich witamina C wzmacnia organizm oraz chroni przed zachorowaniem i przeziębieniem. 
  • Morele wspomagają leczenie w przypadku nadkwasoty.
  • Morele powinny znaleźć się w menu osób, u których wystąpiło złamanie kości, gdyż znajdujący się w tych owocach bor pozytywnie wpływa na ich zrastanie i ogólną lepszą jakość. 
  • Ze względu na właściwości odkwaszające morele warto spożywać z produktami, które zakwaszają organizm.
  • Dawniej w ludowej medycynie w krajach azjatyckich z pestek moreli przyrządzano specyfiki, które miały kobiecie zapewnić płodność.

Opracował Jarosław Cieśla

Inne wpisy w tej kategorii

Łuszczyca – co o niej warto wiedzieć

2024-04-17

Łuszczyca – co o niej warto wiedzieć

Łuszczyca to przewlekła, nawracająca, niezakaźna choroba skóry, przybierająca różne formy i stopnie nasilenia. Szacuje się, że na świecie łuszczyca dotyka około 2–3 proc. populacji.

Czytaj dalej

Dzieci w wirtualnym świecie

2024-04-16

Dzieci w wirtualnym świecie

Dzieci powinny być chronione przed pułapką uzależnienia od cyfrowych mediów. Rozwój dziecka to przebywanie w realnym świecie, a nie w cyberprzestrzeni, która potrafi okaleczać. Czytaj więcej.

Czytaj dalej

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

2024-04-12

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

Pestycydy to substancje, zarówno syntetyczne, jak i naturalne, stosowane w celu eliminacji organizmów uważanych za szkodliwe lub niechciane. Jak wpływają na nasze zdrowie? Czy są groźne? Sprawdź.

Czytaj dalej

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

2024-04-08

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

Nutritarianizm to koncepcja zdrowego odżywiania, według której kluczowa jest nie tyle liczba spożywanych kalorii, co jakość składników odżywczych. Zwraca się szczególną uwagę na różnorodność w diecie.

Czytaj dalej

Aromaty z Alembika

2024-04-03

Aromaty z Alembika

Przy pomocy pięknego, połyskującego miedzią alembika można wydobyć aromaty z roślin. Podczas destylacji parą wodną z umieszczonych w nim ziół otrzymujemy bardzo cenne olejki eteryczne oraz hydrolaty.

Czytaj dalej