Oszczędzanie z multicookerami Instant Pot

Oszczędzanie z multicookerami Instant Pot


Szukanie oszczędności w codziennym życiu staje się coraz istotniejszą kwestią w obecnych czasach. Zgodzimy się jednak co do tego, że nie warto oszczędzać na zdrowym odżywianiu, a co za tym idzie – na własnym zdrowiu. Są jednak sposoby na znalezienie oszczędności w kuchni poprzez właściwy dobór kuchennych urządzeń i korzystanie z nich w energooszczędny sposób. Tym razem zamierzamy przedstawić wielozadaniowe urządzenia gotujące, jakimi są elektryczne garnki Instant Pot, w świetle możliwych oszczędności zarówno naszego czasu jak i kosztownej dla nas i środowiska energii elektrycznej.


Dlaczego powinniśmy szukać energooszczędnych rozwiązań?


Nurt zero waste stale zyskuje nowych zwolenników. W tłumaczeniu na polski to dążenie do minimalizowania zużywanych oraz wyrzucanych rzeczy. To bardzo istotna kwestia podyktowana nadmiernym ludzkim konsumpcjonizmem, a w konsekwencji opłakanym stanem środowiska naszej planety. Dlatego powinniśmy robić co w naszej mocy, aby nie marnotrawić jedzenia, odpowiedzialnie dokonywać zakupów, naprawiać rzeczy, zanim postanowimy je wyrzucić, oraz oszczędzać zasoby i media, takie jak woda czy prąd. Dodatkowymi zaletami będą oszczędności dla naszego portfela, ale również świadomość, że staramy się, jak możemy, chociaż trochę poprawić los przyszłych pokoleń.


W jaki sposób Instant Pot zmniejsza koszty gotowania?


Zastąpienie wielu urządzeń kuchennych jednym sprzętem wielofunkcyjnym takim jak Instant Pot może się okazać nie tylko oszczędnością miejsca w kuchennej przestrzeni, ale również czasu i prądu. Szerokie możliwości zastosowania oraz nowoczesne technologie sprawią, że gotowanie stanie się skuteczną metodą oszczędzania czasu i energii elektrycznej, a tym samym – naszych pieniędzy. Przyjrzyjmy się więc bliżej temu jak Instant Pot może przyczynić się do tych oszczędności.


Cechy urządzenia Instant Pot wpływające na zmniejszenie zużycia energii elektrycznej:


•    Tryb gotowania Pressure Cook, czyli tak jak w szybkowarze, to najlepszy sposób na szybkie i tanie gotowanie z Instant Pot. Zwiększone ciśnienie we wnętrzu naczynia podwyższa temperaturę wrzenia, dzięki czemu potrawa gotuje się znacznie szybciej, z mniejszym zużyciem prądu, w niewielkiej ilości płynów, z mniejszą stratą cennych substancji odżywczych oraz z bardzo dobrymi efektami smakowymi.
•    Szczelna pokrywa zamykająca garnek wewnętrzny Instant Pot jest niezbędnym elementem gotowania w trybie szybkowaru. Jej wytrzymałe uszczelki i dopracowana konstrukcja ze specjalnymi zaworami sprawiają, że ciśnienie oraz wysoka temperatura są z łatwością utrzymywane wewnątrz garnka.
•    Dobrze izolowane naczynie wewnętrzne w połączeniu ze szczelnie zamykaną pokrywą sprawiają, że straty w postaci energii cieplnej są ograniczane do minimum. To zaleta w trakcie rozgrzewania, którego czas jest wyjątkowo krótki oraz już w trakcie trybu gotowania. W prosty sposób wpływa to na zmniejszenie ilości zużywanego prądu. Jednocześnie będzie to również zaletą dla osób, które nie są fanami kuchni pełnej oparów i zapachów jedzenia.
•    Instant Pot to sprzęt idealny do przygotowywania potraw jednogarnkowych. Możemy najpierw podsmażać składniki jak na patelni, a potem dodać płynne składniki i kontynuować gotowanie w szybkowarze. Stojak do gotowania na parze umożliwi jednoczesne gotowanie na dwóch „pięterkach”. Warunki panujące w szczelnie zamkniętym garnku sprawią, że składniki przejdą wzajemnie swoim smakiem i stworzą spójną, smakowitą całość.
•    Wielofunkcyjność garnków elektrycznych Instant Pot polega również na dostępności całej gamy programów automatycznego gotowania. Są one opracowane nie tylko pod poszczególne sposoby obróbki termicznej, ale także pod konkretne rodzaje używanych składników spożywczych, dzięki czemu potrawy gotują się dokładnie tyle, ile powinny dla uzyskania najlepszych rezultatów kulinarnych. Sumarycznie daje to tryby pracy, które maksymalnie oszczędzają nasz czas spędzany przy gotowaniu oraz ilość pobieranej energii elektrycznej.

Jak poszczególne programy wpływają na energooszczędność multicookerów Instant Pot?


•    Gotowanie na parze – jest możliwe w trybie normalnego lub podwyższonego ciśnienia. W opcji szybkowaru można przyśpieszyć gotowanie bardziej opornych składników, takich jak warzywa skrobiowe czy mięsa. Gotowanie na parze przebiegnie wyjątkowo szybko i efektywnie ze względu na zminimalizowane straty ciepła.
•    Gotowanie pod ciśnieniem – jak już wspominaliśmy, to najefektywniejszy sposób energooszczędnego gotowania. Przy minimalnym nakładzie pracy, czasu i prądu uzyskamy zdrowe i smaczne jedzenie. W zakresie tego trybu gotowania mieści się wiele ustawień dostosowanych pod poszczególne rodzaje żywności, m.in. : zupy (soup/broth), mięsa i gulasze (merat/stew), nasiona roślin strączkowych (bean/chili), jaja (egg), kasze (multigrain), ryże (rice) czy owsianki (porridge).
•    Wolne gotowanie – proces długotrwałego gotowania, ale dzięki poborom minimalnej ilości energii na ogrzewanie i niewielkim stratom ciepła nie jest on bardziej kosztowny od innych trybów gotowania w Instant Pot. Efektem gotowania w stylu slow jest natomiast potrawa o wyższych walorach odżywczych oraz ciekawym rezultacie smakowym.
•    Smażenie (Sauté) – tryb, który można użyć jako wstępne przygotowanie np. mięs poprzez ich obsmażenie. Oszczędność polega tu na braku potrzeby korzystania z dodatkowych naczyń i płyty grzewczej. Bezpośrednio po posmażeniu wystarczy zmienić tryb, dodać odpowiednią ilość płynów i resztę składników, a następnie kontynuować, np. gotując pod ciśnieniem.
•    Sous Vide – nowoczesny sposób gotowania stosowany przez najlepszych szefów kuchni. To proces gotowania żywności w szczelnie zamkniętych woreczkach, w ściśle kontrolowanej, dość niskiej temperaturze. Program zapewnia automatyczne kontrolowanie temperatury bez potrzeby otwierania naczynia i sprawdzania jej ręcznie ze stratami ciepła, jak to ma miejsce w gotowaniu tym sposobem na płycie grzewczej.


Smażenie powietrzem, czyli Air Fry w Instant Pot serii Crisp


Wielofunkcyjne garnki elektryczne Instant Pot wyposażone są standardowo w pokrywę umożliwiającą gotowanie w zwiększonym ciśnieniu. Modele serii Crisp mają dodatkowo drugą pokrywę, która przekształca je w urządzenia zwane Air Fry. Nazwa ta tłumaczona jest jako „frytkownica powietrzna“, jednak nie oddaje to prawdziwych możliwości urządzenia. Działanie oparte jest na szybkiej cyrkulacji powietrza, która sprawia, że potrawy są łudząco podobne do tych smażonych w głębokim tłuszczu przy jednoczesnym minimalnym użyciu oleju. Jest to tak naprawdę naczynie pełniące funkcję niedużych rozmiarów piekarnika o wysokiej wydajności, a to dzięki specjalnie opracowanej technologii obiegu powietrza. Potrawy „smażone” gorącym powietrzem potrzebują niewiele czasu, a krótka obróbka termiczna i brak potrzeby używania dodatkowego tłuszczu mogą dać w efekcie bardzo zdrową potrawę.

Największa oszczędność w przypadku urządzeń typu Air Fry to ich użytkowanie zamiast piekarnika. Liczne testy dowiodły, że pieczenie w piekarniku to proces wyjątkowo energochłonny z racji na długie rozgrzewanie, dużą przestrzeń do nagrzewania oraz wysoki pobór prądu. Dla porównania potrawy przygotowywane we frytkownicy powietrznej potrzebują znacznie krótszego czasu do osiągnięcia porównywalnych efektów kulinarnych, jednocześnie sprzęt rozgrzewa się momentalnie oraz pobiera o około połowę mniejszą ilość energii elektrycznej. Dodatkowa oszczędność jest więc także w postaci czasu i energii zyskanych na krótszym gotowaniu!

Multicookery Instant Pot to nowoczesne rozwiązanie do każdej kuchni. Wszechstronność zastosowania, łatwość i szybkość gotowania to jak widać niejedyne zalety. Bardzo ważną korzyścią okazuje się – co zostało udowodnione – duża energooszczędność tych urządzeń.

Inne wpisy w tej kategorii

Dzieci w wirtualnym świecie

2024-04-16

Dzieci w wirtualnym świecie

Dzieci powinny być chronione przed pułapką uzależnienia od cyfrowych mediów. Rozwój dziecka to przebywanie w realnym świecie, a nie w cyberprzestrzeni, która potrafi okaleczać. Czytaj więcej.

Czytaj dalej

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

2024-04-12

Pestycydy w warzywach i owocach – jak je eliminować

Pestycydy to substancje, zarówno syntetyczne, jak i naturalne, stosowane w celu eliminacji organizmów uważanych za szkodliwe lub niechciane. Jak wpływają na nasze zdrowie? Czy są groźne? Sprawdź.

Czytaj dalej

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

2024-04-08

Nutritarianizm jako koncepcja zdrowego odżywiania

Nutritarianizm to koncepcja zdrowego odżywiania, według której kluczowa jest nie tyle liczba spożywanych kalorii, co jakość składników odżywczych. Zwraca się szczególną uwagę na różnorodność w diecie.

Czytaj dalej

Te nawyki zwiększają ryzyko nowotworów. Unikaj ich!

2024-04-02

Te nawyki zwiększają ryzyko nowotworów. Unikaj ich!

Wielu przypadkom nowotworów można zapobiec, gdyby tylko w odpowiednim momencie życia chorzy wdrożyli odpowiednie, prozdrowotne nawyki do swojego codziennego funkcjonowania. Dowiedz się więcej.

Czytaj dalej

Mutacja genu MTHFR i problemy z metylacją

2024-03-26

Mutacja genu MTHFR i problemy z metylacją

Z biegiem lat nasze ciała mogą napotkać pewne trudności w prawidłowym metylowaniu DNA. W rezultacie mogą pojawiać się błędy w DNA, zwiększające ryzyko rozwoju chorób, takich jak nowotwory.

Czytaj dalej