Nasiona Chia 150g PK

150g

Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.) to pochodząca z Meksyku i Gwatemali roślina o szerokich liściach i niedużych, fioletowych lub białych kwiatach. Jej owoce zawierają dużą ilość owalnych nasion, nazywanych nasionami chia. Zawierają one bardzo dużo kwasów omega-3 i są bogate w witaminę C, wapń, białko oraz żelazo. Są polecane osobom wykonującym pracę umysłową, mającym skłonność do depresji oraz dbającym o swoje serce i układ krążenia.

Cena brutto 6,00 zł

Wybierz wariant

14 dni
od 500 zł

Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.) to pochodząca z Meksyku i Gwatemali roślina o szerokich liściach i niedużych, fioletowych lub białych kwiatach. Jej owoce zawierają dużą ilość owalnych nasion, nazywanych nasionami chia. Zawierają one bardzo dużo kwasów omega-3 i są bogate w witaminę C, wapń, białko oraz żelazo. Są polecane osobom wykonującym pracę umysłową, mającym skłonność do depresji oraz dbającym o swoje serce i układ krążenia.

Nasiona chia – jak stosować?

Zaleca się 1,5 łyżeczki nasion dwa razy dziennie. Nasiona chia można wykorzystywać między innymi do:

koktajli,

puddingów,

sałatek, naleśników, omletów, kasz,

musli, płatków, owsianki.

Zmielone nasiona nadają się do wypieku chleba, ciast czy naleśników lub jako zamiennik bułki tartej. Można też z nasion przyrządzić budyń lub posypywać kanapki. Sproszkowane ziarenka można też stosować do zagęszczenia zup i sosów. Nasiona można dodawać do dżemów, owsianek, jogurtów, sałatek i innych przetworów na ciepło lub zimno.

Dowiedz się więcej...

Tabata na spalenie tkanki tłuszczowej

2022-06-20

Tabata na spalenie tkanki tłuszczowej

Zrzucanie wagi często nastręcza wielu trudności. Oprócz odpowiednio zbilansowanej diety trzeba jeszcze dodać aktywność ruchową. Powinna być ona systematycznie uprawiana – wtedy przyniesie wymiern [...]

Czytaj więcej

Nasiona chia – właściwości dla zdrowia

2022-05-30

Nasiona chia – właściwości dla zdrowia

Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica) to jednoroczna roślina zielna, której nasiona, znane powszechnie jako chia, konsumowano już tysiące lat temu w Meksyku czy Gwatemali. Od dłuższego czasu uzna [...]

Czytaj więcej

Kwasy omega-3 – czy suplementacja nimi jest niezbędna?

2021-09-30

Kwasy omega-3 – czy suplementacja nimi jest niezbędna?

Istnieją dwie klasy niezbędnych kwasów tłuszczowych: kwasy tłuszczowe omega-3 (n-3 lub ω-3) i omega-6 (n-6 lub ω-6). Nazwa kwasów tłuszczowych n-3 i n-6 pochodzi od numeru węgla, przy którym wyst [...]

Czytaj więcej

Trening w upale

2021-08-12

Trening w upale

Kiedy robi się coraz cieplej, musimy włożyć więcej wysiłku, żeby podołać reżimowi treningowemu. Kosztuje nas to sporo sił. Bieganie przy wysokiej temperaturze nie należy do przyjemności. Jest tru [...]

Czytaj więcej

5 naturalnych energetyków dodających mocy

2021-07-13

5 naturalnych energetyków dodających mocy

5 naturalnych energetyków dodających mocy W ciągu dnia nierzadko zdarza się, że następuje spadek energii. Jesteśmy ospali i trudno jest nam podołać swoim obowiązkom. Czujemy się zmęczeni, brak n [...]

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię

Powiązane artykuły na blogu