

Porzeczki czerwone zawierają znaczne ilości kwasów i cukrów organicznych, są także bogate w witaminy A, C, E, PP, a także w: żelazo, potas, kwas bursztynowy i kwas jabłkowy, pektyny, selen oraz garbniki. Porzeczka czerwona (owoce) według literatury była wykorzystywana, gdyż: poprawia apetyt, przeciwdziała nudnościom, zwiększa przyswajalność składników odżywczych, zmniejsza krzepliwość krwi i pomaga zapobiegać atakom serca i udarowi mózgu, jest bogata w pektyny wspomagające pracę jelit i dbające o rozwój zdrowej mikroflory jelitowej, poprawia perystaltykę jelit, pomaga zapobiegać nadciśnieniu tętniczemu, niewydolności wątrobowej i zgadze, jest pomocna w łagodzeniu reumatyzmu, pomaga usuwać piegi czy oczyścić cerę.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
Cena brutto 22,40 zł
Porzeczki czerwone pochodzą z Europy i są cenione ze względu na swoje wartości zdrowotne już od XVI wieku – do dziś można jeszcze spotkać dziko rosnące okazy, które potrafią przetrwać nawet 20 lat. Krzewy osiągają wysokość 2 metrów. Są samopylne. Czerwone owoce mają kulisty kształt i wielkość około 1 cm. Porzeczki zawierają znaczne ilości kwasów i cukrów organicznych, są także bogate w witaminy A, C, E, PP, a także w: żelazo, potas, kwas bursztynowy i kwas jabłkowy, pektyny, selen oraz garbniki. Przeciwutleniacze, które znajdują się w owocach, są w stanie hamować rozwój komórek nowotworowych.
Porzeczka czerwona (owoce) według literatury była wykorzystywana, gdyż:
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
Inne z tej serii
Dowiedz się więcej...
2022-12-15
2022-10-31
2022-10-24
2022-09-29
2022-08-09
2022-07-08
2022-06-29
2022-08-10
2022-06-02
2022-05-10
2022-03-08
2022-03-08
2022-03-01
2021-12-17
2021-10-14
2021-10-12
2021-09-30
2021-09-14
2021-06-22
2021-06-15
2021-03-17
2021-03-08
2021-03-05
2020-07-09
2020-03-31
2020-03-30
2020-03-30
Inne produkty, które mogą Cię zainteresować
Inni Klienci kupowali również