Porzeczka czerwona owoc 250g

Porzeczki czerwone zawierają znaczne ilości kwasów i cukrów organicznych, są także bogate w witaminy A, C, E, PP, a także w: żelazo, potas, kwas bursztynowy i kwas jabłkowy, pektyny, selen oraz garbniki. Porzeczka czerwona (owoce) według literatury była wykorzystywana, gdyż: poprawia apetyt, przeciwdziała nudnościom, zwiększa przyswajalność składników odżywczych, zmniejsza krzepliwość krwi i pomaga zapobiegać atakom serca i udarowi mózgu, jest bogata w pektyny wspomagające pracę jelit i dbające o rozwój zdrowej mikroflory jelitowej, poprawia perystaltykę jelit, pomaga zapobiegać nadciśnieniu tętniczemu, niewydolności wątrobowej i zgadze, jest pomocna w łagodzeniu reumatyzmu, pomaga usuwać piegi czy oczyścić cerę.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Cena brutto 22,40 zł

Wybierz wariant

14 dni
od 500 zł

Porzeczka czerwona owoc 250g

Porzeczki czerwone pochodzą z Europy i są cenione ze względu na swoje wartości zdrowotne już od XVI wieku – do dziś można jeszcze spotkać dziko rosnące okazy, które potrafią przetrwać nawet 20 lat. Krzewy osiągają wysokość 2 metrów. Są samopylne. Czerwone owoce mają kulisty kształt i wielkość około 1 cm. Porzeczki zawierają znaczne ilości kwasów i cukrów organicznych, są także bogate w witaminy A, C, E, PP, a także w: żelazo, potas, kwas bursztynowy i kwas jabłkowy, pektyny, selen oraz garbniki. Przeciwutleniacze, które znajdują się w owocach, są w stanie hamować rozwój komórek nowotworowych.

Porzeczka czerwona (owoce) według literatury była wykorzystywana, gdyż:

  • poprawia apetyt,
  • przeciwdziała nudnościom,
  • zwiększa przyswajalność składników odżywczych,
  • powoduje wzrost ruchliwości jelit,
  • zmniejsza krzepliwość krwi i pomaga zapobiegać atakom serca i udarowi mózgu (dzięki zawartym kumarynom),
  • pektyny zawarte w porzeczkach usuwając cholesterol, zapobiegają miażdżycy,
  • garbniki, które są zawarte w skórce czerwonych porzeczek, mają właściwości ściągające,
  • skórki porzeczek zawierają także antocyjanozydy hamujące rozwój bakterii (w tym E. coli),
  • jest bogata w pektyny (rozpuszczalny błonnik) wspomagające pracę jelit i dbające o rozwój zdrowej mikroflory jelitowej,
  • poprawia perystaltykę jelit – reguluje proces wypróżniania się; oczyszcza jelita z toksycznych substancji,
  • dzięki dużej ilości potasu pomaga zapobiegać nadciśnieniu tętniczemu,
  • zawiera kwasy (jabłkowy i bursztynowy), dlatego spożywanie owoców zaleca się seniorom i osobom czującym ciągłe zmęczenie,
  • działa pozytywnie przy niestrawności spowodowanej niedoborem soków trawiennych, niewydolności wątrobowej lub przy przewlekłych schorzeniach wątroby i zgadze,
  • jest pomocna w łagodzeniu reumatyzmu,
  • pomaga usuwać piegi czy oczyścić cerę tłustą i trądzikową.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Dowiedz się więcej...

To co, idziemy w góry?

2022-12-15

To co, idziemy w góry?

„W alpinizmie zwyciężyć, to przede wszystkim znaczy przeżyć, a dopiero w dalszej kolejności może być istotne: jaką górę, którą drogą, w jakim czasie i w jakim stylu” – Alek Lwow, polski alpinista [...]

Czytaj więcej

Przewodnik po herbatach

2022-10-31

Przewodnik po herbatach

„Herbata czarna myśli rozjaśnia, a list twój sam się czyta”. A. ZiemianinGdy czekałam na naprawę mojego samochodu, obsługa zaproponowała mi napicie się herbaty. Jakie to było miłe, gdy pani pod [...]

Czytaj więcej

EPIMEDIUM ICARIIN – coś dla mężczyzn, ale i dla kobiet

2022-10-24

EPIMEDIUM ICARIIN – coś dla mężczyzn, ale i dla kobiet

Życie we współczesnych czasach bardzo przyspieszyło, wiąże się z ciągłą gonitwą za czymś, permanentnym stresem, obniżonym poczuciem bezpieczeństwa i z niepewnością jutra. Pęd życia i stres sprawi [...]

Czytaj więcej

E produkty – nieszkodliwe dodatki do żywności

2022-09-29

E produkty – nieszkodliwe dodatki do żywności

Produkty, w których występują dodatki do żywności z literą E, budzą wiele kontrowersji. Wiele z nich jest szkodliwych dla zdrowia, mimo dopuszczenia ich do pożycia. Przyjmowane w nadmiarze mogą p [...]

Czytaj więcej

Odżywcza soczewica czerwona

2022-08-09

Odżywcza soczewica czerwona

Soczewicę znano już w czasach neolitu, a w późniejszych epokach stanowiła jeden z podstawowych produktów spożywczych. Wzmianki o niej znajdziemy w Biblii. Jednym z jej rodzajów jest soczewica cze [...]

Czytaj więcej

Jak wspomóc zdrowie kobiet

2022-07-08

Jak wspomóc zdrowie kobiet

Z różnego typu usług medycznych Polacy korzystają dość regularnie. Daje się zauważyć coraz to większy wzrost świadomości skłaniający nas do życia w taki sposób, by nie tylko przetrwać, ale żyć ja [...]

Czytaj więcej

Glinki w zielarstwie kosmetycznym

2022-06-29

Glinki w zielarstwie kosmetycznym

Glinka (łac. bolus) – sterylny sproszkowany minerał ilasty o właściwościach bakteriobójczych, mineralizujących oraz zabliźniających. Zawiera w swoim składzie tritlenek diglinu, związki wapnia, di [...]

Czytaj więcej

Epimedium – na pomoc mężczyznom

2022-08-10

Epimedium – na pomoc mężczyznom

W tym artykule dotkniemy delikatnego tematu, a ponieważ dotyczy intymnej sfery człowieka, to jest często pomijany.Problemów z potencją doświadcza wielu mężczyzn. Zaburzenia te uderzają w męską go [...]

Czytaj więcej

Cudowny korzeń czerwonej szałwii

2022-06-02

Cudowny korzeń czerwonej szałwii

O szałwii (Salvia) słyszał zapewne każdy Czytelnik – większość z osób stosowała ją lub stosuje nadal do płukanek w przypadku bólu gardła, stanów zapalnych czy nawet do mycia głowy – nadaje włosom [...]

Czytaj więcej

Aktywność fizyczna przy endometriozie

2022-05-10

Aktywność fizyczna przy endometriozie

Ból występujący w okolicach miednicy i pojawiający się w trakcie miesiączki może świadczyć o endometriozie. To choroba, która dotyka wiele kobiet, a jednym z jej objawów może być niepłodność. Dol [...]

Czytaj więcej

Czerwona cebula – bogactwo kwercetyny

2022-03-08

Czerwona cebula – bogactwo kwercetyny

Cebula (Allium cepa L.) to jadalna roślina należąca do rodziny liliowatych, jedno z najważniejszych warzyw, którego nie może zabraknąć w polskich kuchniach. Jej światowa produkcja wynosi ok. 55 m [...]

Czytaj więcej

Kiwi – kapitalny owoc nie tylko zimą

2022-03-08

Kiwi – kapitalny owoc nie tylko zimą

Kiwi (aktinidia smakowita – Actinidia deliciosa) to krzew naturalnie występujący w górskich rejonach i zboczach południowo-zachodnich Chin, uprawiany także w wielu innych częściach świata, w tym [...]

Czytaj więcej

Rokitnik pospolity – syberyjskie złoto

2022-03-01

Rokitnik pospolity – syberyjskie złoto

Rokitnik pospolity (Hippophaë rhamnoides) nie bez powodu nazywany jest „złotem Syberii“. W stanie naturalnym spotkać go można m.in. na Syberii, w regionie Kaukazu, a także w południowej i środkow [...]

Czytaj więcej

Ćwiczenia na mięśnie Kegla

2021-12-17

Ćwiczenia na mięśnie Kegla

Mięśnie dna miednicy pełnią bardzo ważną funkcję w organizmie człowieka. Słabe i niewytrenowane mogą przyczynić się do nietrzymania moczu, a nawet wypadania macicy u kobiet. Kiedy są silne, powod [...]

Czytaj więcej

Jak przejść bezboleśnie przez menopauzę

2021-10-14

Jak przejść bezboleśnie przez menopauzę

Menopauza, czasami nazywana „drugim okresem dojrzewania“, jest krytycznym etapem w życiu każdej kobiety. Pewne aspekty tego procesu wpływają na jakość życia i narażają na wysokie ryzyko rozwoju p [...]

Czytaj więcej

Zaparcia – wstydliwy, ale też groźny problem

2021-10-12

Zaparcia – wstydliwy, ale też groźny problem

Zaparcia to nic innego jak zaburzenia wypróżniania się. Zdrowy człowiek powinien czynić to codziennie, nie częściej jednak niż 3 razy w ciągu dnia. Jeśli natomiast oddawanie stolca ma miejsce rza [...]

Czytaj więcej

Banany – przekąska i nie tylko

2021-09-30

Banany – przekąska i nie tylko

Banany są nie tylko doskonałą i smaczną przekąską. Mają również mnóstwo cennych składników odżywczych, które wpływają na właściwe funkcjonowanie organizmu. Dodają energii, zaspokajają głód, a tak [...]

Czytaj więcej

Gruszka – wszystkie (prawie) jej tajemnice

2021-09-14

Gruszka – wszystkie (prawie) jej tajemnice

Grusza była ceniona od wieków. Wzmianki w wielu pismach mówią o tym, że nawet dyktator Rzymu Gajusz Juliusz Cezar poświęcał swój czas na jej uprawę, doceniając walory tej rośliny. Owoce gruszy ma [...]

Czytaj więcej

Kuchnia latem

2021-06-22

Kuchnia latem

Latem organizm wymaga dostarczania wraz z pożywieniem większej ilości pokarmów o energii jin, czyli odświeżających i ochładzających. Upał i silne pocenie szkodzą sercu, wyczerpując jego soki.  D [...]

Czytaj więcej

Porzeczka czerwona

2021-06-15

Porzeczka czerwona

Spożywanie owoców porzeczki czerwonej to krok ku zdrowiu. Są one nie tylko smaczne, ale mają również wiele składników odżywczych, dzięki którym organizm lepiej funkcjonuje. Wpływają na poprawę ap [...]

Czytaj więcej

Dieta DASH – antidotum na choroby cywilizacyjne

2021-03-17

Dieta DASH – antidotum na choroby cywilizacyjne

Wiele źródeł podaje, że dieta DASH jest najzdrowszą dietą na świecie, a więc warto pochylić się nad jej założeniami. Czym więc jest dieta DASH i jakie jest jej znaczenie dla naszego zdrowia? Otóż [...]

Czytaj więcej

Pijmy soki, czyli sokoterapia na co dzień

2021-03-08

Pijmy soki, czyli sokoterapia na co dzień

Jak wiemy, większość chorób rozwija się przez słabą odporność (chwilową lub stałą) naszego organizmu, który nie radzi sobie z atakiem intruzów na komórki. Aby jednak układ immunologiczny mógł pok [...]

Czytaj więcej

Zdrowa zupa – smaczny i pożywny posiłek

2021-03-05

Zdrowa zupa – smaczny i pożywny posiłek

Przed nami wiosna, a więc okres, w którym powinniśmy zadbać o regenerację organizmu po zimowym jego zazwyczaj zanieczyszczeniu.

Czytaj więcej

Amla Berries (Phyllanthus emblica)

2020-07-09

Amla Berries (Phyllanthus emblica)

Amla zawiera pięć z sześciu smaków rozpoznawanych przez medycynę ajurwedyjską. Jest ceniona za wpływ na potencję (viraya) oraz pomoc w problemach z niestrawnościami (vipaka).

Czytaj więcej

Witamina B6

2020-03-31

Witamina B6

Jest składnikiem wielu enzymów biorących udział w metabolizmie aminokwasów i tłuszczów. Jej niedobory prowadzą do wielu dolegliwości. Także tych, które dotyczą układu nerwowego.

Czytaj więcej

Potas

2020-03-30

Potas

Współczesna kuchnia charakteryzuje się zawyżoną ilością sodu w potrawach. A człowiek ze względów zdrowotnych powinien dążyć do ograniczenia spożycia tego pierwiastka.

Czytaj więcej

Miedź

2020-03-30

Miedź

Miedź to pierwiastek chemiczny niezbędny do prawidłowego funkcjonowania hemoglobiny czerwonych ciałek krwi. Zwiększa odporność oraz wpływa na dobrą pracę mózgu.

Czytaj więcej

Opinie (0)

Dodaj opinię