Aronia

Aronia

Często się mówi, że lekarstwo im mniej smaczne, tym zdrowsze dla naszego organizmu. Podobnie jest z owocami aronii, które mają cierpki smak, jednak są prawdziwą bombą witaminową. Roślina ta znana jest z właściwości poprawiających zdrowie, a także pozwalających na wyleczenie z wielu chorób. 

Aronia zabezpiecza przed miażdżycą, infekcjami wirusowymi, a także wzmacnia odporność. Substancje zawarte w aronii hamują rozwój komórek nowotworowych, wpływają na lepszy stan skóry i jej młody wygląd. Systematycznie wypijany sok z owoców tej rośliny poprawia funkcjonowanie serca i zapobiega jego chorobom.     

Charakterystyka

Aronia czarna – określana też jako aronia czarnoowocowa (Aronia melanocarpa) – to krzew z rodziny różowatych. Pochodzi z Ameryki Północnej. Rośnie dziko, bywa sadzony na terenach leśnych, a także uprawiany w sadach i ogródkach. Wydaje owoce koloru ciemnogranatowego, przechodzącego w czarny. Ta niezbyt wymagająca wieloletnia roślina potrafi rosnąć nawet na gorszych jakościowo glebach i przy bardzo niskich temperaturach. Występuje zarówno na terenach suchych, jak też podmokłych. 

Aronię wykorzystuje się w przemyśle spożywczym. Owoce można spożywać bezpośrednio, jednak ich cierpki smak potrafi zniechęcić. Z rośliny tej powstają konfitury i dżemy. Często jest dodatkiem do win oraz likierów. Produkuje się z niej soki, a także nalewki. 

Dużą popularnością aronia cieszy się jako roślina wykorzystywana w lecznictwie. Na rynku dostępne są suszone owoce, miody, soki, ekstrakty, a także wyciągi. 

Bywa też uprawiana dla ozdoby w ogrodach i na działkach.   

Aronia jest jednym z najzdrowszych owoców 

Owoce aronii, które często określane są jako ,,czarny skarb”, to prawdziwa bomba witaminowa. Swoje właściwości prozdrowotne zawdzięcza takim związkom organicznym jak: witamina A, B1, B2, B3, C, P (bioflawonoidy) oraz E. Jest także bogatym źródłem biopierwiastków: potasu, magnezu, wapnia, żelaza, jodu, manganu, boru, fosforu, kobaltu, miedzi. Na wartości lecznicze wpływają również: antocyjany, fenolokwasy, pektyny, a także garbniki.

Sok z owoców aronii pomaga zwalczać wolne rodniki i zapobiega wielu chorobom

Sok z aronii warto wypijać profilaktycznie, co skutecznie wzmacnia organizm, podnosząc jego odporność. Wpływa także na regenerację tkanek. Substancje w nim zawarte powodują zahamowanie wystąpienia chorób wzroku, takich jak zaćma oraz jaskra. Pomaga też w efektywniejszym funkcjonowaniu układu trawiennego. Łagodzi dolegliwości brzuszne, niweluje zaparcia i wzdęcia. Jest zalecany w przypadku zaburzeń jelitowych. Zabezpiecza także przed wystąpieniem nudności.  

Ciekawostki

  • Aronię w Europie zaczął po raz pierwszy uprawiać Rosjanin Ivan Miczurin. 
  • Rozcieńczony sok z aronii stosuje się jako skuteczny środek na oparzenia słoneczne. 
  • Sok wytwarzany z owoców aronii zalecany jest osobom chorym na cukrzycę, gdyż skutecznie obniża poziom cukru we krwi. 
  • Produkty na bazie aronii obniżają stres oksydacyjny.  
  • Sok z aronii nadaje się do spożycia przez osoby w każdym wieku. 
  • Aronia pomaga ludziom zmagającym się z nagłymi uderzeniami gorąca.  

Owoce aronii zawierają duże ilości witaminy P

Pod określeniem witaminy P kryją się związki chemiczne zwane bioflawonoidami. Odgrywają one bardzo ważną rolę w organizmie. Razem z witaminą C wykazują się właściwościami antyoksydacyjnymi. Mają też wpływ na właściwe funkcjonowanie tkanki łącznej. Witamina P pozytywnie wpływa na naczynia układu krwionośnego, sprawiając, że nie są kruche i łatwiej się rozkurczają. Obniża też ciśnienie i sprawia, że przepływ krwi jest lepszy. Należy ją podawać osobom chorym na miażdżycę. Bioflawonoidy hamują też rozwój nowotworów w organizmie. Działają przeciwgrzybicznie i przeciwbakteryjnie oraz zabezpieczają przed wystąpieniem choroby wrzodowej. Witaminę P warto przyjmować na zwiększenie odporności i ochronę przed przeziębieniami, a także infekcjami. Świetnie sprawdza się u osób, które mają problem z krwawieniem dziąseł oraz szybkim powstawaniem siniaków po uderzeniach. Przy mrożeniu aronii witamina P zbytnio nie traci swoich właściwości.  

Aronia wspomaga pracę układu krążenia

Substancje zawarte w owocach aronii niszczą wolne rodniki, co zapobiega wystąpieniu wielu chorób układu krążenia. Zabezpiecza także serce przed zaburzeniami i schorzeniami, a także wspomaga jego funkcjonowanie. Antyoksydanty zawarte w aronii powodują zmniejszenie ilości cholesterolu i skutecznie chronią przed miażdżycą. Zmniejsza się także możliwość wystąpienia zawału i udaru. Aronia zalecana jest osobom z nadciśnieniem tętniczym krwi, gdyż spożywana systematycznie skutecznie je obniża. Dlatego warto dołączyć tę roślinę do swojego menu na stałe. Taka profilaktyka zdrowotna wpłynie na lepsze funkcjonowanie układu krążenia, jak również serca.   

Aronia odmładza i wpływa regenerująco na organizm

Aronia wpływa na lepszą formę organizmu i jego regenerację. Bardzo korzystnie działa na komórki i zapobiega rozwojowi nowotworów. Osoba, która spożywa aronię regularnie, cieszy się lepszym samopoczuciem. Jego system trawienny funkcjonuje dużo efektywniej, co zapobiega zaburzeniom układu pokarmowego. Aronia wpływa odmładzająco na organizm. Skóra wygląda zdrowiej, włosy są lśniące i mniej łamliwe, tak samo jak paznokcie. Bardziej odżywione tkanki lepiej funkcjonują. Systematyczne spożywanie tej rośliny hamuje procesy starzenia się organizmu. 

Aronia poprawia samopoczucie psychiczne

Spożywanie aronii wpływa na lepszy nastrój i uspokojenie. Poprawia się także funkcjonowanie systemu nerwowego. Dodatkowo jest on chroniony przed zaburzeniami oraz demencją i chorobami, na które podatne są osoby starsze. Mózg pracuje efektywniej, co wpływa na lepszą koncentrację i skupienie. Wiedza jest łatwiej przyswajana, gdyż poprawia się również możliwość zapamiętywania i uczenia się.     

Przepis na sok z aronii

Ok. 2 kg świeżych owoców aronii należy dokładnie umyć. Następnie po włożeniu do garnka, dodaniu ok. 350 g cukru trzcinowego i zalaniu ok. 250 ml wody, całość trzeba gotować na dużym ogniu cały czas mieszając. To zapobiega przywieraniu owoców do dna naczynia. Kiedy woda zacznie wrzeć, należy zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez ok. pół godziny, nadal mieszając. Po tym czasie gorący wywar trzeba przelać do wyparzonych wcześniej słoiczków lub butelek i zamknąć zakrętkami. 

Przeciwwskazania

Owoce aronii oraz wyciskany z nich sok nie wywołują u większości osób żadnych przykrych skutków ubocznych. Jednak lepiej nie podawać go dzieciom przed ukończeniem pierwszego roku życia. 

Konsultację z lekarzem w kwestii spożywania produktów na bazie tej rośliny powinny przeprowadzić osoby:

  • cierpiące na wrzody żołądka,
  • niskociśnieniowcy,
  • z zaburzeniami krzepliwości krwi,
  • uskarżające się na żylaki.