Cynk – najlepszy wybór
Cynk – najlepszy wybór



Przeciętny człowiek nie ma fachowej wiedzy z dziedziny farmakologii czy biochemii, dlatego dokonanie wyboru podczas zakupu nie jest dla niego proste. Najczęściej o takim wyborze decyduje reklama, lekarz czy osoba polecająca, do której mamy zaufanie. W kilku zdaniach postaram się przybliżyć Państwu kilka faktów na temat suplementacji cynkiem, co może w przyszłości pomóc w wyborze odpowiedniego preparatu.

O tym, jak ważny dla człowieka jest cynk, świadczy ogrom spełnianych przez niego funkcji. Zarówno niedobór, jak i nadmiar tego pierwiastka mogą być niebezpieczne. Cynk wchodzi w skład wielu enzymów, wpływa na syntezę DNA, RNA, hormonów oraz bierze udział w przemianie białek, węglowodanów i tłuszczów. Niedobór cynku może doprowadzić do zaburzeń przebiegu ważnych procesów fizjologicznych. Wpływa na funkcjonowanie narządów wewnętrznych, takich jak trzustka, odpowiadając tym samym za prawidłowy poziom insuliny. Oprócz tego cynk: poprawia stan włosów, skóry i paznokci, przyspiesza gojenie się ran, wspomaga leczenie trądziku oraz proces widzenia, a jako antyoksydant cynk chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. U mężczyzn cynk bierze udział w procesie spermatogenezy (odpowiada za prawidłową liczbę i jakość plemników) oraz chroni przed chorobami prostaty. Z kolei u kobiet odpowiedzialny jest za regulację cyklu miesiączkowego.

Cynk wzmacnia odporność organizmu, chroni przed infekcjami i – jak pokazało doświadczenie z ostatnich 2 lat – w znacznym stopniu hamuje namnażanie wirusów, w tym tak niebezpiecznych jak SARS. Leczenie infekcji wspomagane preparatami zawierającymi cynk dawało bardzo dobre rezultaty. Aby cynk mógł odegrać swoją rolę w walce z wirusem, musi dotrzeć do wnętrza zainfekowanej komórki. Istnieje grupa substancji zwanych JONOFORAMI, które pełnią funkcję transporterów cynku do wnętrza komórki. Takim naturalnym jonoforem jest między innymi kwercetyna – falawonoid pochodzenia roślinnego występujący w wielu roślinach, takich jak: cebula, jarmuż, zielona herbata, jagody. Kwercetyna to silny przeciwutleniacz, który wykazuje właściwości: przeciwzapalne, przeciwhistaminowe i przeciwwirusowe. Co najważniejsze, jak wspomniałem wcześniej, jest transporterem cynku do wnętrza komórek. To jeden z kluczowych mechanizmów w walce z wirusami.

Innym naturalnym jonoforem jest chlorofil, o którym pisałem na łamach miesięcznika „Zdrowie bez Leków”. Przypomnę tylko kilka cennych właściwości chlorofilu:

1. wspomaga produkcję białych i czerwonych krwinek;
2. neutralizuje toksyny w jelitach;
3. ma właściwości antyoksydacyjne;
4. zmniejsza ryzyko zachorowania na raka;
5. wykazuje działanie przeciwzapalne i przyspiesza gojenie – po nałożeniu bezpośrednio na ranę.

Na temat właściwości przeciwwirusowych kompleksu chlorofil–cynk ukazało się wiele prac naukowych. W jednej z nich pt.: Terapia COVID-19: Chlorofil–cynk może zwiększać komórkową akumulację jonów Zn 2+ w celu zahamowania syntezy RNA SARS-CoV autorzy wykazali, że jonoforowy kompleks chlorofil–cynk blokuje replikację wirusów, łagodzi przebieg i skraca czas infekcji.

Wychodząc naprzeciw Państwa potrzebom i korzystając z najnowszych osiągnięć naukowych, nasz zespół opracował formułę Q-Cynk RawForest™ na bazie cynku wzbogaconego jonoforami.
Preparat Q-Cynk RawForest™ w swoim składzie dodatkowo zawiera jony miedzi* o wysokiej biodostępności.

*Miedź jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym, którego poziom może spadać podczas kuracji preparatami cynkowymi, dlatego niezbędne jest uzupełnianie jej.

Opracował Michał Uroczyński

Inne wpisy w tej kategorii

Pierzga – jeszcze więcej dobra od pszczół

2022-11-29

Pierzga – jeszcze więcej dobra od pszczół

Produktów pszczelich nie trzeba specjalnie reklamować. Warto jednak się dowiedzieć, co kryją w sobie te trochę mniej powszechne niż miód. Pierzga pszczela jest jednym z nich. Bardzo chciałbym zac [...]

Czytaj dalej

Dieta według ajurwedy (cz. 2)

2022-11-28

Dieta według ajurwedy (cz. 2)

W pierwszej części artykułu wspomniałem, czym są Wedy, co mówią te święte księgi na temat odżywiania, spożywanie jakich produktów nie jest wskazane, co to jest prasada i jak współczesna nauka odn [...]

Czytaj dalej

Piołun (bylica piołun) – zdrowotna moc goryczy

2022-11-25

Piołun (bylica piołun) – zdrowotna moc goryczy

Bylica piołun (Artemisia absinthium), czyli piołun, zwana jest także „psią rutą”, „wermutem” lub „absyntem”. Roślina ta rośnie dziko niemal w całej Europie, Afryce Północnej, w zachodniej części [...]

Czytaj dalej

Żyworódka pierzasta – zdrowie prosto z… parapetu

2022-11-23

Żyworódka pierzasta – zdrowie prosto z… parapetu

Żyworódka pierzasta (Kalanchoe pinnata, choć popularna jest też żyworódka o nazwie Kalanchoe Daigermonta, której można używać tylko zewnętrznie ) ze względu na swoje prozdrowotne właściwości staw [...]

Czytaj dalej